Ultimo wpłata po przedawnieniu/żądanie zapłaty

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Irena Tywoniuk napisał:
Może nie upieram się ale w rezultacie moja sprawa trafiła do sądu w miejscu mojego zamieszkania i toczy się trybem jawnym.

jesteś na wygranej czy odwrotnie?

robinson21 napisał:
ale pisemko nieźle skonstruowane, zwróciliście szanowni rozmówcy na ciąg wyrazów " informacji w przedmiocie zadłużenia", dobrze pomyślane.

Zauważyłem to, dlatego nie napisałem nic. Mimo tego że im nie wysyłałem żadnego podpisanego pisma, korespondują ze mną drogą mailową w dalszym ciągu.

Nie pamiętam kto mi to napisał, ale nie można przerwać biegu wydarzenia gdy ono dawno już ustało.

Ciężko stwierdzić czy jestem na wygranej . Dam znać jak to się skończy .Generalnie wszystkie firmy tego pokroju mają pelnomocników i im podobnych ale nikt się na sprawy nie pojawia więc jestem dobrej myśli

pozwanyprzezbank napisał:
Nie pamiętam kto mi to napisał, ale nie można przerwać biegu wydarzenia gdy ono dawno już ustało.
Rzecz oczywista jak 2+2=4.
Jeśli wpłata miałaby przerwać bieg roszczenia przedawnionego (na boku pozostawiam teraz kwestię, że nie przerywa nawet pomimo braku przedawnienia), to analogicznie wniesienie powództwa niosłoby ten sam skutek. Przyjmując taką argumentację to art. 117 KC i pozostałe tracą sens, wszakże wniesienie pozwu nawet po 15 latach też miałoby "przerwać bieg".

Irena Tywoniuk napisał:
Generalnie wszystkie firmy tego pokroju mają pelnomocników i im podobnych ale nikt się na sprawy nie pojawia więc jestem dobrej myśli
Nieobecność bądź obecność pełnomocnika na sprawie generalnie nie ma żadnego wpływu na twoje dobre myśli. Sąd nie patrzy kto się stawił z pełnomocników i jak mu z oczu patrzy, tylko co jest zawarte w aktach.

Ostatnia edycja:
Teoretycznie można się zrzec zarzutu przedawnienia w sposób dorozumiany, ale te działania muszą być naprawdę wyraźne i zmierzające do zapłaty długu...Był kiedyś taki wyrok SN, ale tam koleś wzywał wręcz do rozliczenia i wystawienia faktur za to przedawnione świadczenie...Tutaj zawsze można powołać się na manipulację ze strony FW, gdyby jakiś sąd chciał drążyć temat...

A czy można poprosić o wyjaśnienie tego w nawiasie ? :) Bo według tego co czytam na innych portalach i w ogóle jako informacje, to każda wpłata przerywa bieg przedawnienia jeśli ono trwa.

Digiton- mi tak napisali, że zrzekłem się w sposób dozrozumiany. Najpierw wpłaciłem, potem zapytałem się ile faktycznie dług wynosi i to wszystko. Według Ultimo niby przyznałem się do długu.

Bo według tego co czytam na innych portalach i w ogóle jako informacje, to każda wpłata przerywa bieg przedawnienia jeśli ono trwa.
Wpłata stanowi uznanie długu w wysokości kwoty wpłacanej.

może ten wyrok SO we Wrocławiu coś wyjaśni w sprawie przedawnienia IC 1265_12,

marian.pazdzioch bardzo dziękuję:)
robinson21, przeczytałem i dzięki za wklejenie sygnatur sprawy.

robinson21 napisał:
wyrok SO we Wrocławiu coś wyjaśni w sprawie przedawnienia IC 1265_12,
Dodatkowo można przeczytać potwierdzenie tezy, że ugoda dotycząca przedawnionego roszczenia nie pozbawia możliwości podniesienia zarzutu przedawnienia.
Polemizowałbym z kolei ze stwierdzeniem, że powództwo opozycyjne jest niemożliwe co do wyegzekwowanego już roszczenia, gdyż znam przypadki pozbawienia wykonalności BTE i zasądzenie od banku zwrotu wyegzekwowanych kwot. Nie znam jednak tamtych uzasadnień, być może mają związek z wyrokiem TK stąd jakieś obejście.

Witam,

napisałem też do innej instytucji i przedstawiłem te same wiadomości co Wam, w odpowiedzi dostałem takie coś :

"Jeśli dług był przedawniony to tym przelewem i podjęciem negocjacji uznał go Pan i termin przedawnienia biegnie od nowa."

Nie wiem jak mam to odebrać za bardzo. Dodatkowo dostałem informację iż uznałem dług przedawniony.

Ostatnia edycja:
"Jeśli dług był przedawniony to tym przelewem i podjęciem negocjacji uznał go Pan i termin przedawnienia biegnie od nowa."

brednie,

Czytałem też na temat tego dozrozumiałego przyznania się do długu. W mailach do Ultimo podałem oczywiście swój numer klienta i pytałem jakie jest saldo tego zadłużenia. Czy mail w takim razie może być jako dowód traktowany?

Mimo tego że nie odesłałem tego dokumentu w którym miałem wyrazić zgodę na otrzymywanie wiadomości drogą mailową, oni mi udzielają własnie w taki sposób odpowiedzi. Nie mają nagrania z rozmowy bo do nich nie dzwoniłem, jest tylko ten mail i ta wpłata. Czytałem też wyroki Sądów, zdania są podzielone.

W tytule przelewu wpisałem "Spłata głównej raty". Na raty mi nic nie rozkładali.

No cztli wracamy do punktu wyjścia te instytucje tak działają ja mam to samo przelewm przyznałeś się ze masz dług i go respektujesz

Ja jak już pisałam napisałam żeby sprawe skierować do rozpatrzenia w sądzie rejonowym na posiedzeniu jawnym. Jedna sprawa się odbyła na której nikt się nie pokazał . Druga ma być za tydzień a dzisiaj dotałam pismo z sądu że owa firma chce wycofać pozew

A też dokonałaś wpłaty po terminie przedawnienia? Jeśli chce wycofać pozew to chyba dobrze?

Nie ja nie wpłaciłam nic bo zanim podjęłam jakieś kroki to skontaktowałam się z prawnikiem . Ale oni skierowali sprawe do sądu elektroniczneo i dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
O tego nakazu napisałam odwołanie i teraz sprawa jest w sądzie rejonowym.
Nie do końca dobrze że chcą wycofać bo jest napisane :bz zrzeczenia się roszczenia: co oznacza że jeżeli za rok, da lub 10 im się przypomni to cała procedura od nowa

Miałbym do Was jeszcze jedno pytanie. Czytam właśnie o tym zrzeczeniu się zarzutu przedawnienia po terminie przedawnienia. Czy mail z pytaniem o wysokość długu może być taktowany jako oświadczenie woli? Czy może być dowodem w sądzie? Co jeśli nie podpisałem zgody na prowadzenie korespondencji drogą mailową? a taka jest prowadzona?

Czy mail z pytaniem o wysokość długu może być taktowany jako oświadczenie woli? Czy może być dowodem w sądzie?
Nie może być oświadczeniem woli. Może być dowodem, ale na pewno nie na uznanie długu czy zrzeczenie się zarzutu przedawnienia

Powrót