Hej. Proszę o opinię czy tak może brzmieć uzasadnienie skargi
Warszawa, 6 września 2012
Do Wydział xxxx Cywilny Sekcja Egzekucyjna xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Dłużnik: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Wierzyciel: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
adres koresp.: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
którego reprezentuje pełnomocnik: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Sygn.akt. KM xxx/xx
"SKARGA NA CZYNNOŚĆ KOMORNIKA
Wnoszę niniejszym skargę na czynności Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym prowadzącego postępowanie egzekucyjne w sprawie sygn.akt. KM xxx/xx na podstawie wniosku wierzyciela i wnoszę o:
1. uchylenie czynności Komornika Sądowego, polegającej na umorzeniu postępowania egzekucyjnego przeciwko dłużnikowi na podstawie przepisu art.825 pkt 1 kpc.
2. nakazanie Komornikowi Sądowemu umorzyć postępowanie egzekucyjne w całości na wniosek dłużnika na podstawie przepisu art.825 pkt 2 kpc.
3. ustalenie kosztów postępowania egzekucyjnego z uwzględnieniem kosztów poniesionych przez pozwanego i obciążenie nimi w całości wierzyciela.
UZASADNIENIE
Podstawą egzekucji w sprawie o sygn.akt KMxxx/xx stał się tytuł wykonawczy w postaci nakazu zapłaty z dnia xx-xx-xxxxr wydany przez Sąd Rejonowy xxxxxxxxxxxxxxxxxxx , sygn. akt VI Nc-e xxxxxxx/xx zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia xx-xx-xxxxr. Powyższe orzeczenie zostało mi doręczone zastępczo w w trybie art.139 k.p.c., w związku z czym dowiedziałem się o postępowaniu w Banku, który prowadzi moje konto ROR. Na skutek sprzeciwu wniesionego przeze mnie z dnia xx-xx-xxxx, Sąd Rejonowy postanowieniem z dnia xx-xx-xxxx, w sprawie sygn. akt VI Nc-e xxxxxxxx/xx stwierdził utratę mocy tego nakazu w całości. W dniu xx-xx-xxxxr, przesłałem w/w postanowienie do Kancelarii Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w celu umorzenia postępowania na podstawie przepisu art. 825 pkt 2 k.p.c. Dnia xx-xx-xxxx otrzymałem z Kancelarii Komornika Sądowego 2 pisma:
Postanowienie o:
1. przyznaniu wierzycielowi, reprezentowanemu w tym postępowaniu przez radcę prawnego, koszty zastępstwa adwokackiego w postępowaniu egzekucyjnym na kwotę 270,00zł.
2. ustalić koszty postępowania egzekucyjnego w sprawie w wysokości 392,71zł i w całości obciążyć nimi dłużnika.
3. zakończyć postępowanie egzekucyjne w sprawie.
Postanowienie na wniosek wierzyciela o umorzeniu postępowania na mocy art.825 pkt 1 kpc.
Stanowisko organu egzekucyjnego nie jest prawidłowe albowiem, nakaz zapłaty który stał się podstawą do egzekucji w ogóle nie powinien się uprawomocnić i nie powinna być mu nadana klauzula wykonalności, albowiem został mi doręczony zastępczo na błędny adres pod którym faktycznie od dawna nie zamieszkiwałem. Nie miałem możliwości otrzymywania korespondencji i wniesienia sprzeciwu do tego postanowienia w terminie liczonym od błędnego doręczenia, a jednocześnie niezwłocznie po ujawnieniu tych okoliczności. W skutek przedstawionych okoliczności Sąd uznał że 7 dniowy termin na wniesienie sprzeciwu nie rozpoczął biegu. Dnia xx-xx-xxxxr. wniosłem skuteczny sprzeciw na mocy którego Sąd postanowił dnia xx-xx-xxxxr. o utracie mocy nakazu zapłaty w całości. W świetle przepisu art. 767 k.p.c i art. 777 pkt 1 k.p.c. podstawą egzekucji może być tylko orzeczenia prawomocne lub natychmiast wykonalne. Sąd przyjmując sprzeciw i orzekając o utracie mocy nakazu zapłaty w całości, potwierdził że nie jest on prawomocny i w związku z tym moc traci też klauzula wykonalności, co spełnia przesłanki aby umorzyć postępowanie w myśli przepisu art.825 pkt 2 k.p.c. W takim celu również wysłałem owe postanowienie do wglądu Komornikowi Sądowemu. Tymczasem Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym postanowił umorzyć egzekucję na podstawie przepisu art.825 pkt 1 k.p.c. ,na wniosek wierzyciela, co powoduje że zostałem obciążony kosztami postępowania egzekucyjnego i zastępstwa adwokackiego na korzyść wierzyciela, chociaż wszczął on egzekucję bezpodstawnie biorąc pod uwagę kwestię przedawnienia wierzytelności i nie dochowując należytej staranności przy ustalaniu aktualnego adresu dłużnika i wskazaniu go w pozwie, czym umożliwiłby mi podjęcie skutecznej obrony i uniknięcie niedogodności związanych z nieotrzymywaniem tak ważnej korespondencji"
Dodatkowo poinienem chyba jeszcze załączyć wniosek o umorzenie w myśl art.825 pkt 2 k.p.c i dowód wpłaty 100zł. Czy po pozytywnym rozpatrzeniu mojej skargi, wszystkie poniesione przez mnie koszty związane z w/w sprawą zostaną mi zwrócone? np: koszt korespondencji, 100zł opłaty? Jak i gdzie o to zawnioskować? Czy mój elaborat spełnia wymogi pisma procesowego? Będę wdzięczny. Jutro muszę to wysłać.