Tytuł wykonawczy - mandat - przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Prawo6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prawo6

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam,

Mam kilka pytań dotyczących mandatów, tytułów wykonawczych do nich wystawianych oraz przedawnień.

1. Po ilu latach przedawnia się mandata? - Po 3 latach to akurat jest ładnie opisane w internecie.

2. Po jakim czasie przedawnia się mandat karny (z Policji lub Straży Miejskiej) z wystawionym tytułem wykonawczym?

3. Czy po wystawieniu tytułu jest to przedłużony okres ściągalności od nowa na 3 lata czy te 3 lata dotyczą tylko i wyłącznie daty wystawienia mandatu i od tej daty po 3 latach mandat się przedawnia, oraz czy TW nie ma z tym nic wspólnego i tego okresu przedawnienia się nie przedłuża?

Czy przedawnienie/wycofanie TW następuje tylko po trzymaniu odpowiedniego pisma z Urzędu Skarbowego lub komornika sądowego, czy również po 3 latach od daty wystawienia owego tytułu - wtedy się przedawnia automatycznie ?

Przepraszam jeżeli chaotycznie to opisałem.

Dziękuję za pomoc

2. Po jakim czasie przedawnia się mandat karny (z Policji lub Straży Miejskiej) z wystawionym tytułem wykonawczym?
Też po trzech latach.

3. Czy po wystawieniu tytułu jest to przedłużony okres ściągalności od nowa na 3 lata czy te 3 lata dotyczą tylko i wyłącznie daty wystawienia mandatu i od tej daty po 3 latach mandat się przedawnia, oraz czy TW nie ma z tym nic wspólnego i tego okresu przedawnienia się nie przedłuża?
Okres przedawnienia się nie przedłuża. 3 lata bez zmian.

Czy przedawnienie/wycofanie TW następuje tylko po trzymaniu odpowiedniego pisma z Urzędu Skarbowego lub komornika sądowego, czy również po 3 latach od daty wystawienia owego tytułu - wtedy się przedawnia automatycznie ?
Przedawnienie następuje z mocy prawa - w pewnym sensie "automatycznie". Umorzenie postępowania egzekucyjnego w sprawie mandatu karnego następuje za postanowieniem organu egzekucyjnego.

Dziękuję za pomoc.

Dla pewności i mojego spokoju - mandat przedawnia się po 3 latach od daty wystawienia i nie zależnie od wystawionego tytułu wykonawczego?

Czy dobrze zrozumiałem?

Dziękuję za pomoc.

Dla pewności i mojego spokoju - mandat przedawnia się po 3 latach od daty wystawienia i nie zależnie od wystawionego tytułu wykonawczego?

Czy dobrze zrozumiałem?

Tak.
W zasadzie to po 3 latach od uprawomocnienia. Najczęściej uprawomocnienie następuje z chwilą podpisania mandatu. Czyli co do zasady 3 lata od wystawienia, tak.

Teraz już jestem zupełnie "głupi"....

Byłem w Urzędzie się dopytać jak to dokładnie działa. Pani, która mi udzielała informacji zajmuje się często TW. Otrzymałem taką odpowiedź:

- Data wystawienia pierwszego TW jest datą, od której liczy się 3 lata i dopiero wtedy mandat się przedawnia (nie później). Wcześniej może to nastąpić jeżeli odpowiednie pismo zostanie dostarczone do organu wystawiającego TW (Policja, SM itp.) o umorzeniu lub przedawnieniu.

Weź bądź tu mądry.

Jutro chyba się znów wybiorę jednak tym razem do Urzędu Skarbowego, spróbuje w końcu wynieść jakieś jednoznaczne informacje.

Kodeks wykroczeń
Przepis prawny:
art. 45. §3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.

Data wystawienia pierwszego TW jest datą, od której liczy się 3 lata i dopiero wtedy mandat się przedawnia (nie później).
Najwyraźniej wiedza prawnicza pani z urzędu przekracza moje skromne pojmowanie prawa publicznego. Czy to znaczy że jeżeli nie wystawi się TW, to należność się nie przedawni? Może zapytaj do czego służy pole E.1.4 ("Data do której należność pieniężna może być dochodzona") na tytule wykonawczym, skoro termin liczy się od daty wystawienia TW.

Jutro chyba się znów wybiorę jednak tym razem do Urzędu Skarbowego
To w jakim urzędzie byłeś teraz?

Właśnie też o tym pomyślałem.

Przez wystawienie kolejnego tytułu wykonawczego można by w kółko "ścigać" ukaranego czyli sytuacja się zapętla i jest bez sensu.

Jeżeli TW nie zostanie wystawiony to mandat przedawnia się po 3 latach "automatycznie".

Byłem w Urzędzie Miasta w dziale bodajże od podatków. Może Pani pomyliła TW za podatki z tymi TW za mandaty karne?

Co w sytuacji gdy Urząd Skarbowy otrzymał TW do egzekucji jednak nie dał żadnej odpowiedzi w danej sprawie a minął już powiedzmy już rok lub więcej?

Mam jeszcze jedną zagwozdkę - jeżeli stary TW był z roku 2014 listopad (wtedy nie obowiązywały koszty upomnienia), a teraz chcąc TW ponowić czy najpierw mam wysłać upomnienie i do kolejnego TW doliczyć te 11,60 zł do kwoty ogólnej? Czy prawo nie działa w tym przypadku wstecz i jeżeli w 2014 roku nie było kosztów upomnienia to tak ma to zostać i tych 11,60 się nie dolicza?

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze jedną zagwozdkę - jeżeli stary TW był z roku 2014 listopad (wtedy nie obowiązywały koszty upomnienia), a teraz chcąc TW ponowić czy najpierw mam wysłać upomnienie i do kolejnego TW doliczyć te 11,60 zł do kwoty ogólnej? Czy prawo nie działa w tym przypadku wstecz i jeżeli w 2014 roku nie było kosztów upomnienia to tak ma to zostać i tych 11,60 się nie dolicza?

Co to znaczy "ponowić tytuł"? Co się stało z poprzednim TW? Reprezentujesz organ administracji?

Nie, nie jestem pracownikiem tylko stażystą i staram się poszerzyć widzę jak czegoś nie wiem na własną rękę. Jak sam widzisz każdy mówi co innego :).

Jakoś tak mam, że jak dociekam jakichś informacji na własną rękę to zapamiętuję to na długo a jak dostaje wszystko na tacy to jest to na krótko :).

Ponowić tytuł wykonawczy to znaczy wystawić nowy jeżeli stary został "umorzony" ze względów finansowych (dłużnik jest nie wypłacalny). W takim wypadku czeka się rok lub więcej i wystawia nowy TW aby dalej ścigać dłużnika i nie umarzać mandatu karnego od razu.

Warto dodać, że nie każda osoba w urzędzie jest chętna do pomocy ;) lub jeżeli już to robi to z wielką łaską.

Prawo6 napisał:
Ponowić tytuł wykonawczy to znaczy wystawić nowy jeżeli stary został "umorzony" ze względów finansowych (dłużnik jest nie wypłacalny). W takim wypadku czeka się rok lub więcej i wystawia nowy TW aby dalej ścigać dłużnika i nie umarzać mandatu karnego od razu.

I wskazujesz za każdym razem nowe źródło dochodu, zgodnie z art. 61 ustawy? Przy każdym mandacie? Jeżeli nie, to dopuszczalne jest w ogóle przekazanie tego samego tw do organu jeszcze raz bez ustalenia nowego środka? Czy wystawiacie z nadzieją że nikt się nie połapie?
Po umorzeniu postępowania przez organ egzekucyjny robicie coś w ogóle z takim mandatem? Czynności z art. 36, miękką egzekucję? Czy założenie jest, że organ zrobi wszystko za was?

Wystawienie dzisiaj jakiegokolwiek TW na mandat z listopada 2014 mija się z celem. Zakładając że chcesz wystawić TW na stary mandat, który nie miał wcześniej TW ani upomnienia - do wystawienia TW potrzebujesz upomnienie. Nie doliczasz nic do kwoty ogólnej, tylko zapisujesz w poz. E.10 Jeżeli chcesz wszcząć na nowo egzekucję w trybie art. 61 ustawy - masz wyłączenie od obowiązku w rozporządzeniu upomnieniowym.

Warto dodać, że nie każda osoba w urzędzie jest chętna do pomocy
Bywa. Ale generalnie mam inne doświadczenia.

chich bulterier napisał:
I wskazujesz za każdym razem nowe źródło dochodu, zgodnie z art. 61 ustawy? Przy każdym mandacie? Jeżeli nie, to dopuszczalne jest w ogóle przekazanie tego samego tw do organu jeszcze raz bez ustalenia nowego środka? Czy wystawiacie z nadzieją że nikt się nie połapie?
Po umorzeniu postępowania przez organ egzekucyjny robicie coś w ogóle z takim mandatem? Czynności z art. 36, miękką egzekucję? Czy założenie jest, że organ zrobi wszystko za was?

Tutaj jako powiedzmy SM, SG czy Policja nie mamy możliwości sprawdzenia źródła dochodu. Tym zajmuje się urząd skarbowy po otrzymaniu TW. My dodajemy do TW odpowiednie pismo, że środki finansowe dłużnika są nam nie znane i tego dochodzi US.

