umowa Multimo (Internet)

• Autor wątku Autor wątku Maba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich Formowiczów.

W marcu zainteresowałem się Multimo. Akurat wygasła mi umowa z Netią. Udało mi się w końcu skontaktować z infolinią Multimo (nie było to łatwe - albo zaraz zrywało połączenie, albo można było czekać w nieskończoność). Po konsultacji przesłano do mnie stosowne dokumenty, które następnie podpisane odesłałem. Niedługo później okazało się (co wynikało z rozmowy z konsultantem, który do mnie zadzwonił), że usługa nie może być uruchomiona na liniach T.P. S.A. Multimo winą za to obarczało Netię (która mogła nie zwolnić jeszcze zasobów) lub Telekomunikację (która to mogła "nie zauważyć" stosownego pisma z Netii).
Samodzielnie podjąłem pewne działania zmierzające do wyjaśnienia sprawy, będąc swego rodzaju "mediatorem" pomiedzy TPSA A Netią, a uzyskane i pomocne w tej kwestii dokumenty przesłałem do Multimo. Od tamtej pory sprawa ucichła, nikt ze mną się nie kontaktował, NIKT TEŻ NIE POINFORMOWAŁ MNIE o tym, czy usługa w ogóle może być uruchomiona i jak sprawy potoczyły się dalej!!!
Upłynęło sporo czasu. Próbowałem się kilkakrotnie skontaktować z infolinią, niestety bez rezultatu! Tam zwyczajnie nie dało się dodzwonić... Mając dość oczekiwania zainteresowałem się ofertami innych operatorów. W lipcu znalazłem operatora oferującego połączenia radiowe w technologii 5GHz, który zaczął działać w mojej okolicy. Początkowo podpisałem umowę na okres próbny (1 miesiąc), a od sierpnia mam podpisaną umowę roczną.
Jakież było moje zaskoczenie, kiedy dziś znalazłem w skrzynce pocztowej fakturę za usługi (aktywacja i 3 miesiące opłat za abonament!!!) od Multimo. Wynika z tego, że już od czerwca jestem ("tajnym"?) klientem Multimo. To po prostu kpiny. Wynika z tego, że rzekomo mam od 3 miesięcy internet z Multimo, a do sieci nie zalogowałem się nigdy! Po prostu jakaś paranoja! Oczywiście dodzwonić się do nich tez nie ma możliwości, choćbym nie wiem jak długo wisiał na telefonie... Na razie napisałem maila. Zawierałem juz umowy z TP SA, Netią i zawsze po sprawdzeniu warunków technicznych byłem informowany, że usługa może być uruchomiona i o terminie jej uruchomienia. W przypadku Multimo - zupełna cisza, po czym rachunek za 3 miesiące.

Czy tego typu umowa jest ważna?

Przychodzi mi do głowy jedno porównanie: zamawiam wycieczkę w biurze podróży, wybieram termin, zostaje poinformowany, że nie ma miejsc na ten wybrany termin, a po 3 miesiącach ciszy dostaję rachunek za wycieczkę, na której nie byłem...

Pozdrawiam
Marcin

Ostatnia edycja:
Witam,

tu chyba nie ma co gdybać. Wygląda na ewidentny brak dbałości o klienta i wywiązywania się z umowy. Na Pana miejscu od razu kontaktowałbym się z:

- Urzędem Komunikacji Elektronicznej - http://www.uke.gov.pl - prowadzącym nadzór nad operatorami telekomunikacyjnymi (Multimo powinno takim być) - więcej informacji w zakładce 'Poradnik'. Tam też można złożyć skargę na operatora.

- rzecznikiem konsumentów w Pana mieście http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/134-rzecznicy-konsumentow.html

Jak się nazywa papier który podpisywałeś z Multimo?

Bo jak ja próbowałem posiąść DSLa z Orqange to podpisywałm tylko zamówienie na usługę...

Dokumenty już zniszczyłem. Po trzech misiącach nie sądziłem, że jeszze się do czegoś przydadzą...
O ile mnie pamięć nie myli było to właśnie zamówienie usługi i pełnomocnictwo dla TPSA.
Dziś udało mi się w końcu dodzwonić (trzeba mieć sporo cierpliwości). Konsultantka z infolinii poleciła mi złożenie reklamacji i (przynajmniej słownie) przyznała mi rację. Reklamację wysłałem, dam znać co się z tym dalej dzieje.

Jak nie podpisałeś samej umowy to nic nie mogą od Ciebie żądać.

Oto co odszukałem na stronach Multimo:

W jaki sposób Klient dowiaduje się, że usługa już mu działa?
Klienci posiadający własny modem otrzymają przesyłkę z instrukcja aktywacji, zaś klienci zamawiający modem pełen zestaw instalacyjny

...i jeszcze jedno, punkt z ich regulaminu:

7.7 Umowa może być rozwiązana przez Abonenta w trybie
natychmiastowym, jeżeli z przyczyn leżących po stronie
Operatora, Abonent nie mógł korzystać z Usługi w sposób
ciągły przez okres co najmniej 30 dni.

