Telekomunikacja dla Domu, zerwanie umowy, jednak wysłali fakturę do opłacenia

• Autor wątku Autor wątku biker636
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Marta z uwagą przeczytała twoje doniesienie - mam podobny problem, czy mogłabyś napisać jak sprawy wyglądają dziś?? chętnie skorzystam z twoich doświadczeń je sli się podzielisz??

Jeżeli minął okres na odstąpienie umowy to chyba niewiele da się zrobić w tej sprawie. Teoretycznie umowa z TDD jest ważna mimo zablokowania numeru przez Orange. Najpewniej szwagierka będzie dostawała 2 rachunki, a usługi TDD będą świadczone na łączu Orange i żeby skorzystać z ich pakietu minut przed numerem będzie trzeba wykręcić prefix. Najlepiej będzie wybrać się do Miejskiego Rzecznika Konsumentów z wnioskiem o interwencję, może podpowie jak rozwiązać tą sprawę.

Dziękuję "Bazianna" za reakcję na mój post. Jutro udam się do Federacji Konsumentów czekam również na inne podpowiedzi jak uniknąć płacenia całego abonamentu firmie TDD. Wczoraj w programie tel. "Interwencja" poruszano tę kwestię z Rzecznikiem prasowym TDD - poszkodowanych starszych ludzi w Polsce jest bardzo dużo - być może ktoś dobrze poruszający się w prawie złoży pozew zbiorowy - piszę się na to chciałabym pomóc szwagierce bo i tak pomagam jej finansowo więc pewnie dodatkowy rachunek obciąży mój portfel.
Kochani czekam na podpowiedzi

Na FB jedna z poszkodowanych osób założyła stronę "Telekomunikacja dla domu oszuści" i zamieszcza tam informacje i linki do artykułów. Na kafeterii też jest wątek "telekomunikacja dla domu oszuści, jak zrezygnować", warto poczytać. Bardziej doświadczeni w walce z TDD radzą, żeby nie wypowiadać całej umowy a jedynie usługi dodatkowe i billing papierowy, wtedy płaci się jedynie za usługę prefixu. Niestety nie wiem jak to się ma do rzeczywistości. U mnie jest trochę inna sytuacja, bo chociaż zdążyłam odstąpić od umowy, to prawdopodobnie podsunęli mojej babci do podpisania więcej kopii z różnymi datami. Niby babcia podpisała kolejną umowę miesiąc później :mad: Teraz czekamy na wynik interwencji Miejskiego Rzecznika Konsumentów. Podobno w jednym z odcinków Uwagi ma być poruszony problem TDD i PCT, były rozmowy i nagrania z poszkodowanymi ale nie wiadomo nic o dacie emisji.

Bazianna, usługa prefix bez przeniesienia numeru (bez WRL) jest ogólnodostępna i bezpłatna (UOKIK - DDK-61-4/12/AH). Tym kierowałem się w swoim odwołaniu i czekam na odpowiedź (już ponad miesiąc). W piśmie nieprzyjmującym kary za zerwanie umowy zażyczyłem sobie również by nie dzwoniono do mojej mamy, gdyż pojawiła się próba zastraszenia przez telefon przez jakiegoś idiotę (pracownika firmy). Co ciekawe ze mną nie chcieli rozmawiać, bo nie jestem uprawniony według nich...

Dziękuję za informację, gdzieś wyczytałam o tym prefiksie u Pani która próbowała już rozwiązywać umowę z TDD. Ja jestem na razie na początku swojej batalii, a sprawą mojej babci póki co zajmuje się rzecznik, więc czekamy czy coś uda się załatwić. Wszystko piszę do TDD na maila i podpisuję się imieniem i nazwiskiem babci, bo też nie chcieli z nikim rozmawiać poza właścicielem numeru. Babcia sama nic by nie załatwiła, tylko pewnie albo by płaciła kare za zerwanie z jednym z operatorów, albo 2 rachunki :( chyba nawet nie do końca jest świadoma co podpisała, nie wiedziałaby o co pytać a na koniec oni by pewnie powiedzieli, że ma zapłacić i basta. Wybrali sobie starszych ludzi bo są łatwym celem i nie mają pojęcia co zrobić albo siły, żeby z nimi walczyć.

