Transportowanie osadzonych

• Autor wątku Autor wątku marta222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: przeniesienie!!!!!!!!!

Jak napisałem ZK właściwy to taki w którym może skazany przebywać. Czyli m.in. musi to być ZK odpowiedniego rodzaju, ale oczywiście muszą też być wolne miejsca, niestety.

kadi wlasnie sama przez to przechodze. Moj Lobuz jest teraz na odziale zamknietym wroclawia 1 pomimo ze jest tam oddzial polotwarty i pomimo tego, ze wywiezli go do innego wojewodztwa do jednostki ktora jest przepelniona tak samo jak te u Nas na slasku.:mad:

ps. lobuz ma grupe p2

Mój mąż jeszcze nie dostał przydziału do grupy ma dopiero komisje za 2 tygodnie ale martwię się że wtedy mogą go wywieść bo wczoraj na widzeniu spotkałam się z taką sytuacją że parę osób przyszło na widzenie do skazanych a ich już wywieźli bo nie mają miejsca podobno!!!! Ja chciałabym żeby tu został z/w na dzieci bo są malutkie a nie jestem w stanie jeździć z nimi na drugi koniec Warszawy! Nie wiem czy oni biorą to pod uwagę??

Moj M... pisal prosbe o przeniesienie z AS do ZK ze wzgledu na to, zeby miec lepszy kontakt z rodzina i dziecmi ktore tez sa male. Jedno 5 lat a drugie 5 miesiecy. Skoro pojechal 180 km od miejsca zamieszkania to nie wiem czy biora to pod uwage. Zaznaczam, ze caly czas SW powoluje sie na ogolnopolskie przepelnienie zakladow karnych

z bytomia napisał:
caly czas SW powoluje sie na ogolnopolskie przepelnienie zakladow karnych

Istotne jest nie tyle przeludnienie ogólnopolskie ile to, czy są odpowiednie miejsca (na odpowiednim oddziale) w tym konkretnym miejscu dokąd chce przenieść się skazany i to Dyrektor ZK powinien ustalić przed podjęciem decyzji. Na odmowę przeniesienia można żalić się do Sądu penitencjarnego. Oczywiście dany ZK musi też faktycznie być bliżej miejsca zamieszkania niż obecny.

przeniesienie do innego zakładu karnego

hej! Jestem tu nowa. Mam pytanie.Mój mąż odsiaduje wyrok 2 lat pozbawienia wolności,gdzie w listopadzie mija połowa kary i miał roczną przerwę.Tydzień temu dostał karę dyscyplinarną za negatywny test alkoholowy gdy wracał z pracy. Ja jako żona napisałam prośbęo przeniesienie go do innego zakładu i już go przenieśli do Opola Lubelskiego i znieśli mu grupę z P2 na P1. Czy może się starać o w.p.z. i czy opinia z tamtego zakładu i jego kara przeszły do obecnego zakładu? Wychowawca w obecnym zakładzie pytał się dlaczego nie złożył wniosku o w.p.z. Mąż ma pracować. Proszę o jak najszybszą odpowiedź.

RE: przeniesienie do innego zakładu karnego

bobas153 napisał:
Tydzień temu dostał karę dyscyplinarną za negatywny test alkoholowy gdy wracał z pracy.

Jeśli już to pozytywny - czyli mówiąc wprost - wrócił z pracy pod wpływem alkoholu?

bobas153 napisał:
Czy może się starać o w.p.z. i czy opinia z tamtego zakładu i jego kara przeszły do obecnego zakładu?

Może się starać, ma małe szanse - ponieważ nadużył zaufania, które było mu dane. Zatem raczej nikt nie zaufa mu, że wychodząc na przedterminowe WARUNKOWE zwolnienie nie naruszy warunków zwolnienia.
Wszystko co "wywinął" idzie za nim dalej. Jak wyjdzie i wróci to też dalej to będzie w aktach.

ale dlaczego nowy wychowawca nic o tym nie wie

Naprawdę oczekujesz, że tu, na tym forum, ktoś odpowie na to pytanie??

Skąd my mamy wiedzieć, dlaczego nie wie? Może ma akta zastępcze, może mu się nie chce, może "wie ale nie powie"? Możliwości jest mnóstwo.

a słyszałam że jest coś takiego jak zatarcie kary

dodam że nia pił tylko bra leki od gardła i stwierdziłi że zawierają alkochol a tego tesz nie morzna

witam!mój konkubent jest w zk gorzów wlkp(konczy terapie)na p2,ja mieszkam w katowicach,urodziło się nam dziecko miesiąc temu i ma być przewieziony bliżej nas w styczniu...chciała bym żeby przewieźli go do Trzebini(podlega pod Kraków)to jest p2 tylko że niby bliżej jest zk Wojkowice-p2(podlega pod katowice) Jest w ogóle taka możliwość żeby był w tej Trzebini?czy mu odmówią?prawda jest taka że Wojkowice są o dużo bliżej ale musiała bym jechać z 2/3godz z trzema przesiadkami autobusem!!(wtedy już z 3miesięcznym dzieckiem w zime)a do Trzebini 40min pociągiem i 10min pieszo...

witam!mój konkubent jest w zk gorzów wlkp(konczy terapie)na p2,ja mieszkam w katowicach,urodziło się nam dziecko miesiąc temu i ma być przewieziony bliżej nas w styczniu...chciała bym żeby przewieźli go do Trzebini(podlega pod Kraków)to jest p2 tylko że niby bliżej jest zk Wojkowice-p2(podlega pod katowice) Jest w ogóle taka możliwość żeby był w tej Trzebini?czy mu odmówią?prawda jest taka że Wojkowice są o dużo bliżej ale musiała bym jechać z 2/3godz z trzema przesiadkami autobusem!!(wtedy już z 3miesięcznym dzieckiem w zime)a do Trzebini 40min pociągiem i 10min pieszo..

sillesia01 do Wojkowic jest 22 km, a do Trzebini 45 wiec rozumiejac pojecie mozliwie najblizej Wojkowice wygrywaja;)
Tak jak Kadi wspomnial istotne jest to, czy na danym oddziale sa miejsca.
Moze pisac o to prosbe ale wydaje mi sie, ze artykul mowi o przeniesieniu do blizszego Zakladu Karnego ale nie z wyboru osadzonego. Przeciez nie moze uzasadnic tego tym, ze tak Jemu, czy Rodzinie bardziej pasuje. Oczywiscie moge sie mylic:confused:

forg napisał:

Czlowiek jest omylny wiec panie forg jasniej prosze. Na co sie powolac?

Dla mnie sformulowanie blizej miejsca zamieszkania moze miec tylko jedno znaczenie.

Ostatnia edycja:
z bytomia napisał:
Czlowiek jest omylny wiec panie forg jasniej prosze. Na co sie powolac?

Na logikę. Przepis dotyczący miejsca zamieszkania wiąże się z odwiedzinami osób bliskich. Może być tak, że osadzony zamieszkiwał przed zamknięciem w Przemyślu (praca) ale rodzinę, bliskich ma w Gdańsku. Udowadnia to i odbywa karę najbliżej Gdańska. Oczywiście w miarę wolnych miejsc.

Podobnie z przykładem powyższym (Wojkowice i Trzebinia). Prośba do uwzględnienia, ale trzeba to UDOWODNIĆ. No i muszą być miejsca.

Powolujac sie na logike prosic o przeniesienie do Trzebini, ktora jest 40 km od miejsca zamieszkania? Wedle art 100 kkw osadzony powinien przebywac w zakladzie karnym wlasciwego przeznaczenia jak najblizej miejsca zamieszkania wiec jak rodzina ma to uzasadniac? Wojkowice sa o polowe km blizej:ok:
Ta sprawa nie dotyczy Rodziny zamieszkujacej blizej Trzebini;) tylko Rodziny zamieszkujacej w Katowicach:)

z bytomia napisał:
wiec jak rodzina ma to uzasadniac? Wojkowice sa o polowe km blizej

Tak jak tutaj na forum. I w miarę możliwości prośba taka może zostać uwzględniona. Aczkolwiek nie musi - jeśli trafi na dosłownego interpretatora nieprecyzyjnych zapisów Kkw.

Powrót