O
outmc
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 2 085
- Autor Autor
heh łatwo sie mówi ..
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Przecież to jakaś głupota uzyskana pożyczka nie ejst przychodem ale juz umorzenie jej nim jest.Kwota pożyczona od innej osoby lub od firmy nie stanowi dla podatnika przychodu – niezależnie czy pożyczkę uzyskał prywatnie, czy też jako przedsiębiorca. Z tytułu pożyczki podatnik nie uzyskuje w praktyce żadnego przysporzenia. Wystąpi ono jedynie w przypadku umorzenia kwoty pożyczki
To akurat dziwne, ale na prawie administracyjnym nie znam się na tyle, żeby podpowiedzieć strategię procesową, a jedynie na tyle, żeby powiedzieć: bujda na resorach.Pit wypełniony jest prawidłowo i obowiązek rozliczenia jest.
No to co sugerowałem wcześniej, Pozwać ich w trybie art. 189 k.p.c - o ustalenie nieisntienia zobowiązania. Innej możliwości cywilnie nie widzę, a administracyjnie jestem za chudy w uszach. Od tego akurat jest pewna bliska mi osoba, ale teraz to nie ma szans, w sądach od rana do wieczora. Wieczorem spytam.Ewentualne roszczenia , do wystawcy pita , tylko on może wycofać (anulować) ten dokument.
Niestety, o tym też pisałem. Wystarczy, że mam konkurenta, np. innego przedsiębiorcę. No to pozywam go o jakieś bzdury ale na milion złotych. Pal sześć koszty sądowe, chodzi o wykończenie konkurencji. Oczywiście jest sprzeciw, bo w życiu nic takiego nie istniało i nawet nie załączyłem żadnych dokumentów. To ja sobie siup jemu PIT-8C, do zapłaty 180 tysięcy. Pewnie, że się wybroni. Pytanie kiedy i czy firma będzie jeszcze istnieć? Cel osiągnięty...To jakieś nieporozumienie , przy wysokich kwotach , można człowieka wykończyć psychicznie i finansowo.
Syphar napisał:Oczywiście, że specjalnie. Przecież mają w tym interes, żebyś tego dowodu nie miał. Ale jak opłacisz podatek, to już będziesz miał i to mocny, bo urzędowy, że dług jest umorzony.
Ministerstwo Finansów poinformowało, że 13 lutego odbyło się posiedzenie Zespołu ds. Systemów Finansów Publicznych Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego. Podczas posiedzenia przedstawiciel Ministerstwa Finansów przedstawił rozwiązania regulacyjne mające na celu zaniechanie poboru podatku dochodowego od osób fizycznych z tytułu umorzenia przez jednostki samorządu terytorialnego należności pieniężnych związanych z użytkowaniem lokalu mieszkalnego.
Przemawia za tym ważny interes społeczny – podkreślił wicepremier, minister rozwoju i finansów Mateusz Morawiecki.
Przygotowywane rozwiązanie przewiduje zaniechanie poboru podatku z tytułu umorzenia należności związanych z użytkowaniem lokalu mieszkalnego na lata 2016 i 2017. Jak zapowiedziano, opracowane zostaną też projekty rozwiązań ustawowych, które będą obowiązywać od 2018 r.