telefon od kredyt Inkaso

• Autor wątku Autor wątku zuziahh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
amelia2013 napisał:
Nie zgadzam się
Amelko, jedną z podstawowych zasad prawa cywilnego, jest taka, że okresy przedawnienia zawarte w normach ogólnych nie mogą być przedłużane przepisami szczególnymi. Wyłącznie skracane. Dla przedsiębiorców, przedawnienie to 3 lata (ogólne prawo), lub mniej (przy różnorakich rodzajach roszczeń).

Art. 59o tyczy się wykupu pieniądza elektronicznego, czyli np Bitcoina. Ale nie kart kredytowych.

loco1 napisał:
Masz prawo.
Ale racji nie masz. :-)
O ile jestem skłonna uznać, to dalej mam jedno pytanie
Jeden Grzeszczyk napisał:
Amelko, jedną z podstawowych zasad prawa cywilnego, jest taka, że okresy przedawnienia zawarte w normach ogólnych nie mogą być przedłużane przepisami szczególnymi. Wyłącznie skracane. Dla przedsiębiorców, przedawnienie to 3 lata (ogólne prawo), lub mniej (przy różnorakich rodzajach roszczeń).
które brzmi - jak się ma powyższy cytat do art. 59o?

amelia2013 napisał:
Skoro nie można wydłużyć okresu, to skąd nagle 5 lat im się wzięło
Zakładasz, że roszczenie o wykup pieniądza elektronicznego musi być roszczeniem związanym z działalnością gospodarczą. Kol. loco już Ci chyba wyjaśnił, że to nie ma nic wspólnego z udzielaniem kredytu (kartą kredytową, czy debetową).

Zakładasz, że roszczenie o wykup pieniądza elektronicznego musi być roszczeniem związanym z działalnością gospodarczą.
Więc 3 lata jeśli w związku z działalnością, 5 lat jeśli bez? :)
Kol. loco już Ci chyba wyjaśnił, że to nie ma nic wspólnego z udzielaniem kredytu (kartą kredytową, czy debetową).
Karta kredytowa chyba jest pieniądzem elektronicznym

amelia2013 napisał:
Liczy sie adres zamieszkania. Meldunek to czynność wyłącznie administracyjna
Znowu wprowadzasz ludzi w błąd.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, że w umowach jest zapis o tym, że klient ma OBOWIĄZEK informować wierzyciela o zmianie adresu zamieszkania. Wraz z cesją wierzytelności wszelkie prawa i obowiązki przechodzą na nowego wierzyciela.
Rozumiem, że na każde wezwanie sądu, policji, straży miejskiej i WKU mogę spokojnie odpowiadać, że nie dostałem wezwania, bo "Liczy sie adres zamieszkania. Meldunek to czynność wyłącznie administracyjna"?
amelia2013 napisał:
Maniery i nawyki pozostały... Zaszczekać oponenta, nagadać ludziom bzdur itp... - zwłaszcza jak tutaj: Komornik -Proszę o poradę
Zaszczekać? Sorry, ale musisz być człowiekiem bez honoru. Ktoś wziął pieniądze, skorzystał z nich, teraz nie chce oddać, a Ty piszesz, że wierzyciel chce "zaszczekać oponenta i nagadać ludziom bzdur"? Nie wiem jak Ciebie, ale mnie rodzice wychowali mówiąc: "Pożyczyłeś? Oddaj!"
Zauważyłem, że niemal w każdym temacie masz dużo do powiedzenia i bardzo często mijasz się z prawdą, więc nie mam zamiaru z Tobą więcej dyskutować.
W żadnym banku nie spłacisz 30 tyś. zł. w ratach po 50 - 100 zł, na takie raty zgadzają się firmy windykacyjne. To są fakty, a z faktami się nie dyskutuje!
Pozdrawiam.

