Transportowanie osadzonych

• Autor wątku Autor wątku marta222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A ja mam takie pytanie...ale najpierw opiszę krótko sytuację..

Mój Łobuz przebywa w ZK w Czerwonym Borze.. w styczniu będzie sprawa na której Mój jest świadkiem.. prawdopodobnie z tego względu zostanie przewieziony do Zk w Opolu Lub. aby zostać dowiezionym na sprawę.. i moje pytanie brzmi - czy po tej sprawie od razu przewiozą go znów do Czerwonego Boru czy możemy się jakoś starać żeby np trafił do Zamościa?? zaznaczam że mój ma półotworek, bo gdyby nie to to pewnie siedział by w Opolu, gdyż jest to ZK najbliżej miejsca zamieszkania..

lolitka napisał:
witam. a czy bycie żona jest wystarczajacym powodem do przeniesienia blizej mnie mojego łobuza? zameldowanie u mnie nie wchodzi w gre jest niemozliwe...wychowek mówil ze jedyna mozliwosc to wziasc slub ...czy moga jednak robic i z tym problemy?

Mój ma meldunek w Gdyni i normalnie to powinien był odbywać karę w Wejherowie...Nie jesteśmy po ślubie , ale mieszkaliśmy razem i mamy dziecko ten fakt opisaliśmy w prośbach do dyrektorów ZK i udało się został przeniesiony do AŚ Suwałki. Wspomnę , iż wtedy też nie było możliwości aby miał tutaj meldunek chociażby czasowy. Jeszcze jeden fakt to było trochę przed wejściem ustawy o 3m2 na osadzonego jednak jeżeli nie sprobujecie to nie będziecie wiedzieli czy sie uda. :)

RE: przeniesienie do innego zakładu karnego

Proszę pomóżcie mi jestem tu po raz pierwszy , mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym Warszawie na Białołęce ja mieszkam pod Radomiem bardzo chcę żeby go przenieśli do do zakładu karnego w Radomiu jestem jedyną jego bliską osobą dojazdy do Warszawy przy moim zawodzie są niemożliwe . Czytałam tu o przeniesieniach ale co mam robić aby go przenieśli bliżej mnie . Proszę o pomoc

RE: przeniesienie do innego zakładu karnego

Pani narzeczony powinien napisać pismo do obecnego dyrektora w zakładzie karnym w ktorym przebywa o przeniesienie, i uargumentować to tym że chce być bliżej domu by mogła go Pani odwiedzać itp.

Hej !!!!
Mam ogromną prośbę potrzebuję napisać miśkowi podanie do dyrektora o przewiezienie go gdzieś bliżej domu do 100 km tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, jakich argumętów użyć najlepiej....Misiek ma 10 m-cy wyroku z czego odsiaduje już piąty miesiąc a przerzucają go jak worek kartofli zaczął od Chłopickiego później wywieźli go zk.Dubliny z Dublinów na własne życzenie przywieźli go na Białołękę następnie do Żytkowic potem były Pionki,Radom, Rakowiecka a teraz go wywieźli do Kamińska mało tego złożył papiery na bransoletkę i te papiery tak za nim krążą do dublinów było daleko a do kamińska jest jeszcze dalej nie rozumiem dlaczego tak jest???Może ktoś mi coś podpowie będę bardzo wdzięczna....pozdrawiam

kamyk25 wszystko związane jest z ustawowymi 3m2 na osobę. Wiadomo, że więzienia w Polsce są przeludnione, a są zapisy, które zezwalają osadzonym przebywać pewną ilość dni w przeludnionej celi. Można pisać pismo o przeniesienie bliżej miejsca zamieszkania powołując sie na art. 100 polecam poczytać wątek:ok:

Zastosowanie art. 248 kkw powinno mieć charakter absolutnie wyjątkowy i ograniczać się do nadzwyczajnych i tylko tymczasowych sytuacji (np. bunt więźniów w zakładzie karnym).

