Ugoda z PRESCO - możliwa?

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna3333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna3333

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Mam komornika działającego dla firmy PRESCO. Część zadłużenia zostało spłacone. Czy można dogadać się z tą firmą aby umorzyła część długu, jeśli wpłacimy w całości zadłużenie?

Szukaj następcy prawnego. To jest teraz Kruk o ile się nie mylę. Najbezpieczniej jednak spłacić to komornikowi i zapomnieć o sprawie.

Kruk powiadasz. Kiedyś już umorzyli mi 40% długu. Komornica działa z ręki Presco s.a.r.l., to może nadal jest Presco, które z kolei odkupiło dług z Polkomtela przed kilkunastu lat.

Dzięki za informację. To może się z nimi dogadamy. No chyba, że istnieje jakaś możliwość aby uniknąć płacenia.

Nakaz zapłaty w sprawie z Presco przed laty został odebrany? Nie było tam kwestii braku doręczenia i błędnego adresu?

3 lata temu wpłacaliśmy KRUKowi prawie 10tys. za jakieś sprawy. Mąż jest tak nieogarnięty, że wszystko później popalił bo myślał, iż to koniec długów. W grudniu tamtego roku przyszedł nakaz, też go spalił, ja go odbierałam.

3 lata temu Kruk nie miał nic współnego z Presco

Jedyny dokument dotyczący PRESCO, jaki znalazłam jest z 30.01.2012. Jest tu Żądanie udzielenia wyjaśnień prowadzone na podstawie tytułu wykonawczego: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dn. 10.11.2011, sygnatura aktVI N-ce735398/11 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dn. 28.12.2011. i Zawiadomienie dłużnika o wszczęciu egzekucji z kwotami do zapłaty.

Presco zostawił sobie sprawy z nakazami zapłaty, wiem bo przerabialiśmy to na początku tego roku.
Tak że najlepiej spłacać u komornika bo tylko w taki sposób będziecie mieli pewne potwierdzenie spłaty zadłużenia.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Wszystko oki. Tylko dlaczego mamy spłacać 3 razy tyle ile wynosi należność główna. Mąż głupi przed ślubem wszystko olewał. Po ślubie zaczęłam trochę działać spłaciliśmy Kruka, 2 komorników, pamiętam intruum, presco, prokura. Teraz znów mamy 2 komorników to się nie skończy.

Jak będziecie długi spłacać takim firmom bezpośrednio, to masz jak w banku że to się nie skończy. Droga do całkowitego spłacenia tych długów to spłata u komornika, wtedy dostaniecie na piśmie że dług został spłacony, lub próba podważenia nakazów zapłaty.
Firmy windykacyjne żerują na takich ludziach jak wy, zawsze im mało, zresztą pełno postów na ten temat na forum.

Co więcej, po bezpośredniej wpłacie. Na samym końcu jeszcze "koszty rozliczenia" i takie różne rozrywki. A potem zapakują to w pakiet i sprzedają dalej.

Czy to możliwe, że dług spłacony w ratach w tamtym roku u komornika na rzecz Prokury, która wykupiła dług od Pekao, spłacamy drugi raz u innego komornika, ale na rzecz Banku Pekao. Mamy takie podejrzenia.

Musisz uporzadkowac sprawy i papiery, bo inaczej nigdy sie to nie skonczy i bedziesz ofiara windykatorow. Problem juz zasygnalizowali ci koledzy w postach powyzej.

Jeżeli dług został spłacony u komornika to nakaz zapłaty został w aktach u komornika, więc albo spłaciliscie windykacji albo to zupełnie inne długi.
Musicie uporządkować to wszystko bo inaczej do niczego nie dojdziecie.

W sumie możliwe że najpierw dług oddał bank do komornika na podstawie BTE, po jakimś czasie sprzedał dług do Prokury, zapominając wycofać sprawy od komornika, w tak zwanym międzyczasie Prokura uzyskała swój nakaz zapłaty i teraz windykuje dla siebie.
No ale to wszystko gdybanie bo bez dokumentów nie da się tego ustalić.

Ostatnia edycja:
czytając cały wątek należałoby najpierw uporządkować papiery związane z pko i innymi ptaszyskami prescami i prokurami jeżeli tego nie zrobicie to zginiecie jak andzia w pokrzywach i płacić będziecie po 20 razy jeden i ten sam dług,

Fakt, macie rację. Będzie ciężko. To nie moje długi tylko męża. Nie mam większości tych papierów, bo on nieodpowiedzialnie je spalił. Miła Pani z kancelarii komorniczej przygotowuje zestawienie długów spłaconych i spłacanych czyli ci oszuści z windykacji też będą tam widoczni. Lepiej spłacać tylko komorników? Ostatnio dzwoniłam do komornika spłaconego w tamtym roku od Prokury (czyli dług w/c banku), dlaczego nie dostaliśmy żadnego pisma o zakończeniu egzekucji. Podobno wysłali, ale nie otrzymali zwrotki, czy to normalne? Nie powinni drugi raz tego wysłać?

Katarzyna3333 napisał:
To nie moje długi tylko męża.
niech więc małżonek wróci do realu,
Katarzyna3333 napisał:
Lepiej spłacać tylko komorników?
bo po spłacie zadłużenia u komornika tytuł wykonawczy zostaje w aktach komorniczych i wypada z obiegu prawnego,
Katarzyna3333 napisał:
Ostatnio dzwoniłam do komornika spłaconego w tamtym roku od Prokury (czyli dług w/c banku), dlaczego nie dostaliśmy żadnego pisma o zakończeniu egzekucji.
można złożyć wniosek do komornika o przesłanie odpisów zawiadomienia o wszczęciu egzekucji jak i odpisu postanowienia o zakończeniu egzekucji na aktualny adres zamieszkania,
Katarzyna3333 napisał:
Nie powinni drugi raz tego wysłać?
dwa razy awizowane uznaje się za doręczone i pozostawia się w aktach sprawy,

Co zrobić jak kolejne firmy windykacyjne będą nasyłać komorników na przedawnione długi?

Powrót