Tytuł egzekucyjny na koncie bankowym

• Autor wątku Autor wątku morrte23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ciąg dalszy nastąpił...
24 maja 2012 wysłałem do komornika który prowadzi moją sprawę orzeczenie SR w Lublinie o wniesieniu skutecznego sprzeciwu i cofnięciu nakazu zapłaty w całości. Czekam teraz na wezwanie SR w Warszawie i ciąg dalszy sprawy. Czy komornik po potrzymaniu takiego orzeczenia ma prawo nadal prowadzić wobec mnie egzekucję i blokować moje konto bankowe? Mało tego. Dzwoniłem dziś do w/w komornika i okazało się że wysłali mi pismo o "sprecyzowanie wniosku dłużnika" na adres pod który wysyłali wszystkie poprzednie pisma. Do Gdańska. Na adres pod którym nie mieszkam od 10 lat i przez to właśnie to cała awantura. Czy mogę złożyć skargę na postępowanie komornika?
Pozdrawiam.

Wezwali Cię do sprecyzowania wniosku, bo we wniosku powinieneś napisać, że domagasz się umorzenia egzekucji z uwagi na przyjęcie sprzeciwu, a więc "odprawomocnienie" sprawy.

nie musisz składać teraz skargi, ale musisz ponowić swój wniosek. Dopiero jak komornik oddali wniosek, powinieneś złożyć skargę na jego czynność.

Musisz również JEDNOZNZACZNIE określić swój adres zamieszkania i żądać, aby tam doręczono korespondencję. Wskazanie adresu zwrotnego na kopercie nie jest wystarczające.

Witam.
Dziś otrzymałem 2 pisma od komornika który prowadził postępowanie egzekucyjne wobec mnie.
1. to postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego na podstawie art.825 pkt 1 kpc na wniosek wierzyciela czyli Prokury. Wierzyciel złożył wniosek o umorzenie w całości. Ok.
2. to postanowienie o:
a.przyznaniu wierzycielowi koszty zastępstwa adwokackiego w postępowaniu egzekucyjnym na kwotę 270 pln.​
b.ustalić koszty postępowania egzekucyjnego w sprawie w wysokości łącznie 392,71 pln i obciążyć nimi dłużnika.​
c.zakończyć postępowanie egzekucyjne w sprawie.​

Czy mogę uniknąć zasądzonych kosztów? Warto skarżyć się na postępowanie komornika czy może lepiej zapłacić i mieć to z bańki? Kosztami powinna być obciążona strona "przegrana" która wszczęła postępowanie czyli Prokura. Tak czy siak zamierzam spłacić dług przez który jest ta cała awantura ale nie zamierzam dołożyć ani grosza więcej. Proszę o radę.

Warto skarżyć, wielokrotnie to wyjaśnialiśmy i wiele sądów przychyla się do uwzględneinia takiego wniosku. W jedym z postów (nie wiem w którym) koledzy zamieszczali uzasadnienie SR z Wrocławia o obciążeniu dłużnika kosztami i zmienia podstawy uchylenia (z na wniosek wierzyciela na z uwagi na utratę "wykonalności" - czyli z urzędu).

Ok. Dzięki za link. Faktycznie dużo wniósł do sprawy. Chciałbym jednak naświetlić swój przypadek gdyż jest on nieco odmienny. Od początku. O postępowaniu dowiedziałem się w banku, w momencie gdy chciałem dokonać przelewów. Wszystkie zawiadomienia i pisma dotyczące mnie szły na adres gdański, gdzie nie mieszkam od lat 10. Po tym fakcie złożyłem do SR w Lublinie wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw podnoszący zarzut wadliwego adresu i przedawnienia wierzytelności. Dołączyłem również wniosek o zmianę adresu korespondencji, aby w przyszłości nie dochodziło do sytuacji kiedy sąd, komornik bądź ktokolwiek inny wysyła do mnie ważną korespondencję, a ja nie jestem w stanie jej odebrać. Sąd oczywiście sprzeciw podtrzymał i cofnął nakaz zapłaty. W międzyczasie otrzymałem od w/w komornika (na nowy aktualny adres warszawski!!!) pismo że mam się stawić do wyjaśnień w Gdańsku w kancelarii i ujawniać posiadany majątek. Natychmiast tam zatelefonowałem i oświadczyłem, że w Gdańsku się nie stawię, że wniosłem sprzeciw i posiadam postanowienie o cofnięciu nakazu zapłaty. Oświadczyłem również, że owe postanowienie prześlę do kancelarii listem poleconym. Tak też zrobiłem i czekałem na ruchy komornika. Po 2 tygodniach zniecierpliwiony zadzwoniłem do kancelarii komorniczej i pytam co w mojej sprawie. Dowiedziałem się że komornik wysłał do mnie pismo ( na adres gdański!!!) z żądaniem sprecyzowania wniosku. Poprosiłem o przesłanie tego pisma jeszcze raz na adres warszawski. Mój błąd. Sądziłem że wysłane przeze mnie "gołe" postanowienie SR w Lublinie jest wystarczające aby komornik wstrzymał egzekucję. Nie wiedziałem, że powinienem wnioskować o umorzenie postępowania tak jak zrobiła to pozwana z postu #28. Zastanawiające jest również zachowanie komornika. Wezwanie "na dywanik" do kancelarii wysłał na adres warszawski, tak jakby chciał mieć pewność że do mnie dotrze. Natomiast pismo które było ważne dla mnie (ze względu na terminy których powinienem dotrzymać i zawartych w nim info) wysyła na adres gdański (sic!), chociaż wie że go tam nie odbiorę. Dziś otrzymałem pismo od komornika ale nie o sprecyzowanie wniosku, a postanowienie o umorzeniu postępowania na wniosek wierzyciela i zasądzenie mi kosztów. Czuję się w pewnym sensie oszukany przez komornika i mam wrażenie że robi wszystko aby utrudnić mi (dłużnikowi) obronę. Czy mogę zaskarżyć również takie postępowanie?