Jeśli włączyli usługę pod koniec czerwca i nie powiadomili mnie o tym, to nie mogłem z niej korzystać...

Cytat:
Jeśli włączyli usługę pod koniec czerwca i nie powiadomili mnie o tym, to nie mogłem z niej korzystać...

Mogłeś, ale nie korzystałeś ;-)
Najpierw spróbuj dojść do porozumienia z providerem, później kieruj swe kroki do wyżej wymienionych instytucji.

Odezwał się do mnie Operator...
Jest to odpowiedź na mojego pierwszego maila wysłanego na adres ogólny, a nie na oficjalną reklamację wysłana dzień później...

cytuję:

Bardzo proszę o przysłanie pocztą pisemne odstąpienie od Umowy, uzasadniając jak poniżej w e-mail.
Pismo proszę wysłać na adres:

Multimo sp. z o.o
skrytka pocztowa 69
02-729 Warszawa

Nie wiedziałem czym może skutkować, więc po prostu zapytałem.

oto kolejna odpowiedź:
w nawiasach [mój komentarz]

22-04-2009 został Pan poinformowany telefonicznie o odrzuceniu formalnym
przez TP SA z uwagi na zajęte łącze przez innego operatora ( nie z winy
Multimo).
[zgadza się, choć daty nie pamiętam]

1. Uzgodniono, że powiadomi nas Pan kiedy Netia zwolni łącze i będziemy mogli
wysłać do TP SA zamówienie oraz informując Pana o procedurach wznowienia
zamówienia.

[owszem, postanowiłem to sprawdzić samodzielnie, tzn. pomóc sprzedać sobie usługę, a że Multimo było w posiadaniu dwóch dokumentów uprawniających ich do występowania w moim imieniu do TPSA, mieli skorzystać z tego drugiego; wtedy też o ile pamiętam informowałem o swoim urlopie i prosiłem o ewentualny kontakt na początku czerwca]

2. Kontaktowaliśmy się w maju 2009 na numer stacjonarny, na którym miała być świadczona usługa, otrzymując informację, że będzie Pan obecny pod koniec maja 2009.

[prawdopodobnie się zgadza, ale mógł dzwonić ktokolwiek, np. Netia; mama, która odebrała wtedy telefon nie potrafiła tego sobie przypomnieć]

3. Ok. 15-06-2009 poinformował nas Pan, że możemy wysyłac zamówienie do TP SA, co zostało uczynione. TP SA przygotowało łącze 23-06-2009 r.

[wtedy najprawdopodobniej dotarł list ode mnie, z dokumentami dotyczącymi tej sprawy, które otrzymałem od Netii; tak ma marginesie, to czy nie jest to rola operatora, bo to jemu powinno zależeć na kliencie]

4. Nikt Pana nie informował, tak jak za pierwszym razem, że usługa nie może być świadczona, więc nie ma nic dziwnego, że otrzymał Pan faktury. Doskonale Pan wiedział, że TP SA ma termin 7 dni na weryfikację zamówienia,
i jeżeli jest pozytywna kończy się przygotowaniem łącza.

[czyli poinformowano mnie za pierwszym razem, że nie mogą podłączyć usługi, a o tym, że może być świadczona i o sposobie jej aktywacji już nie; gdybym otrzymał pierwszą fakturę w normalnym terminie, ba, nawet z miesięcznym opóźnieniem - wszystko byłoby w porządku, bo z usług innego operatora zacząłem korzystać dopiero od 7.08.2009]

[i teraz najlepsze]

5. Zgodnie z parag. 3.2 Umowy "Opłaty, jakie Abonent jest zobowiazany ponosic na rzecz Operatora w zwiazku z realizacja Usługi, w tym w zwiazku z
udostepnieniem Urzadzenia, okreslone sa w Cenniku. Opłaty abonamentowe
naliczane sa poczawszy od Daty Aktywacji Usługi. Jezeli pomimo
pozostawienia Usługi do dyspozycji Abonenta, Abonent w terminie okreslonym w pkt. 1.2. nie dokona procesu Rejestracji Usługi, Operator jest uprawniony do rozpoczecia pobierania opłat".

:(
no i teraz już nie wiem co z tym dalej począć...

Maba napisał:
Klienci posiadający własny modem otrzymają przesyłkę z instrukcja aktywacji, zaś klienci zamawiający modem pełen zestaw instalacyjny
Dostałeś modem i/lub instrukcję aktywacji ? ( podejrzewam, że login/hasło )

Nie dostałem modemu (nie zamawiałem go, miałem wtedy własny), nie otrzymałem przesyłki czy informacji z instrukcją aktywacji.

Właśnie nadeszła odpowiedź na reklamację - tak jak się spodziewałem - odmowna.

Nie otrzymałem modemu, bo go nie zamawiałem (miałem do niedawna swoje urządzenie). Ne otrzymałem także informacji o sposobie aktywacji.

Właśnie nadeszła odpowiedź na moją reklamację - oczywiście negatywna...

Powrót