Witam Wszystkich,
czy ktoś może mi powiedzieć jakie będą skutki prawne dla oszukanych przez TDD będzie miało aktualnie prowadzone postępowanie przez UOKiK?
https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=11891&amp

Poprzednie postępowanie UOKiK w sprawie działalności Telepolska (obecnie Telekomunikacja Dla Domu), zakończyło się ukaraniem tej firmy kwotą 632tys. zł.
Rozumiem, że ludzie oszukani pozostali ze swoimi problemami i Ci których nie było stać na postępowanie sądowe musieli wypełnić podpisane umowy z Telepolska, płacąc wystawione faktury.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich. Dołączam do grona opiekunów osób zrobionych w butelkę. Moja Mama, lat 90 w pełni sprawna umysłowo, dostała od firmy Orange, z którą ma zawartą umowę na tel stacjonarny, zawiadomienie że rozwiązała z nimi umowę. Mama udała się do Orange i ze zdumieniem zobaczyła że podpisała oświadczenie o rozwiązaniu umowy abonamenckiej. natychmiast podpisała oświadczenie o rezygnacji z zamówienia SOR czyli upoważniła firme Orange do wystąpienie w jej imieniu o wycofanie się z tej umowy . i udała sie do firmy Twoja Telekomunikacja Sp z o o gdzie dowiedziała się że podpisała również umowę! za radą pracownika TT napisała prośbę o przysłanie jej "kopii umowy podpisanej z Państwa firmą" i podał swój adres. Potem zawiadomiła mnie, swoją córkę. Od zawarcia rzekomej umowy minął już miesiąc. Wycofac sie z niej nie mozna. mama upiera się że niczego nie podpisywała a podpis jakby jej...przeczytałam wasze posty i wiem że łatwo nie będzie. sprawdziłam w KRS - Twoja Telekomunikacja to również Tele Polska Holding SA, tak więc tkwimy w tym po uszy, moja Mama i ja. ostatni post dotyczy pozwu zbiorowego przeciw Telekomunikacji dla domu czy został zlożony? i czy dotyczy tylko TDD czy również innej firmy "rodzinnej" Twojej Tel? Jak mogę się dowiedzieć co jeszcze mama podpisała? Czy cesja jej telefonu na mnie będzie korzystna? jakie macie zdanie na ten temat?