Ostatnia edycja:
Twoja historia, chociaż urzekająca, niczego nie zmienia.

Złóż skargę na czynność komornika i żądaj, jak w załączonym uzasadnieniu postanowienia SR. Innymi słowy nie kombinuj za dużo.

Istotne jest to, że pierwotnie pozwano Cię pod zły adres, a nie to co gdzi i komu przez ten czasu wysyłano...

Rozumiesz?

Hej. Proszę o opinię czy tak może brzmieć uzasadnienie skargi

Warszawa, 6 września 2012

Do Wydział xxxx Cywilny Sekcja Egzekucyjna xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Dłużnik: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Wierzyciel: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
adres koresp.: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
którego reprezentuje pełnomocnik: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Sygn.akt. KM xxx/xx

"SKARGA NA CZYNNOŚĆ KOMORNIKA
Wnoszę niniejszym skargę na czynności Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym prowadzącego postępowanie egzekucyjne w sprawie sygn.akt. KM xxx/xx na podstawie wniosku wierzyciela i wnoszę o:
1. uchylenie czynności Komornika Sądowego, polegającej na umorzeniu postępowania egzekucyjnego przeciwko dłużnikowi na podstawie przepisu art.825 pkt 1 kpc.
2. nakazanie Komornikowi Sądowemu umorzyć postępowanie egzekucyjne w całości na wniosek dłużnika na podstawie przepisu art.825 pkt 2 kpc.
3. ustalenie kosztów postępowania egzekucyjnego z uwzględnieniem kosztów poniesionych przez pozwanego i obciążenie nimi w całości wierzyciela.

UZASADNIENIE

Podstawą egzekucji w sprawie o sygn.akt KMxxx/xx stał się tytuł wykonawczy w postaci nakazu zapłaty z dnia xx-xx-xxxxr wydany przez Sąd Rejonowy xxxxxxxxxxxxxxxxxxx , sygn. akt VI Nc-e xxxxxxx/xx zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia xx-xx-xxxxr. Powyższe orzeczenie zostało mi doręczone zastępczo w w trybie art.139 k.p.c., w związku z czym dowiedziałem się o postępowaniu w Banku, który prowadzi moje konto ROR. Na skutek sprzeciwu wniesionego przeze mnie z dnia xx-xx-xxxx, Sąd Rejonowy postanowieniem z dnia xx-xx-xxxx, w sprawie sygn. akt VI Nc-e xxxxxxxx/xx stwierdził utratę mocy tego nakazu w całości. W dniu xx-xx-xxxxr, przesłałem w/w postanowienie do Kancelarii Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w celu umorzenia postępowania na podstawie przepisu art. 825 pkt 2 k.p.c. Dnia xx-xx-xxxx otrzymałem z Kancelarii Komornika Sądowego 2 pisma:
Postanowienie o:
1. przyznaniu wierzycielowi, reprezentowanemu w tym postępowaniu przez radcę prawnego, koszty zastępstwa adwokackiego w postępowaniu egzekucyjnym na kwotę 270,00zł.
2. ustalić koszty postępowania egzekucyjnego w sprawie w wysokości 392,71zł i w całości obciążyć nimi dłużnika.
3. zakończyć postępowanie egzekucyjne w sprawie.

Postanowienie na wniosek wierzyciela o umorzeniu postępowania na mocy art.825 pkt 1 kpc.

Stanowisko organu egzekucyjnego nie jest prawidłowe albowiem, nakaz zapłaty który stał się podstawą do egzekucji w ogóle nie powinien się uprawomocnić i nie powinna być mu nadana klauzula wykonalności, albowiem został mi doręczony zastępczo na błędny adres pod którym faktycznie od dawna nie zamieszkiwałem. Nie miałem możliwości otrzymywania korespondencji i wniesienia sprzeciwu do tego postanowienia w terminie liczonym od błędnego doręczenia, a jednocześnie niezwłocznie po ujawnieniu tych okoliczności. W skutek przedstawionych okoliczności Sąd uznał że 7 dniowy termin na wniesienie sprzeciwu nie rozpoczął biegu. Dnia xx-xx-xxxxr. wniosłem skuteczny sprzeciw na mocy którego Sąd postanowił dnia xx-xx-xxxxr. o utracie mocy nakazu zapłaty w całości. W świetle przepisu art. 767 k.p.c i art. 777 pkt 1 k.p.c. podstawą egzekucji może być tylko orzeczenia prawomocne lub natychmiast wykonalne. Sąd przyjmując sprzeciw i orzekając o utracie mocy nakazu zapłaty w całości, potwierdził że nie jest on prawomocny i w związku z tym moc traci też klauzula wykonalności, co spełnia przesłanki aby umorzyć postępowanie w myśli przepisu art.825 pkt 2 k.p.c. W takim celu również wysłałem owe postanowienie do wglądu Komornikowi Sądowemu. Tymczasem Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym postanowił umorzyć egzekucję na podstawie przepisu art.825 pkt 1 k.p.c. ,na wniosek wierzyciela, co powoduje że zostałem obciążony kosztami postępowania egzekucyjnego i zastępstwa adwokackiego na korzyść wierzyciela, chociaż wszczął on egzekucję bezpodstawnie biorąc pod uwagę kwestię przedawnienia wierzytelności i nie dochowując należytej staranności przy ustalaniu aktualnego adresu dłużnika i wskazaniu go w pozwie, czym umożliwiłby mi podjęcie skutecznej obrony i uniknięcie niedogodności związanych z nieotrzymywaniem tak ważnej korespondencji"

Dodatkowo poinienem chyba jeszcze załączyć wniosek o umorzenie w myśl art.825 pkt 2 k.p.c i dowód wpłaty 100zł. Czy po pozytywnym rozpatrzeniu mojej skargi, wszystkie poniesione przez mnie koszty związane z w/w sprawą zostaną mi zwrócone? np: koszt korespondencji, 100zł opłaty? Jak i gdzie o to zawnioskować? Czy mój elaborat spełnia wymogi pisma procesowego? Będę wdzięczny. Jutro muszę to wysłać.

Widzisz, skupiłeś się na faktach i wszystko jest OK.

Witam po dłuższej przerwie. Sprawa zakończyła się po korzystnie dla mnie. Pozostała tylko kwestia przedawnionego długu i pytanie: Czy Prokura... ma prawo wpisać mnie do BIK lub jakiejkolwiek innej ewidencji dłużnika z tytułu w/w długu? Pzdr.

Sąd Rejonowy umorzył postępowanie z powodu nieuzupełnienia braków formalnych przez stronę powodową (pełnomocnictwo do reprezentownia powoda przec mec. xx)

Potencjalne prawo mają, ale czy z niego skorzystają, jeśli tak poradzę Ci co trzeba zrobić.

Zdaję sobie sprawę że dług pomimo przedawnienia pozostaje długiem. Nie jest to wielka kwota - ok 2,5k. Biorę pod uwagę spłatę długu po negocjacjach z Prokurą. Oczywiście mniejszą kwotę bo kupili mój dług za grosze. A poza tym spłaciłbym wszystko gdyby chcieli się dogadać. Nie ciągali mnie po sądach tylko przysłali pismo na adres zameldowania który nie zmienił się od 20 lat. Przez 10 lat nic i nagle tytuł egzekucyjny na koncie bankowym i liczyli a to że nie zdążę wnieść sprzeciwu. Wkurzające...

ps. co teraz?
1. zadzwonić do nich i zapytać o BIK i ewentualnie negocjować spłatę?
2. sprawdzić się w BIK? Takich list jest chyba więcej w Polsce i nie sposób sprawdzić wszystkich. Nie chcę mieć w przysłości problemu z kredytem itp.

Ostatnia edycja:
Powrót