ubezpieczenie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku dragon12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

dragon12

witam

Mam prawie 65 lat prowadzę działalność gospodarczą w Niemczech od roku czasu
mam zameldowanie na terenie Niemiec na razie płacę sobie ubezpieczenie w niemieckim Allianz w PL nie mam nic ani ubezpieczenia ani renty i emerytury przez co nie mogę załatwić ubezpieczenia w państwówce w Niemczech,gdyż nie mam składek,mam pytanie czy jest takie coś jak ubezpieczenie socjalne w Niemczech?
Czy mogę się starać o to?
W ogóle to potem zamieszkam na stałe u syna w Niemczech to czy on może mnie ubezpieczyć na siebie? Syn pracuje płaci składki wkrótce przyjmie obywatelstwo niemieckie <ja nie mam obywatelstwa> a syn ożenił się z Niemką z tego tytułu dostanie obywatelstwo
Do PL nie mam do czego wracać dopóki mogę będę pracować w Niemczech potem weźmie mnie syn do siebie ale co właśnie z ubezpieczeniem? Czy będę mogła iść do socjalu? Czy syn mnie może ubezpieczyć? Czy zostaje tylko ubezpieczenie prywatne?

tu kazdy dostaje Sozialversicherungnummer i jak pracuje to ma odprowadzane skladki socjalne..nie wiem jak w przypadku niepracujących ..trzeba by chyba samemu płacić..

Sozialversicherungsnummer nie ma nic wspolnego z ubezpieczeniem zdrowotnym, a jest obowiazkowym numerem dla kazdego, ktory chcial by pracowac w Niemczech i jest odpowiedzialny za Twoja przyszla rente, emeryture

syn nie moze ubezpieczyc ciebie u niego..musisz sama..syn może podpiąć zonę dzieci pod swoje ubezpieczenie tylko

ubezpieczenie prywatne..chyba ze pracodawca Cie zatrudni wtedy panstwowe..co do socjalu raczej nie masz zadnych praw..trzeba miec pozwolenie na prace..przepracowac choc rok..potem zasilek dla bezrobotnych ALG1 po skonczeniu zasilku socjal(czyli ALG2)..jak nadal pracy nie ma

Belunia-

Dziękuję Tobie za odpowiedź - ja pracuję narazie zatrudniam się jako opiekunka do dziadka - więc On jako mój pracodawca może mnie państwowo ubezpieczyć?<meldunek mam u niego>
Czy też nie,bo nie mam ciągłości składek w Polsce?
No i jak wysoka jest składka,mój zarobek to 1200 euro na mies
dodam jeszcze że pracuję z przerwami - kilka miesięcy w roku nie pracuję
Więc pozostaje mi tylko prywatnie ubezpieczać się.........?

normalnie to składki idą z wypłaty do krankenkasse ubezpieczenie zdrowotne..tak samo jak socjalne,,tyle ,ze jest obowiązek niemieckiego ubezpieczenia i jezeli przez ten okres go tu nie miałaś..to trzeba nadpłacić..do momentu od kiedy wszedł obowiązek ubezpieczanie w Niemczech(lub od kiedy tu przebywasz) w państwowej kasie tak jest..lub przedstawic druk E-104 z Polski o ciągłości ubezp.,zdrowotnego

co do kwoty to nie wiem.,,zalezy od wieku,,i kobiety zawsze płacą drożej niż mężczyźni..moge dac tylko przyklad ..place 140 euro..

Belunia

Ja mam meldunek tu od roku ale dużo wcześniej już tu bywałam i miałam polisy wypadkowe kupowane,
składki wstecz to trochę sporo tego będzie tutaj w Niemczech ale myślę też o dobrowolnym ubezpieczeniu w nfz w PL też trzeba nadpłacić składki ale już nie tyle co w Niemczech
no i wtedy dostała bym ten druk E-104 pewnie nie od razu ale po jakiś roku czasu
no i wtedy było by łatwiej z tym druczkiem jak myślisz?

tak czy tak...mieszkajac w Niemczech trzeba miec niemieckie zdrowotne..brak podlega karze..jest to wymagane juz w tej chwili w wielu urzedach..nawet na pozwolenie na pobyt..Freizuegigkeitsbescheinigung..
jest na to ustawa i paragraf obowiazkowe..Pflicht..polskie nie bedzie tu uznawane jezeli masz tu staly meldunek..w razie choroby

z dniem 1 stycznia 2009 obowiązek dla wszystkich prowadzących działalność gospodarcza w Niemczech

no tak własnie robią.. zameldują sie w kasie chorych w Polsce..i dostana druk E-104..ale niemcy jak zobacza ze mialas meldunek tu tak dlugo i brak ubezpieczenia to nie wiem jak to bedzie wygladalo.

Ostatnia edycja:
Witam.
Jeszcze w tym roku planujemy z narzeczonym (obywatelem Niemiec) ślub cywilny w Niemczech. Jednak przeprowadzkę do Niemiec planuję za kilka miesięcy. Pracuję w Polsce i do wyprowadzki chciałabym to jeszcze przeciągnąć. Jak wygląda kwestia ubezpieczeń w Niemczech? Zdrowotne jest obowiązkowe (jak przeczytałam powyżej).
Jeśli przemelduję się dopiero kilka miesięcy po ślubie (z chwilą faktycznej przeprowadzki) to, co z moim dotychczasowym ubezpieczeniem? No i oczywiście co z ubezpieczeniem emerytalno-rentowym? Czy to, że tutaj przez kilka lat pracowałam i płaciłam składki ma tam jakiekolwiek znaczenie?
Po zawarciu małżeństwa dostaje się automatycznie pozwolenie na pracę, więc tak naprawdę dopiero wtedy mogę zacząć liczyć na poważne potraktowanie w kwestii szukania pracy. Chcę pracować i będę do tego dążyć,ale proszę również o informację, co gdybym np. kilka miesięcy pozostawała bez pracy.

1. Dopoki bedziesz miala stale zameldowanie i pobyt w Polsce, Twoje kwestie ubezpieczenia zdrowotnego i NFZ bedzie sie odbywalo tylko o wylacznie w oparciu o przepisy polskie, twoj slub z Niemiecem nie bedzie mial tutaj nic do czynienia

2. Po przeprowadzce i przemeldowaniu sie do Niemiec, twoj status bedzie zalezal od tego, czy bedzie sama pracowac, czy nie

a) jesli nie bedziesz pracowac, to zostaniesz objeta ubezpieczeniem chorobowym po mezu
b) jesli zaczniesz pracowa, dostaniesz automatycznie wlasne ubezpieczenie zdrowotne.
c) jaki mialabys status na bezrobociu nie wiem,

3. Emerytura: o ile dobrze rozumiem, w Unii Europejskiej jest tak, ze dostajesz emeryture z kazdego kraju czlonkowskiego unii, w ktorym pracowalas, a wiec /teoretycznie): pracowalas w Polsce 5 lat i masz prawo do emerytury 300 zlotych, a potem 25 lat w Niemczech i masz prawo do emerytury 700 euro, to dostaniesz 700 euro z ubezpieczalni niemieckiej i 300 zlotych z polskiej

Witam serdecznie

Mam pytanie o ubezpieczenie

Kolega z obywatelstwem niemieckim, mieszkający od lat w Niemczech i pracujący, jako zwykły pracownik w firmie. Poznal dziewczynę w Polsce okolo roku temu zamieszali razem tu w Niemczech. Dziewczyna wymeldowała sie z polski i została zameldowana tu w Niemczech na stale i dostała Freizügigkeitsbescheinigung . Nie pracuje (brak zezwolenia na prace)mieszkają razem i za dwa miesiące maja zamiar wziasc ślub.
Teraz pytanie o ubezpieczenie, wykupili w Polsce ubezpieczenie Varta Travel od nagłych wypadków, czy to ubezpieczenie jej wystarcza jak nie pracuje, ale jest tu zameldowana na stale i dostała Freizügigkeitsbescheinigung. On ja uczymuje, czy teraz po ślubie AOK moze żądać nadpłaty za cały rok jak ona tu mieszkała i on ja wciągnie po ślubie na swoje ubezpieczenie?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ubezpieczenie od naglych wypadkow na wyjazd za granice nie jest ubezpieczeniem w mysl niemieckich przepisow o obowiazkowym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Skoro ona przebywa od roku w Niemczech a slub wezma dopiero teraz, to ubezpieczenie AOK meza obejmie ja jako niepracujaca dopiero od momentu slubu. AOK pnajprawdopodobniej zazada nadplaty wstecznie za caly rok do momentu slubu w wysokosci tzw. skladki minimalnej, ktora wynosi ok. 120 euro miesiecznie.
Troche niepotrzebnie sie wymeldowala juz przed slubem z Polski, bo inaczej moglaby twierdzic, ze mieszkala na przemian w Polsce i w Niemczech, bedac ubezpieczona w ZUSie

