uchwała Rady Miasta - czy jest zgodna z prawem?

• Autor wątku Autor wątku jeanne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeanne

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Rada Miasta podjęła uchwałę na całą gminę która dotyczy utrzymania czystości i porządku na jej terenie. Dotyczy kwestii osób posiadających zwierzęta domowe a zmiany dotyczą przede wszystkim rejestracji i oznakowania czworonoga. Aby dokonać rejestracji zwierzę musi posiadać aktualne szczepienie przeciwko wściekliźnie a właściciel okazać się dokumentem tożsamości (ze zdjęciem) - potwierdzającym fakt zameldowania osoby utrzymującej psa. Oznakowanie polega na wszczepieniu pod skórę zwierzęcia mikroczipa. Zabieg wykonuje lekarz weterynarii za opłatą. Urządzenia zawiera unikatowy numer dzięki któremu w czasie gdy się zgubi można je odnaleźć.

Opisałam to w skrócie szczególnie końcówkę bo nie zgadzam się na zaczipowania mojego psa. Nie ma w kraju obowiązku czipowania zwierząt. Ponadto mój pies posiada tatuaż w uchu, a do obroży ma dopiętą metalową blaszkę z imieniem i numerem kontaktowym. Dlaczego sie nie zgadzam? A choćby dlatego że jestem przeciwna czipowaniu jakichkolwiek zwierząt, to ingerencja w prawa osobiste właścicieli. Nie zgadzam się aby ktoś mógł śledzić na komputerku gdzie znajduje sie mój pies.
Na stałe aktualnie nie mieszkam ze swoim psem, gdyż przebywam w innym mieście. I teraz pytanie. W rodowodzie i książeczce zdrowia to ja figuruję jako właścicielka. Rodowód mam ja, a wiadomo książeczka jest w domu. Jako drugi właściciel figuruje jeszcze ktoś inny, kto jest nieosiągalny. Także osoby które utrzymują psa i sie Nim zajmują nie są właścicielami. Czy mogą one podjąć decyzję odnoście zaczipowania? Czy byłoby to zgodne z prawem?

Z góry dzięki za pomoc.

jeanne napisał:
Rada Miasta podjęła uchwałę na całą gminę która dotyczy utrzymania czystości i porządku na jej terenie. Dotyczy kwestii osób posiadających zwierzęta domowe a zmiany dotyczą przede wszystkim rejestracji i oznakowania czworonoga. Aby dokonać rejestracji zwierzę musi posiadać aktualne szczepienie przeciwko wściekliźnie a właściciel okazać się dokumentem tożsamości (ze zdjęciem) - potwierdzającym fakt zameldowania osoby utrzymującej psa. Oznakowanie polega na wszczepieniu pod skórę zwierzęcia mikroczipa. Zabieg wykonuje lekarz weterynarii za opłatą. Urządzenia zawiera unikatowy numer dzięki któremu w czasie gdy się zgubi można je odnaleźć.

Opisałam to w skrócie szczególnie końcówkę bo nie zgadzam się na zaczipowania mojego psa. Nie ma w kraju obowiązku czipowania zwierząt. Ponadto mój pies posiada tatuaż w uchu, a do obroży ma dopiętą metalową blaszkę z imieniem i numerem kontaktowym. Dlaczego sie nie zgadzam? A choćby dlatego że jestem przeciwna czipowaniu jakichkolwiek zwierząt, to ingerencja w prawa osobiste właścicieli. Nie zgadzam się aby ktoś mógł śledzić na komputerku gdzie znajduje sie mój pies.
Na stałe aktualnie nie mieszkam ze swoim psem, gdyż przebywam w innym mieście. I teraz pytanie. W rodowodzie i książeczce zdrowia to ja figuruję jako właścicielka. Rodowód mam ja, a wiadomo książeczka jest w domu. Jako drugi właściciel figuruje jeszcze ktoś inny, kto jest nieosiągalny. Także osoby które utrzymują psa i sie Nim zajmują nie są właścicielami. Czy mogą one podjąć decyzję odnoście zaczipowania? Czy byłoby to zgodne z prawem?

Z góry dzięki za pomoc.

