ubezpieczenie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku dragon12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzieki za wyjasnienie

To ze on bedzie dalej placil swoje ubezpieczenie a ona swoje to jest logiczne i zrozumiale.

Teraz wiem jak i co i napewno ten temat wyjasni innym osoba co sie decyduja na zamieszkanie tu razem jak to jest z tym ubezpieczeniem

No i to ubezpieczenie dobrowolne w AOK ze jeczcze tansze bedzie to tez dobrze.

Dziwi mnie tylko to ze ten moj kolega co mieszka z dziewczyna tu i Ona jest juz ponad rok tu i nie jest ubezpieczona (tylko varta travel czy jak to sie pisze ) nie dostali zadnego pisma o ubezpieczeniu. A On tez mi powiedzial ze sie nie interesowal i nawet nie wiedzial ze Ona musi tu byc ubezpieczona.
Ale jak Ona tu przyjechala to byli w AOK i nikt im w AOK nie powiedzial ze musi ja ubezpieczyc , byli zapytali ile kosztuje i bylo im to za drogo i poprostu zrezygnowali.

Wiem tez teraz od innego znajomego ze jak jego dziewczyna tu przyjechala to musiala z polski miec poswiadczenie ze byla ubezpieczona dokladnie od kiedy do kiedy w Polsce (jakis druk E-104 jak sie nie myle) tak jak ktos to juz tu pisal. Musiala isc w polsce do Zus i tam wydanie jakiegos wniosku trwa do 7 dni , potem musiala z tym wnioskiem isc do narodowej kasy chorych czy jakos tak i tam znowu musiala czekac 4 tygodnie na wydanie zaswiadczenia od kiedy do kiedy i ze byla ubezpieczona w Polsce. Z tym wnioskiem poszli do AOK i zostala tam ubezpieczona.

Ostatnia edycja:
Ja mysle, ze czesto nikt tego nie sprawdza, bo tutaj wszyscy wychodza z zalozenia, ze jakies ubezpieczenie zdrowotne kazdy i tak chce sam miec ze wzgledu na bardzo wysokie koszty leczenia. Wystarczy jakis maly wypadek, powazniejsza choroba, ladujesz u lekarza, brak ubezpieczenia i tak wyjdzie i wtedy trzeba placic skladki wstecznie.

No ja mam tylko nadzieje ze im nie nalicza skladek w stecz za ten czas od momentu zameldowania w Niemczech. Bo widac ze bardzo pasuja do siebie i w przyszlym miesiacu slub :) . Fajnie sobie tu zycie przez ten rok poukladali nie maja i tak lekko ze jednej wyplaty ale widac ze sa szczesliwi. I teraz jakies nadplaty napewno by im byly nie na miejscu.

Pozdrawiam i dziekuje jescze raz za odpowiedzi

ubezpieczenie wymagane jest juz w niektorych urzedach,np:na pobyt ten dokument(juz wolaja zaswiadczenia czy jest ubezp.Niemieckie)i na kindergeld

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót