umorzenie dochodzenia o przestępstwo z art. 157

• Autor wątku Autor wątku zuza09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuza09

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Zostałam napadnięta i pobita odniosłam obrażenia ciała niezdolności funkcjonowania powyżej dni 7 wskazałam sprawce prokurator umorzył dochodzenie oskarżył mnie o pobicie sprawcy z art 158 który odniósł obrażenia ciała poniżej 7 dni i nie posiadał zaświadczenia lekarskiego
zatem czy mam prawo złożyć prywatny akt oskarżenia ? lub złożyć oświadczenie,że podtrzymuje oskarżenie wniesione do PR ?
co powinnam zrobić w tej sprawie ?

Re: umożenie dochodzenia o przestępstwo z art. 157

Czy umorzenie postępowania jest prawomocne? Czy składałeś zażalenie na to postanowienie? (jeśli tak, to z jakim skutkiem?)

Nadto skoro została Pani oskarzona o czyn z art. 158 k.k., to najprawdopodobniej w ramach postępowania ustalono, iż to Pani wraz z przynajmniej jeszcze jedna osobą dokonala pobicia pokrzywdzonego tj. tego którego wskazała Pani jako sprawcę.
Trudno jest wnioskować nie znając akt postępowania, ale możliwym jest, że pokrzywdzony (wskazany przez Panią sprawca), dokonał uszkodzenia Pani ciala, dzialając w ramach obrony koniecznej.

Aby udzielić Pani bardziej wiążącej odpowiedzi, należalo by znać więcej szczegółów sprawy.

PS. Okres powyżej 7 dni przy obrażeniach, o którym to okresie Pani wspomniala, wynika z opinii biegłego, czy np z dlugości zwolnienia L4?

zostałam napadnięta i pobita w swoim domu . a druga osoba była Świadkiem i. też została pobita, jest to starszy schorowany człowiek on posiada zaświadczenie od lekarza rodzinnego natomiast. Ja od lekarza biegłego sądowego chirurga z rozpoznaniem wstrząśnienia mózgu średniego stopnia ;- nie jest to zwolnienie lekarskie sprawcą jest 35 -letnim dobrze zbudowanym silnym mężczyzną inny lekarz biegły sadowy wystawił mu opinię na podstawie jego zeznań i policjantów. ten sam lekarz wystawił mi opinię na podstawie materiału dowodowego ,że poniżej siedmiu dni mam obrażenia .

zażalenie składałam
podczas prowadzenia śledztwa z mojego zawiadomienia Prokurator wszczął z oskarżenia bandziora odrębne postępowanie przeciwko mnie potem te sprawy połączył następnie podzielił;- moją umorzył z bandziora zrobił poszkodowanego, a mnie oskarżył w trakcie po mataczył zgubił kilka znaczących dokumentów obecnie jestem po wyroku drugiej instancji który nie uwzględnił apelacji dostałam w zawieszeniu ze znajomym 6 -miesięcy na 2-lata
moją sprawę z prywatnego aktu oskarżenia umorzoną w SR zaskarżyłam do SO ten podtrzymał protokół SR
wniosłam apelację ta została nie rozpoznana z uwagi na fakt ,że wyrok SO jest ostateczny.
Jaką mogę dopaść bandziora który ma układy w sądzie i prokuraturze ? nadmieniam ,że w obydwóch sprawach orzekał tego samego dnia ten sam sędzia ja nie byłam obecna nie odebrałam wezwań z powodu wyjazdu na urlop. Prywatną sprawę za którą zapłaciłam koszta sądowe umorzył a prokuratorską rozpoczął - bandzior tez nie był obecny tego dnia na obydwóch sprawach SR odmówił rozpoznania kilku wniosków dowodowych wyglądało to tak jak za czasów stalinowskich i komunistycznych

Skoro jak sama Pani napisala,że biegły "wycenił" doznane przez Panią obrażenia, jako powodujące rozstrój ciala na okres poniżej 7 dni, to nie ma się co dziwić że postępowanie zostało przez Prokuratora umorzone.
W zakresie tego czynu może Pani wnieść prywatny akt oskarżenia. Nie rozumiem więc Pani pretensji, o to że Prokurator wydal zgodną z prawem decyzję.

[cytat="zuza09":1uu9j2en] tego dnia na obydwóch sprawach SR odmówił rozpoznania kilku wniosków dowodowych wyglądało to tak jak za czasów stalinowskich i komunistycznych[/cytat:1uu9j2en]
A tak z ciekawości spytam - brala Pani bezposredni udział w procesach w czasach stalinowskich, czy jest to tylko taka nieudolna przenośnia....?