Rada miasta ma prawo podjac taka uchwale i ma prawo nalozyc obowiazki na posiadaczy zwierzat i trzeba sie podporzadkowac chocby dlatego, ze wypadku pokasania czlowieka przez psa nie bylo tego o czym piszesz. Tzn. kto inny jest wlascicielem, kto inny zajmuje sie psem a jak przyjdzie do poniesienia konsekwencji finansowych w przypadku pogryznienia kogos, to pies okaze sie bezdomnym. Dosyc tego, nie chcesz sie podporzadkowac przepisom prawa miejscowego pozbadz sie psa.

jeanne napisał:

Z góry dzięki za pomoc.

Podaj namiar na uchwałę, bo po takim opisie to sobie możemy dywagować w tak czy owak. Wstępnie jednak uchwała wydaje się być sprzeczna z prawem w zakresie w jakim napisałaś.

praworzadny napisał:
Rada miasta ma prawo podjac taka uchwale i ma prawo nalozyc obowiazki na posiadaczy zwierzat i trzeba sie podporzadkowac chocby dlatego, ze wypadku pokasania czlowieka przez psa nie bylo tego o czym piszesz. Tzn. kto inny jest wlascicielem, kto inny zajmuje sie psem a jak przyjdzie do poniesienia konsekwencji finansowych w przypadku pogryznienia kogos, to pies okaze sie bezdomnym. Dosyc tego, nie chcesz sie podporzadkowac przepisom prawa miejscowego pozbadz sie psa.

Może Ty byś wyrzucił na bruk lub przywiązał swojego najwierniejszego członka rodziny w lesie, ale nie zarzucaj tego komuś kogo nie znasz.
Czytać potrafisz więc przeczytaj jeszcze raz co napisałam - mój psiak ma tatuaż i identyfikator więc gdyby się zgubił to nie byłoby problemu z jego identyfikacją i moją.
Poza tym skoro tak bardzo jesteś za czipowaniem to zaczipuj swoją rodzinę, ja nie pozwolę aby ktoś zrobił to z moją.

Verto szukam cały czas, bo w gazecie nie podali. Postaram się znaleźć jak najszybciej, ale net mi pada co chwilę. A póki co znalazłam tylko z zeszłego roku, a zmiana nastąpiła w tym. :/

zajrzę do lexa w pon i sprawdzę (Warszawa?), ale na pierwszy rzut oka - służby nadzorcze wojewody zaspały!! rada w regulaminie ustala obowiązki właścicieli zwierząt domowych mających na celu ochronę pzed zagrożeniem, uciążliwością i zanieczyszczaniem terenów służących do użytku publicznego. Co ma do tego czipowanie? paranoja. ale z kolei nie dam głowy, że obowiązek taki nie wynika z ustawy. nie wiem. na pewno jednak nie może wynikać z regulaminu i tego jestem pewna.

Nie wynika z ustawy. Były uchyły, nie pamiętam już gdzie konkretnie, ale ze dwa razy podobne uchwały szły pod nóż, nie chciałem się jednoznacznie wypowiadać, bo koleżanka nie podała żadnego odnośnika do uchwały.

Wiem że nie podałam, ale nie mogę znaleźc żadnego aktu który to reguluje. Info było w gazecie. Może mógłby ktoś z Was to sprawdzic w sieci? Ja mieszkam w Wawie i nie mam jak poza netem a sama nic nie znalazłam.
Uchwalone to zostało dla gminy Nowa Ruda, województwo Dolnośląskie, powiat Kłodzki.

Z góry wielkie dzięki...

401/XLVII/10
Rady Miasta Nowa Ruda

z dnia 8 września 2010 r.

w sprawie uchwalenia regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Miejskiej Nowa Ruda

Hahaha, o! jest parę niezłych kwiatków. W uchwale mowa jest o zarejestrowaniu i oznakowaniu psa do 31 grudnia 2011 r. No cóż, napisz skargę do wojewody dolnośląskiego. Powinno pomóc. :)

Ale jest to niezgodne z prawem? Na co sie powołać? Bo jak napiszę od tak sobie bez konkretnych powodów tych w świetle prawa to mnie oleje zapewne...:rolleyes:

Powrót