Ujemny interes umowny

• Autor wątku Autor wątku King_222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

King_222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry,

Chciałbym zapytać czy mam szansę wygrać spór i uzyskać odszkodowanie za ujemny interes umowny za zerwanie umowy przedwstępnej cywilnej sprzedaży spółdzielczego prawa do lokalu.

Umowę przedwstępną podpisaliśmy ponad 4 miesiące temu a czas na podpisanie umowy przyrzeczonej daliśmy sobie do końca sierpnia b.r gdyż Państwo szukali domu do kupienia pod miastem.
W tym czasie ceny nieruchomości podskoczyły, zapłaciliśmy za wycenę tego mieszkania potrzebną do otrzymania kredytu, straciliśmy mnóstwo czasu, nie mówiąc o zawiedzionych nadziejach i straconych nerwach. Miałem depresję, a to mieszkanie dało mi nadzieję i "odżyłem", a w listopadzie mieliśmy podobną sytuację z innym mieszkaniem tylko tam nie doszło do podpisania żadnej umowy. Jakieś fatum chyba...
Podczas całego procesu Państwo zapewniali nas, że nie mamy się o co martwić, że zwolnią mieszkanie zgodnie z umową. Kupili jakiś dom, ale stwarzał im mnóstwo problemów, z tego co się orientuję i z niego chyba też zrezygnowali.
Myśmy już otrzymali decyzję kredytową, podpisaliśmy umowę i czekaliśmy tylko na sygnał z ich strony kiedy możemy udać się do Notariusza.
Przez cały ten okres naprowadzali nas kiedy mamy składać wnioski o kredyt itd aby zgrać się w czasie.
Zadatek w podwójnej wysokości otrzymaliśmy, ale to nie wyklucza sprawy odszkodowania z tego co wiem. Uważamy, że nie rekompensuje nam strat jakie ponieśliśmy.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc,
Pozdrawiam

art 390 § 1. kc
Jeżeli strona zobowiązana do zawarcia umowy przyrzeczonej uchyla się od jej zawarcia, druga strona może żądać naprawienia szkody, którą poniosła przez to, że liczyła na zawarcie umowy przyrzeczonej. Strony mogą w umowie przedwstępnej odmiennie określić zakres odszkodowania.

Art. 394. § 1. kc
W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 25 czerwca 2009 r. sygn. akt III CZP 39/09
W razie niewykonania zobowiązania wierzyciel, który nie odstąpił od umowy, może dochodzić naprawienia szkody na zasadach ogólnych, a należne mu odszkodowanie nie jest ograniczone do wartości zadatku lub jego podwójnej wysokości.

Jeżeli w umowie nie określono odmiennie zakresu odszkodowania i nie odstąpiono od umowy z powodu jej niewykonania, to można dochodzić odszkodowania na zasadach ogólnych, a więc różnicy w portfelu wynikającej z porównania jego wielkości w dwóch sytuacjach: po zakupie innej nieruchomości oraz w hipotetycznym przypadku zakupu zgodnie z umową przedwstępną (np. cena nowej wyceny, koszty dojazdu do obsługi nowego zakupu i nowego kredytu, w przypadku dochodzenia różnicy cen nieruchomości, to oprócz konieczności poniesienia takiej straty, będzie trzeba udowodnić, że wyniknęła ona z podwyżki cen rynkowych, a nie z powodu zakupu lepszej nieruchomości).

PS
art. 390 § 2. kc
Jednakże gdy umowa przedwstępna czyni zadość wymaganiom, od których zależy ważność umowy przyrzeczonej, w szczególności wymaganiom co do formy, strona uprawniona może dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej.

Jeżeli umowa przedwstępna została sporządzona w formie aktu notarialnego, to można dochodzić zawarcia umowy sprzedaży.

Ostatnia edycja:
Powrót