Ubezpieczenie w KKH Niemcy

• Autor wątku Autor wątku Aska73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aska73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mąż przez 2.5 roku był zatrudniony w niemieckiej firmie,która ubezpieczała go w kasie chorych KKH .Umowa o pracę wygasła na koniec grudnia.Wrócił do Polski i w styczniu zarejestrował się w urzędzie pracy.W marcu od KKH przyszło pismo,żeby im zapłacić ponad 700€.Nie wiem o co im chodzi.W Polsce po ustaniu stosunku pracy wygasa ubezpieczenie.Czy w Niemczech jest inaczej ?

W Niemczech ubezpieczenie nie wygasa automatycznie. Nawet jak stosunek pracy ustał ,to jest dalej wymagane. Trzeba było samemu zgłosić wyjazd do Pl i rezygnacje z ubezpieczenia.

Błaaaagam o pomoc!

W ubiegłym roku pojechałam do Niemiec na kurs językowy, przez pierwszy miesiąc nie zdążyłam się zameldować - ze względu na długi czas oczekiwania do meldunku. Potem się zameldowałam, otworzyłam konto bankowe. Planowałam znaleźć pracę, ubezpieczyć się itp. Niestety sytuacja zmusiła mnie do powrotu do Polski - nie wiedziałam na jak długo, więc postanowiłam się nie wymeldowywać. Z pobytu w Polsce zrobiło się 5 miesięcy, a od meldunku 6.

Nie pracowałam na terenie Niemiec. Ale problem polega na tym, że przez cały ten czas nie byłam ubezpieczona!!! Co robić?

Niedługo planuję pójść do urzędu, żeby się wymeldować i zameldować na nowo do innego mieszkania. Czy oni mogą sprawdzić w urzędzie, że nie byłam przez ten czas nieubezpieczona? Czy będę zmuszona zapłacić zaległe składki? (choć z żadnym ubezpieczycielem nie podpisywałam umowy)

Błagam o pomoc, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Wiem, że byłam głupia bo nie pomyślałam o tym od razu, ale sądziłam, że skoro przyjeżdżam na kurs - zawszę mogę wrócić do Polski do stomatologa itp a ubezpieczenie może zaczekać - aż znajdę pracę.

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam , z chwilą zameldowania na terenie De ubezpieczenie jest wymagane i nie jest to zależne od pracy. Jeżeli nie pracowałaś to ubezpieczenie trzeba płacić samemu. Będą wymagali spłaty od dnia meldunku. W Pl byłaś ubezpieczona?

Tak, przez ten cały czas byłam ubezpieczona w Polsce.

Czy jakbym teraz się listownie wymeldowała i zameldowała dopiero za kilka miesięcy to jest jakaś szansa, że nie będę musiała płacić zaległości?

Takie rozwiązanie niestety nie przejdzie. Zaległość i tak trzeba będzie zapłacić...mogą rozłożyć na raty. Ewentualnie spróbuj wymeldować się z De i przedstaw im ubezpieczenie za ten okres z Pl . Może anulują dług, chociaż to bardzo wątpliwe.

Witam..Maz pracuje w Niemczech,chce ubezpieczyc mnie i córke..Dzis wlasnie skonczyło mi się ubezpieczenie w Polsce,wiec od jutro moge coś robic. Jakie dokumenty i gdzie się zwrócic.. Mąz jest ubezpieczony e KKH..Dziękuje za odpowiedz..

Pójść do KHH i zgłosić Was do Familienversicherung. Nie jestem pewna, ale Twój dokument tożsamości i akt urodzenia dziecka wziać ze sobą.

Powrót