Błaaaagam o pomoc!
W ubiegłym roku pojechałam do Niemiec na kurs językowy, przez pierwszy miesiąc nie zdążyłam się zameldować - ze względu na długi czas oczekiwania do meldunku. Potem się zameldowałam, otworzyłam konto bankowe. Planowałam znaleźć pracę, ubezpieczyć się itp. Niestety sytuacja zmusiła mnie do powrotu do Polski - nie wiedziałam na jak długo, więc postanowiłam się nie wymeldowywać. Z pobytu w Polsce zrobiło się 5 miesięcy, a od meldunku 6.
Nie pracowałam na terenie Niemiec. Ale problem polega na tym, że przez cały ten czas nie byłam ubezpieczona!!! Co robić?
Niedługo planuję pójść do urzędu, żeby się wymeldować i zameldować na nowo do innego mieszkania. Czy oni mogą sprawdzić w urzędzie, że nie byłam przez ten czas nieubezpieczona? Czy będę zmuszona zapłacić zaległe składki? (choć z żadnym ubezpieczycielem nie podpisywałam umowy)
Błagam o pomoc, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Wiem, że byłam głupia bo nie pomyślałam o tym od razu, ale sądziłam, że skoro przyjeżdżam na kurs - zawszę mogę wrócić do Polski do stomatologa itp a ubezpieczenie może zaczekać - aż znajdę pracę.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za odpowiedź.