No dobrze ale powiedzmy ze by byla w Polsce zameldowana ,mieszkala tu i w polsce nie pracowala to jak miala by byc dalej w Zusie ubezpieczona ?.

Inna Sytucja

Mężczyzna Obywatel Niemiec poznaje Polkę Ona np: rozwódka z dzieckiem.
Decydują sie zamieszkać razem tu w Niemczech zacząć nowe zycie.
Ona musi sie z dzieckiem wymeldować z Polski bo mieszka na wynajmowanym mieszkaniu i nie ma sie gdzie zameldować.
Przyjeżdżając tu musi zostać tu zameldowana nawet z powodu tego ze dziecko musi isc do przedszkola. Co w tedy ? Musza wykupić prywatne ubezpieczenie tu w Niemczech ?
A Jego na to nie stać , to wtedy porostu tego życia nie mogą zacząć razem bo ubezpieczenie jest za drogie ?

i ta sama sytuacja tylko ze Ona jest dalej zameldowana w Polsce z dzieckiem ,
a tu mieszka ale tez musi zostac zameldowana to wtedy nie musi wykupic ubezpieczenia tu w Niemczech bo jest dalej zameldowana w Polsce ?
Ale przeciez tam nie pracuje to jak placic dalej skladki na Zus?

pozdrawiam

W Unii Europejskiej obce panstwa czlonkowskie nie sa zobowiazane do udzielania pomocy socjalnej obywatelom innych panstw czlonkowskich, ktorzy nigdy nie mieszkali na ich terytorim wczesniej placac skladki i podatki. To taka ogolna zasada.

Teraz do ZUSu: ja sie na tym nie znam, na jakich zasadach ludzie w Polsce sa ubezpieczeni, ale przeciez i bezrobotni w Polsce sa jakos objeci ubezpieczeniem. A polski bezrobotny ma prawo przyjechac na 3 miesiace do Niemiec, zeby szukac pracy tutaj, bez koniecznosci ubezpieczania sie.

Teraz wracajac do Twojego przykladu: rozwodka z dzieckiem z Polski poznaje Niemca i chce z nim zamieszkac "razem i rozpoczac z nim nowe zycie", jak piszesz.

Rozwiazanie: bierze z nim slub, wtedy automatycznie jest obejmowana bezplatnie ubezpieczeniem meza, razem z dzieckiem.

A jak nie bierze z nim slubu, to dla panstwa niemieckiego jest po prostu turystka, ktora do 3 miesiecy ma prawo sobie siedziec w Niemczech bez zadnych formalnosci, a po trzech miesiacach musi udowodnic, w jaki sposob chce fiansowac swoj pobyt i ubezpieczenie zdrowotne.

Samo zameldowanie gdzies o niczym oczywiscie nie swiadczy, ani w Polsce ani w Niemczech.

