D
damch
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
Witam. Przeczytałem sporo postów na w/w temat, ale im bardziej czytam tym większy mętlik. Dostałem z sądu w Lublinie odpis pozwu oraz nakzau zapłaty w postępowaniu upominawczym. Powodem jest firma Ultimo. Dług powstał w wyniku niewywiązania sie z umowy kredytowej z PKO BP w 2001-11-28. PKO wystawił dnia 2004-01-20 BTE , a dnia 2004-02-16 po postanowieniu sądu rejonowego otrzymał tytuł wykonawczy. Komornik w 2004-03-29 wszczął egzekucję ,a po ok. roku ją umorzył z powodu nieściągalności. Dnia 2006-10-17 PKO BP sprzedał wierzytelność Ultimo. W środę 17.11 odebrałem w/w pozew. Czy w moim przypadku mogę wnieść sprzeciw z tytułu przedawnienia ? BTE jest wystawiony na bank PKO więc na firme przejść nie może, choć wiem,że firmy stosują różne praktyki i różnie sądy do tego podchodzą. Część osób twierdzi ,że BTE przedawnia się po 3 latach, inni,że po 10-u. W poniedziałek mam umówione spotkanie z adwokatem, ale już sam nie wiem co o tym sądzić. Ultimo w liście dowodów dał wyciąg z ksiąg rachunkowych Funduszu jako podstawę oraz istnienie zobowiązania.Czy jako pozwany mogę mieć wgląd do tego wyciągu przed ewentualną rozprawą? Na stronie e-sądu jest pozew w formir elektronicznej, ale wyciągu jako takiego nie ma. Czy może się zdażyć sytuacja,że Ultimo nie posiada w swoich papierach BTE oraz info. od komornika o umorzeniu postępowania? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam