Udostępnienie dokumentacji szkolnej

• Autor wątku Autor wątku Aezakmis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aezakmis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

w poprzednim roku napisałem skargę do Kuratorium Oświaty, ponieważ Dyrekcja szkoły nie wydała mi dokumentacji, tj. "karty ucznia" - dokumentacja psychologiczno-pedagogiczna, skargi, uwagi, pochwały, protokoły i inne papiery, które podpisałem, a mi ich nie wydano. Wniosek napisałem w oparciu o ustawę o ochronie danych osobowych oraz art 73 kpa.

Dyrekcja podała mi godziny, w jakich mogę zerknąć sobie na te dokumenty. Problem w tym, że ja nie chcę na nie zerkać, tylko mieć je w rękach.

Kuratorium stwierdziło, że Dyrektor ma obowiązek udzielić mi tych dokumentów, ponieważ one nie są zakwalifikowane jako informacja w myśl ustawy o dostępie do informacji publicznej i nie może mi ich udostępniać w danych godzinach.

Złożyłem zatem kolejny wniosek (2 tygodnie temu), żeby mi wydano te dokumenty. Poparłem to załącznikiem z protokołu Kuratorium.
Dyrekcja dziś mi odpisała, że dokumenty są możliwe do wglądu codziennie od danej godziny do danej godziny.

Koło się zatacza, Dyrekcja mówi swoje, Kuratorium podważa decyzje Dyrektora, a Dyrekcja nadal mówi swoje i ma w nosie Kuratorium. Co mogę zrobić, by wyegzekwować odbiór tych dokumentów, a nie jedynie wgląd?
//edit: mam skończone 18 lat

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:

Wszystko ładnie opisane, jednak czy dokumentacja szkolna i wniosek o udostępnienie tej dokumentacji już wszczyna postępowanie administracyjne, które można podciągać pod przytoczone przepisy?
Przytoczono przykład odmowy wglądu do akt, ale czy dokumentacja szkolna zalicza się jako „akta” czy raczej dokumentacja personalna w myśl ustawy o ochronie danych osobowych?

Aezakmis napisał:
można podciągać pod przytoczone przepisy?

Jesli ma zastosowanie jedna norma

Aezakmis napisał:
oraz art 73 kpa.

to rowniez pozostale z k.p.a.

Aezakmis napisał:
Przytoczono przykład odmowy wglądu do akt, ale czy dokumentacja szkolna zalicza się jako „akta” czy raczej dokumentacja personalna w myśl ustawy o ochronie danych osobowych?

Aby rozeznać zagadnienie, można albo przeszukać bazę orzeczeń NSA (poradniki administracyjne zawierają podpowiedź jak) lub jeśli brak takiego orzecznictwa, to do niego doprowadzić w sposób opisany w poradniku.

voyteg napisał:
Jesli ma zastosowanie jedna norma

to rowniez pozostale z k.p.a.

Aby rozeznać zagadnienie, można albo przeszukać bazę orzeczeń NSA (poradniki administracyjne zawierają podpowiedź jak) lub jeśli brak takiego orzecznictwa, to do niego doprowadzić w sposób opisany w poradniku.

Cóż, jest tylko http://www.giodo.gov.pl/pl/1520007/3276 wynika to z ustawy o ochronie danych osobowych, ale w przypadku organu administracji publicznej tj. szkoły, otrzymanie dokumentów powinno odbyć sie w trybie administracyjnym czy na wniosek popierając to ustawą o ochronie danych osobowych?

Wniosek złożyłem na podstawie Art 73 KPA. Dokumenty są dostępne do wglądu, a nie do rąk własnych. Można by wiec powiedzieć, ze Dyrekcja nie rozpatrzyła mojego wniosku, skoro jasno napisałem, ze dokumenty proszę załączyć i wysłać na mój adres.

Powrót