Ulga dla klasy sredniej - pytanka

• Autor wątku Autor wątku wysoczanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Agnieszka3M napisał:
nic takiego nie pisałam

to zależy czy wolisz mieć kilkadziesiąt/kilkaset zł nadpłaty czy niedopłaty w rozliczeniu rocznym.

dla mnie to jest jednoznaczne z tym co napisałem.

Sernik65 napisał:
Jeżeli w jednym miesiącu się załapiesz to pracodawca z automatu zastosuje ulgę dla tego miesiąca. Jeżeli sumarycznie w roku się nie załapiesz to tę ulgę z 1 miesiąca będziesz musiał zwrócić przy rozliczeniu rocznym.
Z ulgi należy korzystać wyłącznie wiedząc na 100% że sumarycznie w roku będzie się w widełkach. W innym przypadku najlepiej z ulgi zrezygnować.
Rezygnując z ulgi będziesz dostawał mniej, ale nie będzie sytuacji gdy będziesz musiał zwracać te dodatkowe pieniądze w rozliczeniu rocznym.

Prawda czy fałsz w takim razie Pani Agnieszko?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ulga pomniejsza kwotę do opodatkowania, jężeli nasza ulga maksymalnie wyniesie ok 1100 zł przy wynagrodzeniu 8500 brutto to jej realny wpływ na podatek to ok 190 zł.

Pisanie więc że będzie się zwracało ulgę jest dużym uproszeniem.

Ekstremalny przypadek jetem zatrudniona przez 3 misiące w 2022r mój przychód to 8500 więc ulga to ok 1100. Kolejne 9 m-cy nie pracuję i nie mam żadnego przechodu więc nie osiągam kwoty 68.000. Nie oznacza to że będę zwracała ulgę lub bedę miałą niedopłatę przeciwnie dostanę zwrot podatku

Dzień dobry.

Mam do Państwa pytanie dotyczące tego czy mamy z żoną składać wniosek do niedoliczanie ulg dla klasy średniej. Sytuacja jest trochę skomplikowana.

Żona pracuje (UoP) i jest na dolnej granicy widełek, czasami się załapie, czasami nie. Prawdopodobnie na koniec roku zmieści się w widełkach.

Ja natomiast pracuję na dwa etaty (UoP) i sumarycznie przekraczam widełki. U pierwszego pracodawcy nie przekraczam widełek (ani rocznie ani miesięcznie), a u drugiego mieszczę się w widełkach (i rocznych i miesięcznych).

Pytania:

1. Rozumiem, że w pracy gdzie nie mieszczę się w widełkach z automatu nie będą doliczali ulgi, a w drugiej z automatu ją doliczą? Czy jednak w pierwszej pracy muszę złożyć wniosek? Czy z uwagi na sumaryczne przekroczenie widełek w stosunku rocznym, muszę złożyć również wniosek o niedoliczanie ulgi w drugiej pracy?

2. Czy jeśli będziemy rozliczali się wspólnie z żoną na koniec roku i połowa sumy wspólnych dochodów będzie się mieściła w widełkach, to:
a) Czy muszę dostosować pkt 1. tj. wnioskować o niedoliczanie lub doliczanie ulg w moich obydwu pracach? Co jest korzystniejsze?
b) Czy żona musi składać wniosek o niedoliczanie ulg w miesiącach kiedy jej się nie należą, czy może lepiej żeby jej doliczali przez cały rok(choć w niektórych miesiącach jej się nie należą), ale i tak wspólnie na końcu roku będzie nam się należała?

Serdecznie dziękuję za pomoc.
Zbigniew

Rozumiem, że w pracy gdzie nie mieszczę się w widełkach z automatu nie będą doliczali ulgi,
TAK
a w drugiej z automatu ją doliczą?
TAK, chyba że złożysz wniosek o nie stosowanie tej ulgi
Czy jednak w pierwszej pracy muszę złożyć wniosek?
Bez znaczenia czy złożysz, czy nie.
Czy z uwagi na sumaryczne przekroczenie widełek w stosunku rocznym, muszę złożyć również wniosek o niedoliczanie ulgi w drugiej pracy?
Decyzja należy do Ciebie

ad 2. Jeśli wspólnie rozliczysz się z żoną i ulga będzie Wam się należała to uwzględnisz ją w zeznaniu rocznym. Ulga w zakładach pracy w ciągu roku będzie liczona tylko wtedy kiedy miesięczne wynagrodzenie (w każdej pracy oddzielnie) będzie mieściło się w limitach.
Wniosek możesz złożyć tylko o niestosowanie ulgi, nie można złożyć wniosku o zastosowanie ulgi jeśli wynagrodzenie nie mieści się w limicie (powołując się na jeszcze jedną umowę o pracę.)

Powrót