Ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech...

• Autor wątku Autor wątku karol1965
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witaj, pewnie ze jest, tylko wszyscy siedza na grillu....
Powiedz Karmen co z tym poswiadczeniem obywatelstwa o ktore waczyłas w zeszłym roku, czy udało sie cos zalatwic?
Pozdrawiam

sama bym zjadła :)

Niestety, w tej chwili nie dysponuję żadnym znaczącym dokumentem. Wszystkie instytucje które pytaliśmy nic niestety nie mają. Czekamy ponad rok na IPN ale kobitka z którą mamy kontakt powiedziała że na dzień dzisiejszy nic nie ma. Liczę jeszcze żeby sprawdzili tą rehabilitację, ale bez złudzeń :(
Mam konkretną informację, że ktoś z mojej wielkiej rodziny miał dostęp do archiwum miejskiego co tłumaczyłoby brak jakichkolwiek dokumentów mojego dziadka.
Napiszę jeszcze do UM w Augsburgu gdzie po wojnie mieszkała moja prababcia i chyba na tym zakończę tą sprawę. Trudno :(
A Ty już złożyłaś wniosek do BVA? to trzymam kciuki :)

tak, złozyłam na poczatku grudnia 2012. dostalam tylko standardowa info z numerem sprawy i do dzis nic...
Ale widze ze jestes w DE?

Jestem już w De. Powoli się urządzam. Nie zawiodłam się chociaż nie jest łatwo... W Polsce to wszystko jakieś nie takie jak trzeba jest.... przekonałam się latając po urzędach tu i tam...

Ale obywatelstwo to inna sprawa :) no ale u mnie marne szanse ew za 8 lat hihi. To trzymam kciuki za Twoją sprawę.

ubezpieczenie już mam, zapisałam się do AOK. Zobaczymy czy będziemy płacić wstecz - a właściwie ile m-cy :/ gdybym wiedziała to już w styczniu bym płaciła, ale wyczytałam na fp że obowiązek mam po 3 miesiącach właśnie... ehh

mam pytanie mąż wybiera się do Niemiec nie ma ciągłości ubezpieczenia z PL ma zamiar zameldować się w Niemczech co ma zrobić

Teraz jest akurat do konca roku abolicja na ta ciaglosc ubezpieczenia, moze mu sie uda, ale nie wiem jak oni traktuja brak ciaglosci ubezpieczenia za granica.

Moze przed wyjazdem niech chociaz na miesiac zarejestruje sie w Polsce jako bezrobotny, to bedzie miec przynajniej przed wyjazdem ubezpieczenie panstowe z Polski, zawsze to cos

sytuacja jest skomplikowana maż nie moze sie zarejestrować w PL jako bezrobotny
gdzie ewentualnie mogłabm sie dowiedzieć jak w takim przypadku postapić

Witam
sprawa wygląda następująco
- całą rodziną wyjeżdzamy do Niemiec, jeszcze nie mamy ślubu, partner na grudzień- styczeń ma okres próbny a od lutego ma mieć stałą umowę (powyżej 1200Eu)
- moja polska umowa o pracę kończy się 31.12 i tam planuję poszukać pracy posiadam prywatne ubezpieczenie od nnw
- mamy 6- letniego syna
Moje pytania: jak to wygląda z ubezpieczeniem??? rozumiem że muszę mieć potwierdzenie dotychczasowego ubezpieczenia w pl (zus), co z dzieckiem???? jako "nie małżeństwo" partner do ubezpieczenia może zgłosić tylko dziecko???? czy jest możliwość wykupienia jakiegoś ubezpieczenia jeszcze tu, czy czeka mnie 150eu co miesiąc tam???mam głowę już kwadratową (dodatkowo mieszkająca w niemczech prawie teściowa mi tego nie ułatwia) proszę o jakiekolwiek informacje
pozdr wszystkich i Wesołych Świąt

moze partner zglosic do ubezpieczenia tylko dziecko ,ty ubezpieczenie dobrowolne za około 150€/miesięcznie

a w Polsce nie masz prawa do zasiłku dla bezrobotnych ? moglabys go tu przenieść na 3 miesiace

rozumiem że muszę mieć potwierdzenie dotychczasowego ubezpieczenia w pl
Polska tego nie wystawia juz ,a znowu nie we wszystkich kasach niemieckich o tym wiedza ,choc to rozporządzenia EU ,czasami trzeba im przypominac

Formularz E-104 wydawany wyłącznie na wniosek zainteresowanej instytucji

Formularz E-104 wydawany wyłącznie na wniosek zainteresowanej instytucji

co do zasiłku- ja dałam wypowiedzenie więc z tego co się orientuję dopiero po jakimś czasie mi przysługuje

a co w przypadku kiedy się pobierzemy (jakoś szybko heh)

mam pytanko jakie są potrzebne dokumenty zeby ubezpieczyc sie w Aok w Niemczech

i co to oznacza besch.AuslandSchorde

co oznacza besch.
AuslandSchorde bo to chcą ode mnie w ubezpieczalni w AOk i w ogole jakie dokumenty sa potrzebne pilne

Witam,

Od 6 miesięcy jestem zameldowana w Niemczech i do tej pory posiadałam ubezpieczenie turystyczne wykupione w Polsce. Przyjechałam do Niemiec tylko w celu zrobienia kursu językowego, jednak teraz zdecydowałam się pozostać na dłużej i poszukać pracy.
Do podjęcia pracy wymagane jest natomiast "Krankenkasse". Co w tym wypadku, czy szybciej muszę wybrać i zapłacić ubezpieczenie, czy zrobi to pracodawca?? Czy będę miała naliczane składki wstecz? Pozdrawiam

Witam. Mieszkam i mam meldunek w Niemczech od paru lat. Nie jestem nigdzie ubezpieczona; ani w Polsce, ani w Niemczech. Ostatnia praca i ubezpieczenie w Polsce, w 2008-2009. Utrzymuję się ze sprzedaży moich obrazów. Nie mam żadnej działalności. Chciałabym się ubezpieczyć. Proszę mi poradzić jak, co i gdzie, i czy mimo tego, co wymieniłam powyżej mam szansę? Czy będę musiała ponieść jakieś koszta związane z nieopłacaniem składek oraz gdzie się ubezpieczyć(prywatnie-państwowo?) itp. ... Będę wdzięczna za dokładne wytłumaczenie.

Powrót