Ubezpieczenie i zatrudnienie w ciazy

• Autor wątku Autor wątku spritee89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
spritee, generalnie nie jest zabronienie zatrudniac malzonkow, np. lekarz, ktory ma wlasny gabinet, moze zatrudnic zone jako "recepcjonistke" do umawiania terminow z pacjentami i jesli placi za na podatki oraz skladki, to nie ma z tym problemu.

Jak zaoferujesz AOK wsteczne zaplacenie skladek, od biedy od samego poczatku twojego pobytu w Niemczech, gdyby sie okazalo, ze twoje zatrudnienie bylo niezbyt legalne, to powinno byc ok, to i tak bedzie tansze niz placenie za porod z wlasnej kieszeni

tak zaswiadczenie przed porodem wysyla sie do aok i ja takie zaswiadczenie dostalam i ksiegowa powiedziala ze wyslala,ale teraz to chyba nie dojde czy wyslala czy nie bo przeciez sie nie przyzna. bo porodzie dostaje sie akt urodzenie i tam jest napisane ktora kopie aktu trzeba do muterschaft zaniesc do ubezpieczalni. i tak tez zrobilam.
jutro spotykam sie z mecenas i zobaczymy ona powiedziala ze za duzo malych bledow bylo ale mozliwe ze sie da jakos to odkrecic.
problem chyba jest w tym ze aok wysylala nam papiery po porodzie jakies,dotyczace mojego zatrudnienia i nie zostaly do nich dostarczone a nikt ich nie odeslal zwrotnie wiec przyjeli ze dostalismy ale nie odeslalismy do nich wypelnionych.ale nie dostalismy zadnych,na poczatku myslalam ze moze w siedzibie poprostu nie zmienili adresu,ale wczoraj pogrzebalam w starej poczcie i znalazlam papierek,nie dotyczacy sprawy ale o podwyzce skladek i wykaz wszystkich,co miesiac taki przysylaja.tam byla data 1 maja,wiec nie jest mozliwe ze nie zmieniony byl adrees,skoro inne dokumenty z aok byly wysylane na wlasciwy.zobaczymy jutro.bede wiedziala cos wiecej i o co dokladnie chodzi i jakby co wam napisze i poprosze o dalsze porady
dzieki

juz wiem mniej wiecej o co chodzilo.steuerberaterka nie wyslala do aok zaswiadczenia od lekarza o terminie porodu.dlatego tez aok nie wiedzialo o okresie tym wychowawczym.podobno nam wyslala pare papierow do wypelnienia,ale szczerze nic nie dostalismy od aok odkad tu mieszkamy,tylko dwa papiery nie dotyczace danej sprawy.wraz z mecenas przypuszczamy ze aok prawdopodobnie nie wyslala do nas tych papierow,a teraz tak tylko pic.bo w sumie chyba nikt nie wybral ich ze skrzynki.bedzie pisane odwolanie i w ciagu miesiaca ma sie sprawa szesciowo wyjasnic.mam sie wstrzymac od placenia skladki wstecz,narazie,poniewaz to bez znaczenia bo i tak powinnam nie placic.a jesli sprawa nie bedzie dla nas pomyslna to jak zaplace to i tak beda musieli mi zwrocic.

a jak tak pod temat wstawie link..przyda sie moze komus

6. Zatrudnij żonę lub małżonkę w twojej firmie
Mitem jest że firmy jednoosobowe nie mogą zatrudniać pracowników. Prawdą jest że wiele firm jednoosobywych zatrudnia nawet kilkunastu pracowników. Wielu zatrudnia żony i dzieci w własnej firmie by wykazać powstałe z tego powodu koszta jako koszta firmy, wykorzystac granice wolnych od podatku dochodów i uzyskać tanie ubezpieczenie (UBEZPIECZENIA.de - tanio, dobrze, wygodnie). Wielu robi to też tak nieudolnie, że urzędy uznawają takie zatrudnienie za pozorne, co jest nielegalną i niedopuszczalną praktyką.
Dlatego jest bardzo ważne nadanie tej konstrukcji odpowiedniej formy i organizacji. Tylko jeżeli umowa jest tak sporządzona jak międzu osobami obcymi jest przed urzędem skarbowym wiarygodny. Wykonywane (rzeczywiście) prace muszą przekraczać stanowczo prace, jakie określa się jako obowiązki i zobowiązania rodzinne.
Jak płacić bardzo niskie podatki?

Belunia, strona jest ciekawa, ale ja ja nie lubie, jesli ktos na stronie internetowej uzywa sformulowan typu:

My zdradzamy całą prawdę o ubezpieczeniach zdrowotnych w Niemczech po reformie §193 VVG wyłącznie Tobie

To sa takie tricki socjotechniczne. Poza tym strona nie jest sformulowana wybitnie poprawnie po polsku, przez co robi troche niepowazne wrazenie.

Ale przynajmiej wyjasnia troche sprawe z tymi ubezpieczeniami tymczasowymi

Powrót