Umowa na montaż stolarki okiennej - wezwanie do sądu o zapłatę

• Autor wątku Autor wątku posw580
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

posw580

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Mam problem ponieważ rok temu zamówiłem nowe okna z pewnej Firmy FENETRA na kwotę 4850 zł wraz z montażem. ( dostałem rabat 100zł za wadliwy pogięty parapet zewnętrzny) czyli 4750zł
okazało się po zamontowaniu , że są wady montażowe tych okien i oznajmiłem, że zapłacę kwotę 4000 tys zł za okna natomiast te 750 zł zostawiam jako kaucja gwarancyjna i zaraz po usunięciu wad tą kwotę zapłacę. Niestety serwis był raz i okazało się , że okna nadal nie da się wyregulować itp..., parapet został zamontowany mniejszy (mimo, że firma sama robiła pomiary) zostały zdewastowane mi płytki w dużej ilości ponad normę itp... więc nadal protokołu, że wszystko jest O.K. nie podpisałem i żądałem dalszej naprawy. Po około trzech tygodniach przyjechał rzeczoznawca powołany przez firmę FENETRA jeżeli dobrze pamiętam z Poznania i okazało się, że do wymiany są uszczelki w oknach wcześniej sama firma twierdziła, że to już tak jest i tyle.- z racji braku tych uszczelek naprawę przełożono na inny termin po dostarczeniu wspomnianych uszczelek. pewnego dnia bez umówienia zadzwonił pracownik firmy, że przyjechał na wymianę uszczelek jednak nikogo nie było w domu i powiedziałem, że najpierw trzeba się umówić, bo nikt cały czas w domu nie czeka na Państwa firmę. Od tego momentu nikt się nie pojawił oraz nie dzwonił w celu umówienia się. po około 2 miesiącach przyszło wezwanie z kancelarii radcy prawnego o wezwanie do zapłaty. Odpowiedziałem na to pismo, że zapłaty nie będzie dopóty nie zostaną naprawione usterki. Do dnia dzisiejszego nikt się nie kontaktował z Kancelarii ani z firmy dostarczającej i montującej okna. Dzisiaj jednak przyszło wezwanie z sądu o zapłatę neleżnej kwoty 750 zł. ponadto w pozwie są kłamstwa, że firma próbowała się kontaktować w celu naprawy usterek itp.... Proszę o pomoc w tej sprawie,

Wyrok nakazowy? Jeśli tak musisz wnieść sprzeciw w ciągu 7 dni i sprawa będzie się toczyła "normalnym" trybem.

sabat24 napisał:
Wyrok nakazowy? Jeśli tak musisz wnieść sprzeciw w ciągu 7 dni i sprawa będzie się toczyła "normalnym" trybem.
Nie to nien jest wyrok nakazowy, zostałem wezwany na rozprawę jako pozwany na 24 października. do tego czasu chciałbym się przygotować, jak odeprzeć zarzuty.

Jaki mam termin na odpowiedź na pozew. ??

Powrót