Udostępnienie kodu źródłowego

• Autor wątku Autor wątku Stefan584
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stefan584

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,
otóż na przestrzeni ostatnich dni zostałem okradziony z własności intelektualnej, mianowicie udostępniono mój kod źródłowy (bez mojej zgody i wiedzy). Osoba udostępniająca miała dostęp do zdalnego repozytorium, więc mogła sobie wszystko pobrać, sęk w tym że to nie ona jest autorem lecz ja. Mianowicie posiadam zaawansowany skrypt do pewnej gry, udostępniający miał być w projekcie drugim programistą, aczkolwiek jak wspominałem nic nie zrobił więc teoretycznie nie miał do tego praw (tj. udostępnienia kodu). Chciałem załatwić sprawę polubownie, ale wyrażone wyraźną niechęć na usunięcie tego. Przez jego wybryk ponoszę straty finansowe (w rozwój skryptu musiałem trochę zainwestować) oraz straty moralne (pomówienia na mój temat). Niestety pech chciał, że nie spisałem żadnej umowy z tą osobą, aczkolwiek w samym skrypcie jest informacja o prawach autorskich. Czy jest jakaś podstawa która zmusi udostępniającego do usunięcia mojego kodu?

Pozdrawiam, Stefan.

Na czym polega owo udostępnienie?
Dopiero rozpowszechnienie Twojego utworu bez wymaganej zgody narusza Twoje prawa.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat bezprawnego rozpowszechniania był wielokrotnie omawiany :!:[/FONT]

Wszystkie moje prace zostały publicznie wstawione na pewnym forum (petycja do właścicieli tego forum nie pomaga, uważają że oni nie odpowiadają za udostępniane tam pliki). Na nic takiego nie wyraziłem zgody, chyba ugodowo tego nie da się załatwić, o ile cokolwiek można z tym zrobić.

Szukałem już informacji w internecie, nie znalazłem przypadku bez umowy, tj. nic nie pasowało do mojego przypadku.

A co do tematu, tak forum jest ogólnodostępne i każdy może pobrać pliki.

Wezwij pismem zpo osobę rozpowszechniającą do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw osobistych i majątkowych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78., Art. 79.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 116.). W razie braku reakcji złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Właściciele/administratorzy forum związani są Art. 14 Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Dziękuję za szybką i zwinną pomoc. W przypadku gdy administratorzy odmówią usunięcia można coś zrobić czy pozostaje tylko zawiadomienie na policji?

Można powiadomić, można też wcześniej z pomocą prawnika wysłać odpowiednie pismo aby zapewnić wiarygodność wiadomości.

Powrót