Kolejny TW jest wystawiany w przypadku kiedy np. po roku przychodzi pismo, że dłużnik jest nie wypłacalny. W takim przypadku czeka się rok w potem wystawia nowy TW aby dalej próbować ściągnąć należność. Jeżeli za drugim razem dłużnik nie jest w stanie w żaden sposób zapłacić mandatu i przyjdzie do nas odpowiednie pismo o tym informujące (z US czy od komornika) to mandat zostaje umorzony.

Co do art. 36 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, to chyba w kwestii Urzędu Skarbowego jest dochodzenie w sprawie majątku dłużnika? Dlatego też wystawia się TW.

Jeżeli coś źle rozumiem proszę popraw mnie.

chich bulterier napisał:
Wystawienie dzisiaj jakiegokolwiek TW na mandat z listopada 2014 mija się z celem. Zakładając że chcesz wystawić TW na stary mandat, który nie miał wcześniej TW ani upomnienia - do wystawienia TW potrzebujesz upomnienie. Nie doliczasz nic do kwoty ogólnej, tylko zapisujesz w poz. E.10 Jeżeli chcesz wszcząć na nowo egzekucję w trybie art. 61 ustawy - masz wyłączenie od obowiązku w rozporządzeniu upomnieniowym.

Tak to, że do kwoty głównej się nie dolicza kosztów upomnień rozumiem :). Z tym, że był pewien okres kiedy kosztów upomnienia się w ogóle nie wystawiało. Później do tego wrócono i jest to 4 krotność kosztów listu czyli 11,60 zł.

Teraz tak. Mandat z listopada 2014, TW wystawiony 15-09-2015 tak więc w związku z "Art. 59. pnkt. 8 ) jeżeli postępowanie egzekucyjne zawieszone na żądanie wierzyciela nie zostało podjęte przed upływem 12 miesięcy od dnia zgłoszenia tego żądania" - w takim przypadku ten TW jest już nie ważny i mandat powinien zostać umorzony czy dobrze to rozumiem?

chich bulterier napisał:
Jeżeli nie, to dopuszczalne jest w ogóle przekazanie tego samego tw do organu jeszcze raz bez ustalenia nowego środka?

To jest dobre pytanie.

Jeszcze razi dzięki, że mi pomagasz z niebia mi spadłeś!

Ostatnia edycja:
Prawo6 napisał:
Tutaj jako powiedzmy SM, SG czy Policja nie mamy możliwości sprawdzenia źródła dochodu. Tym zajmuje się urząd skarbowy po otrzymaniu TW. My dodajemy do TW odpowiednie pismo, że środki finansowe dłużnika są nam nie znane i tego dochodzi US. (...) Co do art. 36 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, to chyba w kwestii Urzędu Skarbowego jest dochodzenie w sprawie majątku dłużnika? Dlatego też wystawia się TW.
Jako wierzyciel możesz żądać informacji lub wyjaśnień w zakresie niezbędnym do wszczęcia postępowania egzekucyjnego. Art. 36 §1 upea. Egzekucja US nie robi dochodzeń w sprawie majątku zobowiązanego, to nie jest wywiad skarbowy.
Prawo6 napisał:
Później do tego wrócono i jest to 4 krotność kosztów listu czyli 11,60 zł.
Przepis się zmienił. To nie jest już czterokrotność, kwota jest zapisana na sztywno jako 11,60 w rozporządzeniu.
Prawo6 napisał:
Mandat z listopada 2014, TW wystawiony 15-09-2015 tak więc w związku z "Art. 59. pnkt. 8 ) jeżeli postępowanie egzekucyjne zawieszone na żądanie wierzyciela nie zostało podjęte przed upływem 12 miesięcy od dnia zgłoszenia tego żądania" - w takim przypadku ten TW jest już nie ważny i mandat powinien zostać umorzony czy dobrze to rozumiem?
A postępowanie zostało zawieszone na wniosek wierzyciela? Nic o tym nie piszesz. Sama podstawa umorzenia postępowania egzekucyjnego po przedawnieniu należności objętej tytułem wykonawczym to art. 59 §1 pkt 2. TW nie jest nieważny, ale obejmuje należność która nie jest już wymagalna. Dalsze prowadzenie postępowania jest niecelowe i należy je umorzyć. Mandat nie może zostać umorzony przez organ egzekucyjny, mogą umorzyć tylko postępowanie egzekucyjne.

chich bulterier napisał:
Jako wierzyciel możesz żądać informacji lub wyjaśnień w zakresie niezbędnym do wszczęcia postępowania egzekucyjnego. Art. 36 §1 upea. Egzekucja US nie robi dochodzeń w sprawie majątku zobowiązanego, to nie jest wywiad skarbowy.

Od kogo ubiegać się takich informacji?

chich bulterier napisał:
A postępowanie zostało zawieszone na wniosek wierzyciela? Nic o tym nie piszesz. Sama podstawa umorzenia postępowania egzekucyjnego po przedawnieniu należności objętej tytułem wykonawczym to art. 59 §1 pkt 2. TW nie jest nieważny, ale obejmuje należność która nie jest już wymagalna. Dalsze prowadzenie postępowania jest niecelowe i należy je umorzyć. Mandat nie może zostać umorzony przez organ egzekucyjny, mogą umorzyć tylko postępowanie egzekucyjne.

TW jest aktualnie zawieszony z powodu braku możliwości egzekucji. Człowiek ten po prostu był nie wypłacalny.

Co w takiej sytuacji powinno się robić? Czy mandat jest już przedawniony i powinien iść do umorzenia?

Biorąc pod uwagę KW "§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata."

Teoretycznie 3 lata minęły tak więc mandat winien być umorzony? Dobrze rozumiem?

Czy podstawą umorzenia może być powyższy zapis prawny czy musi być do tego dołączone odpowiednie pismo z Urzędu Skarbowego lub Komornika Sądowego?

Ostatnia edycja:
Prawo6 napisał:
TW jest aktualnie zawieszony z powodu braku możliwości egzekucji.
Nie wierzę. Sprawdź. Przede wszystkim sprawdź czy wnosiłeś do organu egzekucyjnego o zawieszenie postępowania i co leży u podstawy postanowienia organu (art. 56 czy 59).

Czy mandat jest już przedawniony?
No już chyba z 15 postów o tym piszemy.

Czy podstawą umorzenia może być powyższy zapis prawny czy musi być do tego dołączone odpowiednie pismo z Urzędu Skarbowego lub Komornika Sądowego?
To już musisz sprawdzić u siebie w firmie.

§ art. 45. §3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.

Byłem w Urzędzie Skarbowym u miłych Pań :). Dostałem informację - tak jak pisałeś @chich bulterier w/w przepis prawny wszystko wyjaśnia.

Na ściągnięcie należności za mandat karny jest 3 lata. Nie zależnie czy w stosunku do danej osoby jest wszczęte postępowanie egzekucyjne - 3 lata i koniec. Po takim czasie mandat zostaje przedawniony co skutkuje jego umorzeniem.

Dziękuję za pomoc jeszcze raz :).

Pozdrawiam

Kłaniam się,

Nie chciałbym robić bałaganu więc odświeżam stary temat.

Mam pytanie co w przypadku gdy np. tytuł wykonawczy był wystawiony w 2016 roku i od tego czasu do dziś nie ma żadnej odpowiedzi z Urzędu Skarbowego w tej sprawie co z tym TW się dzieje?

Czy mogę wystawić nowy TW? Czy jednak powinienem wysłać pismo, z zapytaniem do danego Urzędu Skarbowego co się dzieje z tym starym tytułem wykonawczym?

Mam pytanie co w przypadku gdy np. tytuł wykonawczy był wystawiony w 2016 roku i od tego czasu do dziś nie ma żadnej odpowiedzi z Urzędu Skarbowego w tej sprawie co z tym TW się dzieje?
"Nie ma żadnej odpowiedzi" implikuje, że pytacie US o coś. Jest tak? zwróciliście się z wnioskiem o informację dot. stanu egzekucji? Czy zwyczajnie skierowaliście TW do organu egzekucyjnego?

Czy mogę wystawić nowy TW?
Na tę samą należność? Nie. Na inną? W każdym czasie.

Czy jednak powinienem wysłać pismo, z zapytaniem do danego Urzędu Skarbowego co się dzieje z tym starym tytułem wykonawczym?
To nie jest zagadnienie prawne. Jeżeli taka informacja jest ci do czegoś potrzebna, to napisz.

Do US nie wpłynęło żadne pismo od nas w sprawie zapytania co się dzieje z danym TW. Czyli takie pismo może zostać od nas jako "wierzyciel" wysłane?

Owszem chodzi o ten sam mandat karny. Czy w takim przypadku tytuł się aktualizuje? Czy po prostu wysyła się zapytanie do odpowiedniego US w sprawie "starego" TW?

Informacja ogólnie jest potrzebna do dalszych czynności związanych ze ściągnięciem należności.

Niektóre US odsyłają po roku czy dwóch odpowiednie pismo, że dłużnik jest niewypłacalny i egzekucja zostaje umorzona. Dodają również informacje co US robił aby należność ściągnąć. Niestety zdarzają się takie US, które nie odzywają się w sprawie danego TW dwa lata lub dłużej.

Stąd moje pytanie co zrobić jeżeli TW ma już dwa lata a za rok mandat się przedawni i ściągnięcie należności stanie się bezprawne i bezpodstawne?

Jeżeli nie można wystawić nowego TW to mam rozumieć, że należy wysłać odpowiednie pismo do US na jakim etapie znajduje się dany TW? - czy tak?

Pozdrawiam

Powrót