Transportowanie osadzonych

• Autor wątku Autor wątku marta222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: przeniesienie do innego zakładu karnego

No rozumiem a czy jak juz bedzie po sprawie to moge pisac jakies pismo zeby go przewiezli blizej mojego miejsca zamieszkania?

rosanka po sprawie twój chłopak i tak zostanie wywieziony do innego zk zgodnie z podgrupą,bo w Aresztach z reguły nie odsiaduje się kary,najlepiej po ogłoszeniu wyroku niech napisze prośbę o transport w miarę najbliżej zamieszkania i zgodnego z grupą.

dziewczyny stronę wcześniej MONIAK podała link tam znajdziecie więcej informacji;)

morena nie jestem pewna ale wydaje mi się że gdyby chłopak rosanki popełnił przestępstwo u niej w mieście to i tak po krótkim czasie byłby przeniesiony do swojego miasta tzn do Aresztu,ale nie jestem pewna

roksanka2023 napisał:
No rozumiem a czy jak juz bedzie po sprawie to moge pisac jakies pismo zeby go przewiezli blizej mojego miejsca zamieszkania?

Nie możesz, Twój chłopak powinien przebywac w ZK najbliżej swojeqo miejsca zameldowania . Natomiast on sam jak będzie już po wyroku , to może pisac o przeniesienie do daneqo ZK, np. teqo które znajduje się w twoim mieście. A i tak jeżeli będą jeqo mieli qdzieś przetransportowac, to pojedzie tam qdzie jest stosunkowo najmniejsze przeludnienie;)

Kasia1980 , jeżeli chłopak roksanki popełnił by u niej w mieście przestępstwo , to został by do końca sankcji u niej w mieście, ponieważ byłby do dyspozycji tamtejszeqo orqanu , który zastosował areszt, przecież nikt by qo nie woził w tą i z powrotem na zeznania lub sprawę :)

Ostatnia edycja:

kassia1980 napisał:
morena nie jestem pewna ale wydaje mi się że gdyby chłopak rosanki popełnił przestępstwo u niej w mieście to i tak po krótkim czasie byłby przeniesiony do swojego miasta tzn do Aresztu,ale nie jestem pewna

Przebywa w Areszcie najbliżej miejsca gdzie prokuratura prowadzi sprawę.

ok dziewczyny już rozumiem ,wydawało mi się że musi podlegać pod prokuraturę lub sąd tam gdzie jest zameldowany:)

izuniaem napisał:
Przebywa w Areszcie najbliżej miejsca gdzie prokuratura prowadzi sprawę.

Niekoniecznie.
Przede wszystkim obowiązuje coś takiego jak rejonizacja - określona osadzeni podlegli pod określoną Prokuraturę są tam osadzani - niekoniecznie jednak musi to być jednostka najbliższa terytorialnie siedziby Prokuratury.
Po drugie jest jeszcze coś takiego, co się nazywa odstępstwo od rejonizacji - jeśli w danym areszcie przebywa już kilku wspolników aresztowanego, a dany areszt nie ma wystarczajacej ilości tzw. "stref izolacyjnych", to aresztowany może zostać przeniesiony do innej jednostki. Takie przeniesienie jest również stosowane, jeśli przemawia za tym dobro postępowania.

Witam, mam następujące pytanie:
jeśli skazany napisze prośbę o transport i wskaże zk do którego chciałby być przeniesiony, to czy go tam przeniosą, czy niekoniecznie? Z góry dziękuję, pozdrawiam :)

teraz tłumacza sie tym ze panuje przepełnienie i w chwili obecnej nie ma takiej możliwości-przynajmniej u mnie tak było ale wiem ze to dosyć powszechne postępowanie w takiej sytuacji.

Pytalam juz w temacie wolnym ale ten temat chyba jest wlasciwszy.Czy moze z praktyki powiecie mi jak to jest-Moj byl od poczatku (po krotkim czasie AŚ) w jednym Zk przez 3 lata-tam odbyl terapie,skonczyl szkole,ma grupe p2p,pracowal na wolnosci.Teraz przewieziono Go do czynnosci do sprawy do As wlasciwego dla Prokuratury i Sadu gdzie ta sprawa bedzie-czy po zakonczeniu wroci do poprzedniego Zk?Chodzi mi czy znacie takie przypadki z praktyki bo wiem ze niby moze a nie musi.

mój był 240 km od domu na 3 miesiące przywiezli go bo miał sprawę i był przekonany że wróci tam gdzie był niestety poszedł w transport i go wywiezli ponad 300 km

Czyli znowu nic nie wiadomo-moze wrocic a moze pojechac w Polske-tym bardziej ze z tego co widze to przeludnienie w Jego ZK spore-a na p2 najwieksze-o 6% ponad norme.Czyli jest to tez zwyczajna loteria

dziewczyna81 napisał:
Czyli jest to tez zwyczajna loteria

Nie. Jest to zgodnie z życzeniami osadzonych zapewnianie im 3 metrów kwadratowych. Chwilowo nie da się inaczej jak poprzez osadzenie tam, gdzie te 3 metry są.

Do kogo mozna pisac prośbę o przeniesienie osadzonego bliżej domu ??

Takiej prośby nie trzeba pisać - to jest oblig wynikający z przepisów. A jeżeli jest jakaś wątpliwość lub problem to należy najpierw porozmawiać z wychowawcą w jednostce, w której przebywa obecnie skazany. I rozmową ta najlepiej niech przeprowadzi osadzony.

Pierwsze, co musicie zrobić, to pilnować zaludnienia w poszczególnych zk i aś!!! Strona sw.gov.pl, potem zakładka "Dla prasy", przycisk "Statystyki", no i na samym dole strony "Szczegółowa informacja..." w pdfie. Aktualizacja powinna być co tydzień, ale rzadko jest aktualna, bo na tej stronie zamieszczana jest z opóźnieniem. Niestety. Jak jest 100% zaludnienia w danej jednostce, to i CZSW, i dyrektor jednostki aktualnej i docelowej nic nie zrobi. Bo nie musi. Ale płacz i jęki na niektórych może i zrobi wrażenie...i po wielu próbach przetransportują mimo 100% w zestawieniu.

Warszawa, dnia 14 stycznia 2011 r.
KOMUNIKAT O ZALUDNIENIU
Liczba osadzonych zakwaterowanych w zakładach karnych i aresztach śledczych NIE PRZEKROCZYŁA w skali kraju ogólnej pojemności tych zakładów i aresztów w rozumieniu przepisów rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 25 listopada 2009 r. w sprawie trybu postępowania właściwych organów w wypadku, gdy liczba osadzonych w zakładach karnych lub aresztach śledczych przekroczy w skali kraju ogólną pojemność tych zakładów (Dz. U. Nr 202, poz.1564).
Według stanu na dzień 14.01.2011, zaludnienie zakładów karnych i aresztów śledczych w skali kraju wynosi 97,8%, co oznacza, że nie występuje już zjawisko przeludnienia.

małe pytanie .

Witam , Może ktoś z Was wie , ile razy można zmieniać Z. K ? Mój przyjaciel znów składa wniosek o transport z nadzieją że z innego zakładu karnego wyjdzie przed ukończeniem kary .
Z góry dzięki za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Powrót