Transfer zasiłku dla bezrobotnych z Irlandii do Polski

• Autor wątku Autor wątku ewelinchen2002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Padam Ci nr.na priva do takiego gościa on sie zajmuje takimi sprawami,

czyli mogę dzwonic pod ten nr ktory mi dałes??? to jest polak???????

Tak,on doradzi Wam bo zajmuje sie takimi sprawami,myślę że pomoże,,

oki wielkie dzięki :) jutro bede dzwonic :) pozdrawiam serdecznie

Witam,

Zeby transferowac trzeba wpierw miec co transferowac. Tak wiec wpierw staramy sie o bezrobocie i musimy spelnic wszelkie przeslanki konieczne do jego uzyskania tj twardo mowimy ze chcemy pracowac i mozemy pracowac, nigdzie nie wyjezdzamy i nie zamierzamy wyjezdzac. Zaraz po tym jak dostajemy decyzje o bezrobociu mozemyzglosic chec opuszczenia kraju i transferowania zasilku. Tak czy inczej przed transferem pierwsze 4 skladki musimy odebrac w Irl. Zasilek tez sie nalezy tym co sami zrezygnowali z pracy. Decyzja Social Welfare zalezyw tym momencie od uzasadnienia (wciaz nie podajemy powodu pt powrot do kraju) Jednak czas przyznania zasilku moze sie przeciagnac do 2mcy (znow uznaniowe) Niestety w twoim przypadku, kiedy wyznaliscie chec powrotu zaprzeczyliscie jednej z przeslanek przyznania irl bezrobocia. Tzn wciaz zachowujecie prawo do statusu bezrobotnego w UE (ilosc oplacanych skladek etc) i to daje wam prawo do ubiegania sie o pl bezrobocie.... smutna prawda ale prawda...

Najpierw przedstawie moją sytuacje.
W wieku 22 lat wyjechałem do Irlandii (Przedtem nigdy nie pracowałem w Polsce). W Dublinie nieprzerwanie legalnie pracowałem od 23.05.2005 do 23.07.2010. Przed powrotem do polski wypełniłem i przesłałem podanie o formularz e301 (http://www.welfare.ie/EN/Forms/Documents/e301.pdf) wraz z wymaganymi p60 i p45 na wskazany adres Sociala. Do Polski wróciłem 09.08.2010 (chciałem wcześniej ale musiałem czekać na P45). 11.08.2010 zajerestrowałem się w Urzędzie Pracy w Poznaniu. Podczas rejestracji dodałem że oczekuję na E301 z Irlandii. Po tygodniu otrzymałem dokument z Sociala. I tu było moje pierwsze zdziwienie bo zamiast E301/U1 dostałem E303/U2. Tak czy siak zaniosłem owy dokument do Urzędu Pracy jak obiecałem. Urzędniczka się zdziwiła że dostałem U2 (E303) zamiast E301 (U1). Niemniej jednak pani wzięła oryginał i załączyła do kartoteki. Na zakończenie dodała że lepiej żyby to był jednak E301/U1. Po powrocie do domu napisałem maila do sociala z pytaniem czy to nie jakaś pomyłka. W odpowiedzi dostałem że U2/E303 daje takie same informacje jak U1/E301

"The U002 form gives the same information as the U1/E301. It is the EU Unemployment Institution version of the form."

Dzisiaj dostałem list z decyzją odmowy przyznania zasiłku bo nie przepracowałem wymaganego w ustawie okresu.

I tu mam pytanie do was. Po jaką cholere mi był ten formularz? Tyle odłożonych składek na nic?

Ostatnia edycja:
Hej,

Czy starales sie o przyznanie zasilku w Irl i jego tranferowanie, czy stranie o zasilek zaczeles w Pl?

Mahon

I tu chyba jest pies pogrzebany. W naiwności sądziłem że wystarczy się poprostu zgłosić do urzędu pracy w okresie 7 dni od przyjazdu i dołączyć E301/303/U1/U2 (już sam nie wiem co jest co teraz i po co) a urząd już sam się "dogada" z tym irlandzkim. Mówiąc krótko. Przed wyjazdem nie ubiegałem się o ten z Irlandii.

misior napisał:
Padam Ci nr.na priva do takiego gościa on sie zajmuje takimi sprawami,

Witam, jestem w identycznej sytuacji jak Pani, która pisała o swoim mężu, tyle, że na domiar złego minęło kilka miesięcy od otrzymania decyzji iż zasiłek mi się nie należy. Jestem w trudnej sytuacji w tym momencie i bardzo proszę o podanie numeru, jeżeli jest to możliwe do tego Pana, który zajmuje się takimi sprawami.

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam wszystkich! Mam pytania zwiazane z przeniesieniem zasilku do Polski. Sprawa wyglada nastepujaco. Pracuje w firmie od ponad 3 lat od stycznia tego roku szef skrocil mi czas pracy z 5 dni do 3. za kolejne dni placi mi socjal (na ktory przydzielenie musialem czekac 5 miesiecy, ale z tego co wiem tyle sie czeka az rozpatrza czy sie nalezy). w pazdzierniku chce wrocic do polski na stale chce sie sam zwolnic albo ewentualnie dogadac sie z szefem.Wiec co mam teraz w tej sprawie zrobic zeby przeniesc socjal do Polski bo teraz chyba bedzie troche latwiej jak juz dostaje dofinansowanie z socjala. Jakie dokumenty mam zalatwic, kiedy to zglosic i czy nie bedzie problemow z przeniesieniem?

Dziekuje i pozdrawiam!

Powrót