Ubezpieczenie OC w życiu prywatnym a wypożyczony samochód.

• Autor wątku Autor wątku chrisvip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chrisvip

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam taka sprawę posiadam ubezpieczenie OC w życiu prywatnym który obejmuje mienie wypożyczone wynajęte. Wynająłem samochód i w trakcie najmu został uszkodzony. Dokładnie rzecz mówiąc na parkingu ktoś uszkodził mi drzwi samochodu. Tak domniemam przynajmniej. Przy zwrocie auta zostałem obciążony a dokładnie moja karta kredytowa karą za uszkodzenie. Została stworzona dokumentacja zdjęciowa itp.
Zgłosiłem ten fakt ubezpieczycielowi natomiast ten odmówił wypłaty odszkodowania z uwagi na fakt ze:

1. Sprawca jest nieznany (fakt Nie chwyciłem nikogo za rączkę natomiast odpowiedzialność spoczywa na mnie)
2. Ze sprawa dotyczy zwrotu kosztów kary
3. Ze nie posiadam odpowiedniego wariantu ubezpieczenia ( błąd ponieważ posiadam pakiet Premium) to akurat jest do szybkiego obalenia

Proszę o pomoc bo wydaje mi się tutaj ze Ubezpieczyciel nie ma racji

Wydaje się, że jeżeli nie ty jesteś sprawcą to nie podlega to ubezpieczeniu z twojego OC. Szczegóły zapewne są w warunkach. Dodatkowo umowa wynajmu.

Sprawca jest nieustalony a odpowiedzialność spoczywa na mnie a chyba jest to ubezpieczenie od odpowiedzialności. To ze umowa najmu to ok ponieważ wariant Premium ubezpieczenia obejmuje mienie wypożyczone.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

chrisvip napisał:
To ze umowa najmu to ok
Chodziło mi o definicje odpowiedzialności zawarte w umowie najmu. To co wyżej pozostawię z tą samą interpretacją.

Nie ma w umówie najmu definicji sprawcy a odpowiedzialność za szkodę. Odpowiedzialny za szkodę powstałą w trakcie okresu najmu jest Najemca. Plus odpowiedni cennik 😔

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Nie obejmuje to ubezpieczenie, nic nie ugrasz. Miałem podobna sytuację z pożyczonym samochodem uderzyłem nim w słupek, brak wypłaty odszkodowania 2x się odwołałem i po temacie.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Powrót