ukanio napisał:
Znowu wprowadzasz ludzi w błąd.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, że w umowach jest zapis o tym, że klient ma OBOWIĄZEK informować wierzyciela o zmianie adresu zamieszkania. Wraz z cesją wierzytelności wszelkie prawa i obowiązki przechodzą na nowego wierzyciela.
Tak to rozumiem twój pomysł:
- jest umowa np. o kredyt
- po zawirowaniach dług zostaje sprzedany
- już po umowie cesji, ale przed poinformowaniem mnie, zmieniam adres
- windykacja podaje w sądzie stary adres
- nie otrzymuję nakazu zapłaty, o sprawie dowiaduję się od komornika

Wg twojej teorii nie mam prawa podważać prawidłowości doręczenia, bo nie wyczytałam w szklanej kuli jaka windykacja kupiła dług i jej nie poinformowałam o nowym adresie? Czy tobie czasem człowieku sufit na łeb się nie spadł? :D
ukanio napisał:
Ktoś wziął pieniądze, skorzystał z nich, teraz nie chce oddać, a Ty piszesz, że wierzyciel chce "zaszczekać oponenta i nagadać ludziom bzdur"? Nie wiem jak Ciebie, ale mnie rodzice wychowali mówiąc: "Pożyczyłeś? Oddaj!"
Najpierw to dług musi istnieć, i wynosić rzeczywiście tę wskazywaną kwotę. Sam piszesz - pożyczyłeś, oddaj. Chyba że wpadłeś na pomysł "zadzwonili? to zapłać".
ukanio napisał:
W żadnym banku nie spłacisz 30 tyś. zł. w ratach po 50 - 100 zł, na takie raty zgadzają się firmy windykacyjne.
30 tys zł w ratach po 100 zł czy wręcz 50 zł? Jedna rada, kup sobie może kalkulator i oblicz ile to zejdzie. Podpowiem: JEŚLI nie liczyć odsetek, to wychodzi że 25-50 lat :D
ukanio napisał:
To są fakty, a z faktami się nie dyskutuje!
Pozdrawiam.
Bez komentarza...

Ja doskonale rozumiem, że w swojej pracy w jakiejś firemce chciałbyś takiego przepisu, by brak poinformowania o zmianie adresu skutkował niemożnością wniesienia sprzeciwu - ale wybacz, niedoczekanie twoje :)

Ostatnia edycja:
Tak po prostu jest. Z kodeksem postępowania cywilnego dyskusja nie ma sensu.
Chodzi jednak o to, że ten koleś twierdzi iż jeśli nie podało się windykacji nowego adresu, bo taki jest obowiązek :D to doręczenie na nieprawidłowy adres jest prawidłowe i nie ma odwołania :)

Ostatnia edycja:
ukanio napisał:
Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, że w umowach jest zapis o tym, że klient ma OBOWIĄZEK informować wierzyciela o zmianie adresu zamieszkania..

Tak, ale tylko w trakcie obowiązywania umowy. Po jej zakończeniu (np po wypowiedzeniu) takiego obowiązku już nie ma.

Niedopełnienie tego obowiązku skutkuje jedynie tym, iż pisma wysyłane w trakcie trwania umowy uważa się za doręczone - np. zmiana regulaminu, zmiana tabeli opłat itp.
Oczywistym jest, że nie ma to żadnego wpływu na fakt (braku) prawidłowego doręczenia pism sądowych

amelia2013 napisał:
Chodzi jednak o to, że ten koleś twierdzi iż jeśli nie podało się windykacji nowego adresu, bo taki jest obowiązek to doręczenie na nieprawidłowy adres jest prawidłowe i nie ma odwołania
Pisał wyjątkowe głupoty. Ty jednak nie musisz używać tak słabych argumentów ... "bo pracujesz". Nie pierwszy wymyślacz prawa na tym forum.

Ty jednak nie musisz używać tak słabych argumentów ... "bo pracujesz".
To nie żaden argument, lecz po prostu próba znalezienia odpowiedzi co nim kieruje :)

Powrót