ujawnienie danych osobowych dłużnika przez kancelarię

• Autor wątku Autor wątku psychotropicalberlin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psychotropicalberlin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
*** przeniosłem post do właściwego działu, przepraszam nie umiem go usunąć ***

Dzień dobry,

kancelaria (finansowo - prawna, jakiś śmieszny twór, pełnomocnik dłużnika instytucji finansowej) wysłał wezwanie do zapłaty w sprawie bliskiej mi osoby na adres jej zakładu pracy. Wezwanie zawierało imię, nazwisko, numer umowy, kwotę zadłużenia, nazwę wierzyciela. Zgodnie z systemem obiegu poczty trafiło do biura podawczego i zostało odczytane przez pracowników tego biura.

Jakie roszczenia mogę skierować przeciwko nadawcy? Uważam, że jest to rażące przekroczenie uprawnień wierzyciela i działanie bezprawne. Na myśl przychodzi mi:

- naruszenie dóbr osobistych, wezwanie ewentualnie sprawa cywilna;
- zgłoszenie do Prezesa UODO;
- art. 266 k.k.?

Proszę o poradę,
nie jestem prawnikiem a studentem, chętnie się przy okazji czegoś nauczę od doświadczonych kolegów lub od osób, które znalazły się w podobnej sytuacji.

Pozdrawiam
Tropical Berlin

EDIT:

- jak rozumiem, nie jest to naruszenie tajemnicy bankowej ponieważ to działanie nie jest związane z czynnościami bankowymi. mam rację?

Ostatnia edycja:
psychotropicalberlin napisał:
Wezwanie zawierało imię, nazwisko, numer umowy, kwotę zadłużenia, nazwę wierzyciela
Było zamknięte w kopercie ?

Zatem ja tu żadnego złamania przepisów przez wierzyciela nie widzę. Żaden przepis nie zabrania wysyłania korespondencji w taki sposób. Jednak poczekaj z oceną na LeszsekS, zdecydowanie lepiej się w tej kwestii orientuje.

Dziękuję za odpowiedź.

Czekam w takim razie na komentarz @LeszsekS

Proponuję dać mu znać :)
Na setki postów dziennie, może temat mu umknąć :)

psychotropicalberlin napisał:
... na adres jej zakładu pracy. ... Zgodnie z systemem obiegu poczty trafiło do biura podawczego i zostało odczytane przez pracowników tego biura. ...
W stosunku do pracodawcy naruszenie dobra osobistego tajemnicy korespondencji i popełnienie przestępstwa z Art. 267. Kodeksu karnego.

Powrót