G
gość-92
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 6 804
Ja uważam, że towar ma wadę prawną.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
O ten tok rozumowania mi chodziło, dziękuję.rws-92 napisał:Ja uważam, że towar ma wadę prawną.
A na czym ona polega?rws-92 napisał:Ja uważam, że towar ma wadę prawną
rws-92 napisał:Ja bym komputer reklamował właśnie z tego tytułu, tym bardziej że stan faktyczny dałoby się udowodnić bez większego trudu.
A mógłbyś wyjaśnić definicję wady prawnej? Bo mam wrażenie, że Twoja odbiega od powszechnie używanej...rws-92 napisał:Ja uważam, że towar ma wadę prawną.
Ten artykuł już nie obowiązuje, ale taki sens ma pojęcie wady prawnej. I takiej wady tu nie dostrzegam...rws-92 napisał:@loco1
Rozumiem, że Panu chodzi o art.556 par.2 KC.
Art. 556(1)
§ 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
4) została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.
A takim zapewnieniem nie jest przypadkiem to:loco1 napisał:I dlatego pytam o treść zapewnień sprzedawcy odnośnie gwarancji producenta.
Nie napisali, iż owa gwarancja jest...skróconaniebopogodne napisał:Cytat ze strony marketu "Wszystkie dostępne w naszym sklepie produkty pochodzą od polskich dystrybutorów i są objęte gwarancją producenta."