P
prrrszalony
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam. Przejrzałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi, jednak jej nie znalazłem. Chciałem przetłumaczyć książkę, która jest rozpowszechniana za darmo w internecie ( Internet Archive: Details: Constructive anatomy ), a także kupić wydrukowaną u wydawcy (jedna kopia leży na moim biurku
). Mam pytanie, czy w każdym wypadku trzeba czekać 70 lat? Czy rozpowszechniane za darmo książki (w formie e booku), w przypadku, gdy autor umarł (w 1943 roku), można tłumaczyć nie czerpiąc z tego żadnych zysków?
Chciałem podzielić się z ludźmi mądrością kilku mistrzów rysunku, jednak sprawa z prawami autorskimi szybko wyhamowała moje zapędy. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Jeśli ktoś byłby szczególnie zainteresowany pomocą i chciał odnieść się konkretnie do tutułów, to podam kilka tytułów, które chciałem przetłumaczyć (zapewne każdy jest chroniony inaczej, czy też na inny okres czasu). Jakie grożą mi (i ludziom pomagającym mi, np korektując lub rozpowszechniając/hostując plik) konsekwencje w razie złamania prawa i przetłumaczenia tych tekstów?
Andrew Loomis - Figure drawing for all it's worth
George bridgman - Constructive Anathomy
George bridgman - Life Drawing
Pozdrawiam. Miłego dnia
Chciałem podzielić się z ludźmi mądrością kilku mistrzów rysunku, jednak sprawa z prawami autorskimi szybko wyhamowała moje zapędy. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Jeśli ktoś byłby szczególnie zainteresowany pomocą i chciał odnieść się konkretnie do tutułów, to podam kilka tytułów, które chciałem przetłumaczyć (zapewne każdy jest chroniony inaczej, czy też na inny okres czasu). Jakie grożą mi (i ludziom pomagającym mi, np korektując lub rozpowszechniając/hostując plik) konsekwencje w razie złamania prawa i przetłumaczenia tych tekstów?
Andrew Loomis - Figure drawing for all it's worth
George bridgman - Constructive Anathomy
George bridgman - Life Drawing
Pozdrawiam. Miłego dnia