cesja nic nie da -scedujesz na siebie już wcześniej podpisaną umowe

W lipcu zadzwonił do nas przedstawiciel podający się za Orange, umówił się z moim ojcem na wizytę. Oczywiście był to przedstawiciel firmy Telekomunikacja Dla Domu. Przyjechał, zbajerował ojca. dał mu do podpisana masę papierów, podpisał umowę, tamten oszust zostawił kopię umowy oraz telefon i pojechał. Jak wróciłem do domu zorientowałem się, że coś jest nie tak. Napisaliśmy odstąpienie od umowy i wysłaliśmy je 2 dni po podpisaniu umowy, a następnie odesłaliśmy telefon. Z firmą Telekomunikacja dla Domu sprawa zamknięta. Długi czas był spokój aż otrzymaliśmy od Orange telefon, że firma Twoja Telekomunikacja złożyła wniosek o rozwiązanie umowy z nimi i przeniesienie umowy do nich. Było to jakoś na początku września. Wydaje mi się, że ten pożal się Boże przedstawiciel dał ojcu do podpisania 2 umowy. Jedną dla Telekomunikacji Dla Domu a drugą dla Twojej Telekomunikacji... Oczywiście pojechaliśmy do Orange wyjaśnić sprawę i tata podpisał oświadczenie o rezygnacji z zamówienia SOR oraz pełnomocnictwo dla Orange w związku z tą sprawą. W październiku otrzymaliśmy fakturę od Twojej Telekomunikacji z poleceniem zapłaty za Aktywację Usług oraz Pakiet Minut. Ojciec napisał im pismo w którym wyjaśnił, że wszystko było wypowiedziane oraz odesłał im tę fakturę. Teraz dostaliśmy kolejną fakturę za Pakiet Minut oraz odpowiedź w której jest taka informacja ,,Wyjaśniam, że złożone przez Pana oświadczenie woli, w przedmiocie rezygnacji z zamówienia SOR a tym samym rezygnacji z wdrożenia usługi WLR i przejęcie numeru telefonu do sieci Spółki nie może skutkować rozwiązaniem umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych w zakresie pozostałych usług." I teraz nie wiem czy złożyć wypowiedzenie do tych pozostałych usług? Te pozostałe usługi to Aktywacja usług i pakiet minut. Jutro ojciec wybiera się czegoś dowiedzieć do Orange oraz Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. Jak myślicie co powinienem zrobić w tej sytuacji? Dołączyć się do pozwu zbiorowego? Napisać skargę? Iść na policję? Wytoczyć sprawę w sądzie?

Witam. Napisałam odstąpienie umowy od umowy z TDD podpisanej przez moją Babcię w dniu 15.04.2015, dwa dni później pismo zostało dostarczone do BOK TDD. Jednak kurier podsunął Babci drugą umowę z datą 11.05.2015 czego nie była oczywiście świadoma do momentu kiedy dostała pierwszą fakturę. FV została wystawiona za okres 01.05.2015-31.05.2015 i tu pojawia się pytanie czy ta faktura jest ważna, skoro "podpisanie" umowy nastąpiło 11.05.2015 i nie upłynął nawet ustawowy czas 10 dni na odstąpienie od umowy??

kalmia napisał:
Witam wszystkich. Dołączam do grona opiekunów osób zrobionych w butelkę. Moja Mama, lat 90 w pełni sprawna umysłowo, dostała od firmy Orange, z którą ma zawartą umowę na tel stacjonarny, zawiadomienie że rozwiązała z nimi umowę. Mama udała się do Orange i ze zdumieniem zobaczyła że podpisała oświadczenie o rozwiązaniu umowy abonamenckiej. natychmiast podpisała oświadczenie o rezygnacji z zamówienia SOR czyli upoważniła firme Orange do wystąpienie w jej imieniu o wycofanie się z tej umowy . i udała sie do firmy Twoja Telekomunikacja Sp z o o gdzie dowiedziała się że podpisała również umowę! za radą pracownika TT napisała prośbę o przysłanie jej "kopii umowy podpisanej z Państwa firmą" i podał swój adres. Potem zawiadomiła mnie, swoją córkę. Od zawarcia rzekomej umowy minął już miesiąc. Wycofac sie z niej nie mozna. mama upiera się że niczego nie podpisywała a podpis jakby jej...przeczytałam wasze posty i wiem że łatwo nie będzie. sprawdziłam w KRS - Twoja Telekomunikacja to również Tele Polska Holding SA, tak więc tkwimy w tym po uszy, moja Mama i ja. ostatni post dotyczy pozwu zbiorowego przeciw Telekomunikacji dla domu czy został zlożony? i czy dotyczy tylko TDD czy również innej firmy "rodzinnej" Twojej Tel? Jak mogę się dowiedzieć co jeszcze mama podpisała? Czy cesja jej telefonu na mnie będzie korzystna? jakie macie zdanie na ten temat?
kalmia napisał:
ostatni post dotyczy pozwu zbiorowego przeciw Telekomunikacji dla domu czy został zlożony? i czy dotyczy tylko TDD czy również innej firmy "rodzinnej" Twojej Tel
kontaktowałam się telefonicznie i mailowo z Panem Bubrzykiem - poza obietnicą, że się skontaktuje i że przygotowuje (bliżej nieokreślona kancelaria) pozew zbiorowy do dziś cisza. Nie udzielił mi informacji jaka kancelaria się tym zajmie oraz czyim przedstawicielem jest Pan Stanisław Bubrzyk. Sprawa jak dla mnie wygląda dziwnie????

Do Johny 93 -
zgodnie z sugestią FK, w imieniu szwagierki lat 84 wypowiedziałam umowę w zakresie prefiksu i preselekcji, umowa WRL czyli przekazania numeru do TDD została skutecznie wstrzymana, dlatego w piśmie wypowiadającym uzasadniłam wypowiedzenie umowy w części. Otrzymałam odpowiedź, abym dokonała wypowiedzenia całości umowy. Nie uczynię tego bo mieli by podstawę do obciążenia szwagierki karą za zerwanie umowy czyli ok 600 zł. w obecnym stanie mogą tylko obciążać kwota 6,15 brutto za darmowe 100 min uruchamiane po wybraniu prefiksu (co też czynią comiesięczną fakturą). Przysłali kolejną fakturę już po wypowiedzeniu - u tu nie wiem czy płacić czy nie. Przydałaby się solidna wykładnia prawna. Jak się czegoś dowiem - napiszę na forum

To jakaś masakra...jak można tak naciągać starsze osoby. Dziś mój ojciec również stał sie ofiarą tych naciągacy.

Dzień dobry,
zajmuję się sprawą przedsiębiorstwa Telekomunikacja dla domu ponieważ i moja babcia została tak samo oszukana. Złożyliśmy wypowiedzenie całej umowy przez co zostaliśmy obciążeni opłatą wyrównawczą. Czy w wyniku tego wypowiedzenia, dalsze usługi czyli usługa prefixu i preselekkcji jest aktywna? Do nich dodatkowo należy złożyć wypowiedzenie?
Wydaje mi się, że działanie tego przedsiębiorstwa jest podobne do pobieraczka i należy do nich napisać pismo podając podstawy prawne i uzasadnienia ewentualnie pogrozić prokuratorem, może wtedy odpuszczą. Mam również pomysł na to jak udowodnić fakt wprowadzania ich w błąd co do tożsamości przedsiębiorstwa, ale potrzebuję pomocy osób, które również zostały w taki sposób oszukane. Chętne osoby proszę o kontakt.
W przypadku gdyby udało mi się uwolnić od nich oczywiście osobom, które pomogą udostępnie pismo.

garnett21
Ja chętnie pomogę.. bo mam taki sam problem z dziadkiem :(

W ogolę komuś się udało uwolnić od tych *** mod *** ?

Ostrzegam, że pomawianie na FP (nazywanie oszustem, złodziejem, etc) grozi odpowiedzialnością karną z art. 212. kk. Radze więc bardziej zastanawiać się nad tym co się pisze.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jestem w podobnej sytuacji ***mod*** :) bardzo mi zależy pozdrawiam

POST ZOSTAŁ USUNIĘTY Z UWAGI NA ZAWARTOŚĆ TREŚCI NARUSZAJĄCYCH REGULAMIN FORUM PRAWNEGO.
Proszę zapoznać się z Regulaminem, a szczególnie z §10 Regulaminu FP i napisać jeszcze raz - zgodnie z zasadami.

Witam,
Wczoraj przedstawiciel Tdd zadzwonił do mojego ojca i zaproponował obniżenie abonamentu. Ojciec myśląc, że to Orange zgodził się. W przyszłym tygodniu ma przyjechać kurier z umową. Czy wystarczy nie podpisać umowy żeby mieć z nimi spokój, czy trzeba wysłać wypowiedzenie umowy zawartej przez telefon?

Powrót