Akte, przecież mogę się mylić ale już w kilku miejscach czytałam o wyjątkach od reguły

Ja wiem z bytomia, że możesz się mylić i to nie było jakieś łapanie za słówka czy coś:) tylko, że art. 248KKW stracił swoją moc w grudniu 2009 i już nikt nie może mieć mniej niż 3mkw nawet przez chwilę, dlatego pytałam, bo myślałam, że jakiś inny artykuł wszedł w życie.

Akte napisał:
już nikt nie może mieć mniej niż 3mkw nawet przez chwilę, dlatego pytałam, bo myślałam, że jakiś inny artykuł wszedł w życie.

Może mieć. Przez określony, krótki czas. Z tego prostego powodu, że nie ustalono przepisu, który umożliwiłby dyrektorom jednostek wywieszenia szyldu "zamknięte z powodu braku miejsc".

To pokaż mi Forg przepis, który mówi o tym krótkim czasie - bo jak na moje nie ma go. Widziałam natomiast rozporządzenie, które mówi o tym, co robić gdy liczba osadzonych przekroczy liczbę miejsc - i nie ma tam mowy o tym, że można taką osobę czasowo osadzić na powierzchni mniejszej niż 3mkw na jedną osobę.
Ja też z bytomia mogę się mylić.

Ostatnia edycja:
Nie mam teraz czasu szukać - zresztą nie ma sensu. Skoro widziałaś to rozporządzenie to warto byłoby je do tego przeczytać :-) :-)?
Co powiesz na taki zapis?
§ 4. 1. Dyrektor zakładu zawiadamia właściwego dyrektora okręgowego Służby Więziennej, z uwzględnieniem terminów określonych w ust. 2, o przekroczonej pojemności zakładu, w szczególności o liczbie zakwaterowanych osadzonych, liczbie miejsc oraz ich wykorzystaniu w dodatkowych celach mieszkalnych, a także o liczbie osadzonych umieszczonych w warunkach, w których powierzchnia w celi mieszkalnej na jedną osobę wynosi mniej niż 3 m2.

Skoro według Ciebie nie można osadzać to jakim cudem ten dyrektor ma podać ilość osadzonych umieszczonych w warunkach itd.?

Poproszę dokładną nazwę tego rozporządzenia i datę, kiedy weszło w życie, bo moim zdaniem jest ono nieaktualne.

Aha, ok, ale gdzie tu mowa o tym, że można osadzić kogoś na tej mniejszej powierzchni? Tu jest mowa o tym, że trzeba o tym poinformować, jeśli taka sytuacja zaistniała. Gdzie ten termin tego krótkiego czasu?
W porządku - ktoś przebywa na mniejszej powierzchni, ale wtedy to chyba może już żądać odszkodowania czy nie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
http://lex.pl/serwis/du/2009/1564.htm

Ok, nie chcesz przyjąć ode mnie zapewnienia, że można do 14 dni a za zgodą sędziego penitencjarnego do 28 (z kilkoma obostrzeniami) to nie. Regulacji nie znajdę i nie wskażę.
Udaj się do więzienia i się zapytaj :-)

Ok, ja znam to rozporządzenie, doczytaj to, co napisałam przed Tobą - wskaż mi ten krótki termin, o którym mówiłeś.

Po pierwsze na tym forum nie upominamy się o odpowiedź.
Po drugie: kodeks karny wykonawczy się zmienia. Ostatnio pod koniec ubiegłego roku. Proszę sobie poszukać Ustawę z dnia 9 października 2009 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny wykonawczy i wkleić tutaj stosowne zapisy, o których wspomniałem. Ja niestety nie mam czasu już na to.

Zgodnie z głównymi zapisami nowelizacji skazany będzie mógł trafić do celi, w której powierzchnia na jedną osobę wynosi poniżej 3 m2, nie mniej jednak niż 2 m2, tylko w wyjątkowych sytuacjach, m.in. w razie:

1. stanu wojennego lub wyjątkowego;
2. epidemii na terenie zakładu karnego lub aresztu śledczego;
3. konieczności zapobieżenia innemu zdarzeniu, stanowiącemu bezpośrednie zagrożenie dla bezpieczeństwa skazanego, zakładu karnego lub aresztu śledczego albo zapobieżenia skutkom takiego zdarzenia (np. w przypadku buntu)

– w każdym z ww. przypadków nie dłużej jednak niż na 90 dni.

Ponadto – w nawiązaniu do dotychczasowego brzmienia przytoczonego wyżej art. 248 Kodeksu karnego wykonawczego – dyrektor zakładu karnego (aresztu) będzie upoważniony do umieszczenia skazanego w celi o powierzchni 2-3 m2 na osobę na czas do 2 tygodni w odniesieniu do:

1. skazanego na karę pozbawienia wolności przekraczającą 2 lata;
2. skazanego w warunkach recydywy;
3. skazanego za przestępstwa z art. 197-203 Kodeksu karnego (przestępstwa przeciwko wolności seksualnej i obyczajności);
4. przestępcy, który uciekł z więzienia lub nie wrócił z przepustki;
5. przetransportowanego na polecenie sądu lub prokuratora z innego zakładu karnego lub aresztu śledczego, w celu udziału w rozprawie lub innych czynnościach procesowych;
6. osoby tymczasowo aresztowanej, ukaranej karą porządkową, oraz co do której zastosowano inne środki przymusu skutkujące pozbawieniem wolności.

– gdy nadto zajdzie konieczność natychmiastowego umieszczenia skazanego w zakładzie karnym (areszcie) nieposiadającym wolnych miejsc w celach.

Niezależnie od wszystkich ww. wyjątków, więzień – jeśli zgodzi się na to sąd penitencjarny – będzie mógł przebywać w przeludnionej celi dłużej niż 2 tygodnie, maksymalnie jednak 28 dni.
Nie wiem czy o to chodzi :o

Ale ja nie rozumiem o co chodzi - jakie stosowne zapisy? Zapisy mówią o tym, co trzeba zrobić jeśli zaistnieje sytuacja, o której mówimy - a nie o krótkim czasie, w którym można osadzić skazanego na powierzchni mniejszej niż 3mkw - a jeśli nie widzę tego, a jest taki przepis to proszę mi go pokazać. Na słowo mam Ci wierzyć? Ja tylko wiem, że po nowelizacji z końca roku to art. 248KKW stracił swoją moc i tego się trzymam.

Z bytomia podała art. 100 KKW, jest jeszcze art. z Rozporządzenia MS w sprawie regulaminu organizacyjno-porządkowego wykonywania kary pozbawienia wolności:
§ 58. 1. Przeniesienie skazanego do innego zakładu karnego może nastąpić, w szczególności, w przypadku:
1) skierowania do właściwego, ze względu na rodzaj, typ, system wykonywania kary lub zabezpieczenie zakładu karnego;
2) zmiany przeznaczenia lub w celu zlikwidowania przeludnienia zakładu;
3) umożliwienia skazanemu odbywania kary najbliżej miejsca zamieszkania;
4) zatrudnienia lub nauki;
5) udzielenia świadczenia zdrowotnego;
6) skierowania do ośrodka diagnostycznego;
7) udziału w czynności procesowej.

Dopiero doczytałam - z bytomia, a jakie jest tego źródło? Nie pytam złośliwie, tylko chcę wiedzieć skąd to wzięłaś?

Akte napisał:
Dopiero doczytałam - z bytomia, a jakie jest tego źródło? Nie pytam złośliwie, tylko chcę wiedzieć skąd to wzięłaś?

Przepraszam, ignoruje Pani moje wpisy? Przecież podałem stosowną Ustawę nowelizującą kkw?

Powrót