Myślę ,że skoro są dwie rożne opinie to powinno się powołać innego biegłego lub obydwu panów przesłuchać
poza tym leżałam 5 dni w szpitalu to tam są tez informacje zapewne nie z wyprodukowanych papierów ale byłam badana na bieżąco przez kilku lekarzy ,
- zatem jaką moc prawną ma dokument sporządzony przez lekarza biegłego sadowego oparty na aktach
i nie podpisany przez tego lekarza?
- wobec dokumentu naocznie stwierdzonego przez innego biegłego lekarza

czasy stalinowskich sądów znam z opowieści rodziców i ich znajomych oraz filmów dokumentalnych

akt z prywatnego oskarżenia wniosłam poniosłam koszta a sędzia,go umorzył w dniu kiedy wywołał sprawę z prokuratorskiego oskarżenia należy zwrócić uwagę ,że wobec mnie zastosowano przepis z prywatnego oskarżenia ale w wobec bandyty nie ,
a właściwie obie opinie były do siedmiu dni
- czy nie powinien wpłynąć obustronny akt oskarżenia ?

[cytat="zuza09":1fg0hsth]Myślę ,że skoro są dwie rożne opinie to powinno się powołać innego biegłego lub obydwu panów przesłuchać
poza tym leżałam 5 dni w szpitalu to tam są tez informacje zapewne nie z wyprodukowanych papierów ale byłam badana na bieżąco przez kilku lekarzy ,
- zatem jaką moc prawną ma dokument sporządzony przez lekarza biegłego sadowego oparty na aktach
i nie podpisany przez tego lekarza?
- wobec dokumentu naocznie stwierdzonego przez innego biegłego lekarza
[/cytat:1fg0hsth]

Należy się Pani pewne wyjasnienie:
Aby opinia lekarza zostala wykorzystana w ramach prowadzonego postępowania przygotowawczego i później ewentualnie sadowego musi zostać wykonana przez lekarza który ma uprawnienia bieglego i jest wpisany na listę bieglych któregoś z Sadów Okręgowych działających na terenie kraju.
Biegły opinię sporządza w oparciu o dokumentację znajdującą się w aktach postępowania, przy czym przeważnie do akt postępowania dołącza się kserokopię dokumentacji medycznej z przeprowadzonego leczenia.
Biegły w wydanej opinii ocenia nie tylko stopień obrażeń, ale także to czy obrażenia mogły powstać w okolicznościach podanych przez np pokrzywdzonego, podejrzanego, świadków.
Aby opinia mogła zostać wykorzystana w ramach postępowania bezwzględnie musi zostać sporządzona na podstawie zlecenia organu prowadzącego postępowanie. Zlecenie to następuje poprzez wydanie przez organ prowadzacy postępowanie postanowienia o powołaniu biegłego. Tego typu procedura wiąże się z tym, żeby zagwarantować bezstronność biegłego w stosunku do stron.
Jeżeli przedłoży Pani choćby i tony opinii, sporządzonych na Pani polecenie, to opinie te nie będą miały mocy dowodowej - będą to po prostu dokumenty które dołączy Pani do akt, ale które w żaden sposób nie wpłyną na decyzję.
Fakt pobytu w szpitalu, oraz jego dlugości również jest całkowicie bez znaczenia - tak jak wcześniej wspomniałem, "wycena" obrażeń na potrzeby postępowania następuje w oparciu o opinię biegłego.

[cytat="zuza09":2i2q92l1]
czasy stalinowskich sądów znam z opowieści rodziców i ich znajomych oraz filmów dokumentalnych
[/cytat:2i2q92l1]
Z tego wynika, że Pani wiedza o sądownictwie w tamtych czasach jest żalosnie słaba.
Wychodząc z Pani toku rozumowania, wynika że każdy sędzia który sądził w tamtych czasach był delikatnie mówiąc, chodzącym uosobieniem zła, zbrodniarzem etc. Szkoda tylko, że nie dowiedziala się Pani, ilu to wybitnych sędziów w tamtm czasie sądziło, a orzekane przez nich wyroki slużą za wzór. Proszę także zauważyć, ilu z obecnych wybitnych profesorów prawa zaczynało swoją karierę własnie w czasach poprzedniego ustroju.
Oczywiście - wszędzie zdarzają się czarne owce - tak było i kiedyś, tak jest i teraz, tak też zapewnie będzie w przyszłości. To jednak, że poszczególne osoby popełnily błędy, nie daje nikomu podstaw do obrażania całego środowiska. :x

