To uczucie kiedy to komornik ci wisi pieniądze, a nie ty jemu.

• Autor wątku Autor wątku Rumbowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rumbowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Tak jak w temacie - nic przyjemnego. W każdym razie sprawa wygląda tak:

Miesiąc temu otrzymałem pismo z kadr firmy w której pracuję iż komornik żąda ~1250zł i nakazuje aby mu te pieniądze przelać z mojego następnego wynagrodzenia. To była jakaś niespłacona chwilówka 650 zł. Zapomniałem o tym, doszły koszty sądowe, komornicze itd. Trudno, narozrabiałem i trzeba za to płacić. Te 1250zł jakoś bym przebolał.

Wczoraj był Dzień Matki Pieniężnej, tak więc loguje się na koncie a tam najniższa krajowa. Przeszedłem się więc do kadr i poinformowano mnie że dziś przelali całość zadłużenia (~1250zł) do komornika, a resztę wynagrodzenia (jakieś 2000zł) na moje konto. Sprawdzam stan konta i widzę w historii że faktycznie dostałem przelewem ową kwotę, ale w tym samym czasie bank przesłał z mojego konta do tego samego komornika (ten sam numer konta który był na piśmie) prawie 800zł i zostawili mi na koncie najniższą krajową, czyli jakieś 1270zł.

W skrócie komornik zajumał mi bezprawnie prawie 800zł.

Nie odbierał telefonów więc napisałem mu maila i opisując cała sytuację. Dostałem odpowiedź że żaden z powyższych przelewów nie został jeszcze zaksięgowany i proszę o kontakt w PIĄTEK. W piątek? Co oni dostają przelewy pocztą polską? :D

Nie odpisałem mu jeszcze, ale generalnie nie otrzymałem odpowiedzi co się stało z moimi pieniędzmi. Nasuwa mi się kilka pytań:
Co robić w takiej sytuacji?
Czy mogę zgłosić kradzież na policje? ;)

Z góry dziękuję za pomoc
Daniel.

Odebrałeś mi nadzieję.
Z mojego punktu widzenia to jest kradzież. Komornik wyłudził od banku pieniądze z mojego konta które mu się nie należały. Moja forma poinformowała go ile zarabiam, komornik zażądał tych informacji w piśmie do niej, więc dobrze wiedział że te 1250 bez problemu sobie weźmie.
Jestem zwykłym robotnikiem, nie szczególnie interesuje się prawem, dopóki ono mnie nie dotyczy. Ale jeśli dostaje pismo że komornik zabierze mi 1250zł, to logicznie spodziewałem się że dostanę kolejne wynagrodzenie pomniejszone o 1250zł a nie 2000zł.

W każdym razie dziękuję za pomoc, ale wciąż nie rozumiem jak to działa. Już kiedyś miałem zajęcie komornicze, ale komornik ściągną dokładnie tyle ile mu się należało.
Czy komornik miał prawo wziąć więcej? Jakie prawo to reguluje? A gdybym miał 5 kont bankowych i na każde dostałbym 3000zł z tytułu wynagrodzenia to co? Z każdego konta znikło by mi 1250zł? o.0

I najważniejsze pytanie: Ile czasu ma komornik na zwrot nadpłaty?

Rumbowy napisał:
Z mojego punktu widzenia to jest kradzież.
niestety ale nie,
Rumbowy napisał:
Komornik wyłudził od banku pieniądze z mojego konta
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,
Rumbowy napisał:
Moja forma poinformowała go ile zarabiam, komornik zażądał tych informacji w piśmie do niej
firma musiała go poinformować,

tutaj kłania się nowela prawa bankowego oraz kpc,
komornik wszczynając egzekucje komorniczą dokonuje zajęcia konta bankowego lub kont bankowych, zawiadamia pracodawcę itd,
Rumbowy napisał:
Ile czasu ma komornik na zwrot nadpłaty?
około 2 tygodnie na pewno poczekasz,

Powrót