Czyli sprawa jest prosta

albo slub
a jak nie a chce z nim mieszkac na stale tu w Niemczech musi sie prywatnie ubezpieczyc
a jak jego na to nie stac to nie moga zamieszkac razem

w sumie tak, bo to nie jest sprawa panstwa niemieckiego, jak Polka ma sobie dawac rade finanosow mieszkajac "na kocia lape" z obywatelem niemieckim

oczywsiscie ona moze otworzyc jakas tam dzialalnosc gospodarcza, jak robi to wiele polakow i starac sie zarobic przynajmniej tyle na tej dzialalnosci, zeby wystarczylo na ubezpieczenie chorobowe dla niej i dziecka, jesli ten facet zapewni jej bezplatnie dach nad glowa i wyzywienie

oni1973 napisał:
Czyli sprawa jest prosta

albo slub
a jak nie a chce z nim mieszkac na stale tu w Niemczech musi sie prywatnie ubezpieczyc
a jak jego na to nie stac to nie moga zamieszkac razem

dokladnie:)

A jeszcze jedno pytanie z czystej ciekawości , czy taka osoba moze być ubezpieczona w AOK czy ja ubezpieczą (muszą) jak jest tylko zameldowana ale nie mężatka i brak zezwolenia na prace ,czy tylko jakaś prywatna ubezpieczalnia zostaje ?

Dla ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech liczy sie status pracowniczy osoby.
A wiec
- jak byla przedtem ubezpieczona iles tam miesiecy w Polsce w NFOZ/ZUSie (nigdy nie pamietam czy 12 czy 18 miesiecy) i to bez zadnej luki czasowej do chwili przyjazdu, przyjedzie do Niemiec zamelduje sie i nie podjemie zadnej pracy, to bedzie sie mogla zapisac do AOK, ale co jej to ta, gdy za 3 miesiace urzad do spraw cudzoziemcow sie jej zapyta, z czego ona zyje, jak jest na miejscu a nie pracuje, a nie jest emerytka utrzymujaca sie z emerytury

Dużo da bo to on poświadcza ze ja będzie utrzymywał , ona będzie ubezpieczona i mogą żyć razem . Jak by musiała sie ubezpieczyć w prywatnej ubezpieczalni to wydaje mi sie ze by musieli podpisać to ubezpieczenie na 24 miesiące . A teraz niech sie za 6 albo 8 miesięcy albo za rok zdecydują na ślub to wtedy przejdzie z tego prywatnego ubezpieczenia w AOK na ubezpieczenie męża w AOK a tak by musieli jeszcze płacić tamto prywatne ubezpieczenie tak mi sie wydaje .

Dwa ubezpieczenie w AOK kosztuje około 140 euro na obojga bo dziecko jest automatycznie wciągane na matkę. W prywatnej ubezpieczalni z tego co słyszałem koszt to (Generali) 87 euro matka 67 euro dziecko. Wiec tez trochę drożej .

Ty nie rozumiesz pewnego waznego niuansu w pojeciu "ubezpieczenie w AOK" i dlatego zle rozumujesz

W AOK (albo innych kasach ustawowych) sa ubezpieczane trzy grupy osob:
1) osoby objetem ubezpieczeniem obowiazkowym (geseztliche Pflichtversicherung), to sa osoby pracujace na etacie (na umowie o prace), ktore maja zarobkii mniejsze niz ok. 4000 euro brutto miesiecznie
2) niepracujacy malzonkowie tych osob oraz nieletnie dzieci
oraz
3) osoby, ktore ubezpieczaja sie tam dobrowolnie, nie spelniajac warunku (1) lub (2).

Jesli ta dziewczyna przyjedzie do Niemiec, nie wezmie slubu, to nie bedzie podpadac ani pod punkt (1) ani pod punkt (2). A wiec bedzie sie mogla ubezpieczyc tylko na zasadzie punktu (3), czyli dobrowolnie, ale pod warunkiem ze byla wczesniej, czyli do momentu wyjazdu ubezpieczona ustawowo czyli w ZUSie.

To ubezpieczenie dobrowolne w AOK kosztuje ok. 125 euro. Oczywiscie z chwila, gdy wezmie slub, przejdzie na bezplatne ubezpieczenie meza.

Ale nie jest tak, ze dwa ubezpieczenia AOK kosztuja 140 euro razem, bo ten jej facet, z ktorym bedzie zyla bez slubu, bedzie placil swoja skladke, a ona swoaj skladke minimalna ok. 125 euro.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót