Ultimo.....Witam pomoze ktos uzyskac odpowiedz?

• Autor wątku Autor wątku OnPoRade
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tylko miej świadomość, że dla niego to wręcz nie prosta, a prymitywna sprawa. Za wysłanie jednego pisemka dostanie parę stówek, zależnie od tego jakiej kwoty będą od ciebie dochodzić.

Zajmij się czymś pożytecznym zamiast produkowaniem się tutaj. Wszystko co istotne, zostało już wyjaśnione.

..chcialbym jeszcze zapytac od kiedy liczy sie przedawnienie ..od dnia kiedy sie bierze pozyczke czy od dniakiedy sie wplacilo ostatnia rate? chodzi mi o prowidenta

z tego co czytalem to poszlem na ugode z nimi rozmawiajac i godzac sie na raty..
czy przez to moge przegrac w sadzie czy nie bo dlug jest przedawniony i to nic im nie da??

mam identyczną sytuację i też jestem z pakietu czerwcowego 2009, właśnie piszę sprzeciw od nakazu jaki otrzymałem 12.06.14 ( w dokumentach sądowych nie ma żadnej mojej umowy między mną a Providentem,żadnych moich podpisów , dokumenty to jakieś listy i pełnomocnictwa -sprawdzałem osobiście w sądzie). Proszę o informację czy dobrze napisałem, bo boję się że może piszę źle?
poz:6 - w całości
poz:7- Wnoszę o oddalenie powództwa w całości ponieważ dług jest przedawniony na mocy art. 118 k.c. i że na mocy art. 117 k.c. uchylam się od jego spłacania.
poz:8 - Wnoszę o zasądzenie kosztów procesu według norm przypisanych.
poz: 9- Jak wynika z treści pozwu, dochodzone przez powoda roszczenie było wymagalne przed okresem trzech lat od daty wystawienia pozwu.-czy ta forma będzie dobra?
( właśnie poz. 9 w sprzeciwie to uzasadnienie a ja nie posiadam umów tylko datę zawarcia 06.2009)

czy tak jest dobrze? proszę o info......z góry dziękuję

Jest dobrze, ale mogłoby być o wiele lepiej. Sąd oddali powództwo jako przedawnione, a tu chodzi o to by roszczenie było nienależne i nie mogli wpisać np. do KRD.

Jeśli sąd oddala powództwo to nie mogą wpisać.

W tym przypadku gdyby na skutek zarzutu przedawnienia, to chyba mogą.

Masz wyrok oddalający powództwo, jeśli nie ma uzasadnienia, to raczej nikt nie wpisze, bo w sumie nie wiadomo, dlaczego oddalił (trzeba by najpierw wnieść o wykładnię orzeczenia itp.).

Natomiast sam wpis jest dopuszczalny, ale wówczas Ty składasz reklamację i dołączasz wyrok sądu oddalający powództwo i tyle w temacie.

Nikt Cię w błąd nie wprowadzał, tylko tych tematów na forum są miliony i ciężklo mi w kazdy interweniować i tłumaczyć.

Witam,

Mam prośbę o Waszą opinię w sprawie windykacji przez Ultimo. Otóż jestem w tej chwili po całej procedurze związanej z przeniesieniem sprawy do sądu właściwego. Sprawa moja wygląda następująco: Ultimo nie miało aktualnego adresu zamieszkania i wysyłało wszystkie pisma na zły. Sprawa dotarła do e-sądu, a następnie do komornika. Napisałem wszystkie odwołania i sprawa trafiła do sądu właściwego. Ultimo dostarczyło dokumenty, ale w zasadzie jedynie pismo umowę (z Orange) dotyczące zakupu długu. Nie ma nic z dokumentacji mojej sprawy. Sąd wyznaczył sprawę na dziś. I teraz tego nie rozumiem za bardzo.
Stawiłem się na sprawę bo dług jest z 2003 i chciałem od razu wystąpić o przedawnienie. Tymczasem wczoraj Ultimo (poprzez kancelarię) wysłało pismo, że rezygnują ze sprawy, ale w dalszym ciągu podtrzymują roszczenia do mnie. Oczywiście na sprawę nie przyszli. Sąd sprawy nie umorzył, ale ją "wycofał" nie wiem jak to prawnie ująć. I teraz moje pytanie do was co z tym zrobić, jaka jest moja sytuacja prawna? Widzę, że nieźle kombinują, a ja prawnikiem nie jestem.
Czy w związku z taką sytuacją mogę się np. odwołać i zażądać umorzenia sprawy, czy pozostaje mi czekanie na kolejną sprawę z Ultimo lub z firmą, która kupi od nich mój dług?

Skoro nie rozumiesz co sąd powiedział, to udaj się do sądu po odpis protokołu.

Wycofali pozew bez zrzeczenia się roszczenia czyli dług dalej istnieje. Odezwa się do Ciebie za parę miesięcy/lat lub sprzedadzą wierzytelność innej firmie.

...lub sprzedadzą wierzytelność innej firmie.
I kto twoim zdaniem kupi coś takiego? Przedawnioną i zapewne nie udokumentowaną (poza umową cesji) wierzytelność?

Powrót