Ultimo.....Witam pomoze ktos uzyskac odpowiedz?

• Autor wątku Autor wątku OnPoRade
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OnPoRade

Witam w grudniu 2009 roku wziąłem pozyczke w prowidencie w kwocie 1600zl, do splaty mialem 2992 złote.Spłacilem z tego 1044zl 88gr i zostalo mi do zaplaty 1947zl.12gr ale przestalem placic bo nie mialem z czego. Dzis otrzymałem pismo od WINDYKACJI ULTIMO wezwanie do zaplaty dlugu w ciagu dwoch tygodni pod grozba podania do sadu.

Czy ultimo moze podac mnie do sadu a sad do komornika? Czy bede musial splacac komornikowi moj dlug plus koszty komornika? Czy koszty sadowe bede musial placic do sadu czy tez do komornika??

Ostatnia edycja:
Jeśli dług przestałeś spłacać wcześniej, niż na początku 2010 roku, to masz 99% pewności że jest przedawniony. Poczytaj o tym.

rafal_26 napisał:
Jeśli dług przestałeś spłacać wcześniej, niż na początku 2010 roku
Pragnę zauważyć, że mamy rok 2014... Kolega może ma urodziny niebawem to kalendarz sprezentuję? ;)

@OnPoRade - wygląda na to, że sprawa na 99,99% jest przedawniona. Przyjdzie ci pozew, wówczas zarzuć że roszczenie nieistniejące i przedawnione. Zapewne jesteś kolejnym z czerwcowego pakietu. Ultimo nie ma żadnych dowodów na wykazanie roszczenia (przedstawiają umowę cesji i załącznik z tejże umowy, który mówi że jest człowiek a przy nim jakaś liczba. Tyle i nic więcej). Nawet nie są w stanie podać daty wymagalności roszczenia, więc jeśli by się tak zdarzyło iż sprawa nie zdążyła się przedawnić, to nie mają dowodów by obalić zarzut przedawnienia. Bynajmniej tak było w sprawach, z którymi zetknęłam się osobiście.

Ultimo w kwestii tego pakietu Providenta wygrywa tylko z tymi, którzy stchórzą i tym samym przegrają wygraną sprawę.

A po jakim czasie to sie przedawnia? Czyli jak przyjdzie mi pozew sadowy to musze napisac jakies pismo i wysłac gdzies? Dzwonilem do ultimo i kazali mi placic 100zl miesiecznie ale itak nie bede placil bo nie mam z czego,jak do nich dzwonilem to mowila kiedy bralem pozyczke ile mi zostalo i ile mam zaplacic, Jeszcze raz czyli jak przyjdzie mi z sadu nakaz splaty to co mam zrobic?

Jak ci przyjdzie pozew to napisz tutaj, dobrzy ludzie pomogą :) Chociażby taka Amelka, która w starciu z Ultimo prowadzi 29-0. Wszystko przez KO :) A niebawem zaczyna jeszcze windykować Ultimo ;) (Llayer, weźmiesz sprawę?)
Do Ultimo nie dzwoń, bo usłyszysz tam takie bzdury że głowa boli. Chyba jesteś na tyle inteligentny i rozumiesz, że będą ci wmawiali wszystko, byle tylko cię wkręcić i pieniądze dostać, prawda?

Przeczytaj mój wcześniejszy post, przetraw, zrozum. Co do przedawnienia - 3 lata. Provident nie daje kilkuletnich pożyczek, więc jeśli nie brałeś kolejnej po zimie 2011 to sprawa w Ultimo jest przedawniona (zwłaszcza że pakiet sprzedany 6.06.2013 najprawdopodobniej nie zawiera spraw młodszych niż z 2010 roku).

Ostatnia edycja:
Potrwa, ale oni pozywają wszystkich z tego pakietu. i jak ktoś walczy, to wygrywa :)

mi przyslali raz pismo ze polubownie rozkladaja na trzy raty a pozniej po dwoch tygodniach przedsadowe wezwanie do zaplaty zebym splacil w calosci.. dobra to jak pomozesz to odezwe sie jak mi cos przyjdzie z sadu

Mam nadzieję, że przez telefon nie uznałeś długu i nie prosiłeś o raty??!!

no powiedziala w calosci zebym oddal pozniej na trzy raty a ja chcialem po 100zl no ale co z tego...
powiedziala ze przysle jakis dokument ,jeden mam podpisac i wyslac im a drugi zostawic sobie.Ale nic nie podpisze i nie wysle ,no rozmawialem o tych ratach bo skad moglem wiedziec..A cos zle zrobilem??

moge zadzwonic i powiedziec ze dlug w prowidencie juz dawno przedawniony niech ida szybciej do sadu bo nie mam czasu

Źle zrobiłeś, ale dobrze, że przynajmniej nie podpisałeś.

Jak skierują sprawę do sądu, to poszukaj sobie jakiegoś adwokata, który za stawkę z rozporządzenia zajmie się sprawą. Jak będą za każdym razem płacić 1200 zł zwrotu kosztów, to od razu im przejdą pakiety czerwcowe.

Ale mnie nie stac na adwokata...
Dlaczego zle zrobilem.. ??

Wlasnie dzis przyslali mi ugode jedna mam podpisac i im odeslac :)
Najlepsze jest to ze mowila przez telefon ze przysle mi wykaz wplat po sto zl co miesiac a na pierwszych trzech rachunkach jest po 300zl.... i mialem miej do splaty tak jak pisalem na poczatku a teraz jest prawie 2100...

Ale oni mi nerwy psuja to sa takie cwaniaki tak manipuluja ze glowa mala...nawet zlamanego grosza nie dostana!!!

Kolego, jeżeli wierzytelność jest przedawniona, to możesz sam podnieść zarzut przedawnienia.
A każdy adwokat taką sprawę weźmie po kosztach, bo to pewny zarobek.
Idź do jakiegoś "młodego wilka" i spytaj ;).

Tutaj się mowi. Nigdy nic nie podpisuj. ;).
Nie musisz z nimi rozmawiać, kontaktować się, czy cokolwiek podobnego.
Olej ich i czekaj na nakaz zapłaty. Wtedy idź do prawnika, który szybko i bezboleśnie weźmie od nich łatwe pieniądze. To najlepszy sposób na cwaniaków dochodzących przedawnione roszczenia.

ale jak np sprawa bedzie w wawie a ja mieszkam daleko od wawy to adwokat bedzie musial tam dojechac? to naliczy mnie...

Powrót