Towar ze zwrotu w markecie, sprzedany jako nowy (po pół roku)

• Autor wątku Autor wątku niebopogodne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja bym komputer reklamował właśnie z tego tytułu, tym bardziej że stan faktyczny dałoby się udowodnić bez większego trudu.

Wada polega na tym, że towar sprzedano jako nowy, natomiast ze stanu faktycznego wynikły pewne ograniczenia dla konsumenta, których fabycznie nowy towar mieć nie powinien.

Mało tego: wada istniała już w momencie wydania towaru. Co zaś do wysuwanego żądania reklamacyjnego przy reklamowaniu u sprzedawcy - regulują to ustawy.

Ostatnia edycja:
rws-92 napisał:
Ja bym komputer reklamował właśnie z tego tytułu, tym bardziej że stan faktyczny dałoby się udowodnić bez większego trudu.

Tak zrobię.

Jakiś pomysł, sugestia na co konkretnie mógłbym się powołać? I czy mam szansę na otrzymanie nowego komputera? Bo jedynie o takie rozwiązanie mi chodzi.

@loco1
Rozumiem, że Panu chodzi o art.556 par.2 KC.

Ale mogę się powołać na:

"Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne). "

?

rws-92 napisał:
@loco1
Rozumiem, że Panu chodzi o art.556 par.2 KC.
Ten artykuł już nie obowiązuje, ale taki sens ma pojęcie wady prawnej. I takiej wady tu nie dostrzegam...

@niepogodne
Art. 556(1)

§ 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:

1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;

2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;

3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;

4) została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.

I dlatego pytam o treść zapewnień sprzedawcy odnośnie gwarancji producenta.

Ostatnia edycja:
Odswieżę, bo nie zaciekawiło
loco1 napisał:
I dlatego pytam o treść zapewnień sprzedawcy odnośnie gwarancji producenta.
A takim zapewnieniem nie jest przypadkiem to:
niebopogodne napisał:
Cytat ze strony marketu "Wszystkie dostępne w naszym sklepie produkty pochodzą od polskich dystrybutorów i są objęte gwarancją producenta."
Nie napisali, iż owa gwarancja jest...skrócona;)

Market wymienił towar na nowy, sprawa zakończona pozytywnie. Jednak musiały być ku temu jakieś podstawy.

Powrót