[cytat="magnatex":2mw2lert]Aby opinia lekarza zostala wykorzystana w ramach prowadzonego postępowania przygotowawczego i później ewentualnie sadowego musi zostać wykonana przez lekarza który ma uprawnienia bieglego i jest wpisany na listę bieglych któregoś z Sadów Okręgowych działających na terenie kraju.[/cytat:2mw2lert]

To nie jest bezwzględny wymóg. Biegłym może być każdy kto posiada tzw. "wiadomości specjalne" przydatne do sporządzenia danej opinii. Może być także osobą spoza listy.

A co do opinii już sporządzonej na polecenie organu prowadzącego postępowanie, to będąc stroną procesu można ją na wszelkie sposoby próbować kwestionować, czy żądac jej uzupełnienia (np. przedkładając owe dokumenty z miejsca leczenia o których wspomina autorka wątku). Czy w tej sprawie coś stało temu na przeszkodzie?

[cytat="kadi":11mzqvkz]
To nie jest bezwzględny wymóg. Biegłym może być każdy kto posiada tzw. "wiadomości specjalne" przydatne do sporządzenia danej opinii. Może być także osobą spoza listy.
[/cytat:11mzqvkz]
Nie tak do końca. W pierwszej kolejności należy korzystać z ustanowionych biegłych. Jeżeli w danej specjalności nie ma biegłych, wówczas możliwe jest zasięgnięcie opinii osoby która posiada "wiadomości specjalne". Ponieważ jednak medycyna sądowa (a z takim bieglym mamy doczynienia w tej sprawie) jest jedną z najpopularniejszych dziedzin w której ustanowieni są biegli, to korzystanie z opinii osób nie będacych biegłymi, jest w tej sytuacji zbędne.

[cytat="magnatex":2t414yju]Nie tak do końca. W pierwszej kolejności należy korzystać z ustanowionych biegłych. [/cytat:2t414yju]

Jakaś norma tak nakazuje?

[cytat="kadi":c3d6rkb0][cytat="magnatex":c3d6rkb0] Jakaś norma tak nakazuje?[/cytat:c3d6rkb0][/cytat:c3d6rkb0]
Tak.
Przepisy wewnętrzne w organac prowadzących postepowania przygotowawcze.

Jakiej rangi?

[cytat="kadi":24he2nrn]Jakiej rangi?[/cytat:24he2nrn]

Nie bardzo rozumiem Pańskie pytanie. Chodzi Panu o to jakiej rangi są przepisy wewnętrzne? Jesli tak - to zapewnie Pan wie - iż są to zarządzenia, polecenia, okólniki etc.
Cała ta dyskusja jednak w tym zakresie odchodzi od głównego nurtu tematu.

Dyskusja pewnie odchodzi od głównego tematu. A ostatnie moje pytanie było powodowane po prostu ciekawością bo nie znam tych przepisów.

[cytat="kadi":39slfdpb]Dyskusja pewnie odchodzi od głównego tematu. A ostatnie moje pytanie było powodowane po prostu ciekawością bo nie znam tych przepisów.[/cytat:39slfdpb]

Przepisy wewnętrzne nie są aktami prawa powszechnie obowiązującymi, w związku z tym czasami jest duża trudność w dotarciu do nich. Pisma organów nadrzędnych adresowane do kierowników jednostek organizacyjnych prokuratury, Policji czy ABW w ogóle praktycznie nie są szerzej dostępne.
Pozdrawiam. :beer:

[cytat="magnatex":3i4u639g]Skoro jak sama Pani napisala,że biegły "wycenił" doznane przez Panią obrażenia, jako powodujące rozstrój ciala na okres poniżej 7 dni, to nie ma się co dziwić że postępowanie zostało przez Prokuratora umorzone.
W zakresie tego czynu może Pani wnieść prywatny akt oskarżenia. Nie rozumiem więc Pani pretensji, o to że Prokurator wydal zgodną z prawem decyzję.

[cytat="zuza09":3i4u639g] tego dnia na obydwóch sprawach SR odmówił rozpoznania kilku wniosków dowodowych wyglądało to tak jak za czasów stalinowskich i komunistycznych[/cytat:3i4u639g]
A tak z ciekawości spytam - brala Pani bezposredni udział w procesach w czasach stalinowskich, czy jest to tylko taka nieudolna przenośnia....?[/cytat:3i4u639g]

Powrót