Termin realizacji zamówienia - który się liczy?

• Autor wątku Autor wątku uzytkowniczkaallegro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uzytkowniczkaallegro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam! Mam pytanie dotyczące terminu realizacji zamówienia na allegro. Otóż, jeszcze nie zakupiłam przedmiotu, gdyż wolę nie ryzykować, także bardzo proszę o odpowiedź, bo nie znam się na prawie i nie wiem czy kupować czy nie :) Potrzebuję prezentu na 15 stycznia. Sprzedający na allegro (który jest firmą) ma zapisane "Przybliżony czas realizacji zamówienia: 24 godziny". Czy w tym wypadku liczy się ustawowy termin 30 dni na realizację zamówienia, czy te 24 godziny? I czy jeśli wezmę przesyłkę pobraniową, a przedmiot dotrze np. za 2 tygodnie, to mam prawo przesyłki nie odbierać? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Powiadom sprzedawcę o tym, że towar musi do Ciebie dotrzeć najpóźniej do dnia ... a w przeciwnym razie świadczenia nie przyjmiesz i zażądaj potwierdzenia zapoznania się z tym warunkiem.

Przybliżony to nie to samo co "wysyłamy w ciągu 24 godzin". Poza tym jeszcze może przewoźnik dostarczać dłużej niż np. 2 tygodnie.

Jeśli nie ma jasno wskazanego terminu, pytaj sprzedawcę kiedy nada.

cedwah napisał:
Powiadom sprzedawcę o tym, że towar musi do Ciebie dotrzeć najpóźniej do dnia ... a w przeciwnym razie świadczenia nie przyjmiesz i zażądaj potwierdzenia zapoznania się z tym warunkiem.
Przed czy po dokonaniu zamówienia? :what:

Sprzedawca od soboty nie odpisuje na maile, dlatego pytam tutaj, bo nie chcę ryzykować. Mogę zadzwonić jutro, ale jaki będę miała dowód na to, że przez telefon powiedział mi, że nada paczkę w ciągu 24h. Wiem, że przybliżony to nie to samo, ale skoro się przybliża do 24h, to teoretycznie nie powinno być więcej niż 24,5. Ewentualnie jeśli się przybliża do 1 dnia, to chyba nie powinno być więcej niż 1,5 dnia? Raczej nie zdarzyło mi się aby firma kurierska 'dowoziła' dłużej niż 2 dni.

Do 15 jest jeszcze ponad tydzień. Jeśli zamówisz i nie dotrze do 8., czy 9., możesz od umowy odstąpić od umowy i zamówić z innego źródła.

cedwah napisał:
Do 15 jest jeszcze ponad tydzień. Jeśli zamówisz i nie dotrze do 8., czy 9., możesz od umowy odstąpić od umowy i zamówić z innego źródła.
Naprawdę mogę odstąpić od umowy, jeśli jeszcze nie odbiorę towaru? Ja bym poczekała do tego 13-14. Tyko boję się, że nawet do tego czasu może nie dotrzeć. Czyli rozumiem, że 'termin realizacji zamówienia' dotyczy tylko terminu wysyłki a nie całkowitej realizacji?

uzytkowniczkaallegro napisał:
Naprawdę mogę odstąpić od umowy, jeśli jeszcze nie odbiorę towaru?
Nie jeśli nie odbierzesz tylko po odebraniu.

cedwah napisał:
Jak zamawiałam z Hong Kongu no to było dużo dłużej niż 2 dni, ale ta firma, od której chcę teraz kupić zegar jest w Polsce i z Polski wysyła.

No dobra, czyli rozumiem, że nie mogę zrobić nic, żeby mieć pewność, że paczka dotrze do 14 stycznia, a jak nie dotrze do 14 to i tak muszę ją odebrać i zapłacić, a po odstąpieniu od umowy, muszę przesłac im z powrotem na własny koszt? W takim razie poczekam jeszcze, aż odpiszą mi na maila albo wyślę jeszcze jednego. Gdyby odpisali, że przesyłka dotrze do 14 stycznia, wtedy mogę bezpiecznie kupić i ewentualnie jeśli się opóźni jej nie odebrać? Czy też nie?
Bo jeśli nic nie odpiszą, to chyba jednak nie będę ryzykować.

Ostatnia edycja:
cedwah napisał:
kolejny raz wprowadzasz w błąd!
A na czym się opierasz? Podaj art. z nowej ustawy, który wskazuje coś innego niż Art. 28, 1)...

Kolejny raz: stosując, np argumentację a maiori ad minus

No to ja kolejny raz: literalnie w ustawie jest wskazane co i kiedy....
Nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie słowo pisane ma pierwszeństwo przed "interpretowanym"...

Gdyby ustawodawca chciał aby było tak jak to interpretujesz, wskazałby to w ustawie. Kolejna ustawa i kolejny raz jest wskazana ta sama intencja.

Wskazywał i wskazuje, ale niestety widzę, że nie zrozumiesz tego.

Powrót