umowa niemieckie osoby znajace j.niemiecki

• Autor wątku Autor wątku malenka011989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malenka011989

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Chciałabym si ę dowiedzieć od Was czy aby dobrze rozumiem ten tekst w umowie którą podpisywałam : "wenn sie nicht die deutsche staatsangehorigkeit besitzen konnen sie vom verleiher verlangen dass er ihnen dieses merkblatt und den nachweis über die wesentlichen arbeitsbedingungen (siehe a.2)in ihrer muttersprache ausgehändigt" Chodzi o to ze jesli ja nie posiadam obywatelstwa niemieckiego to mam prawo do dostania "umowy" w swoim języku ojczystym. załączę kopię gdzie jest coś bardziej rozpisane tj pisze we fragmencie u góry siehe A.2
dziękuje bardzo za pomoc chociaż pewnie jeszcze tu zawitam albo do prawnika bo mnie już wszystko przerasta z tymi niejasnościami i brakiem odpowiedzi ze strony winnych;/

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
malenka011989 napisał:
Chciałabym si ę dowiedzieć od Was czy aby dobrze rozumiem ten tekst w umowie którą podpisywałam : "wenn sie nicht die deutsche staatsangehorigkeit besitzen konnen sie vom verleiher verlangen dass er ihnen dieses merkblatt und den nachweis über die wesentlichen arbeitsbedingungen (siehe a.2)in ihrer muttersprache ausgehändigt" Chodzi o to ze jesli ja nie posiadam obywatelstwa niemieckiego to mam prawo do dostania "umowy" w swoim języku ojczystym. załączę kopię gdzie jest coś bardziej rozpisane tj pisze we fragmencie u góry siehe A.2
dziękuje bardzo za pomoc chociaż pewnie jeszcze tu zawitam albo do prawnika bo mnie już wszystko przerasta z tymi niejasnościami i brakiem odpowiedzi ze strony winnych;/

Dobrze rozumiesz (chociaż gdybyś wstawiła przecinek pomiędzy "besitzen" a "können" czytało by się lepiej ;).
Masz prawo otrzymać "tę kartkę" (dieses Merkblatt) oraz potwierdzenie istotnych warunków umowy "wesentliche Arbeitsbedingungen".

pominęłam " ," bo kopiowałam z rozmowy i nie zwróciłam na to uwagi.sorki:P dziękuje bardzo za odpowiedź..ojjj mam jeszcze jedno pytanko:
czy w takim razie,mogę udać się do prawnika ,skoro nie chce ten typ wysłać mi tej umowy?? ogólnie jest dużo zamieszania i myślę że skoro jej nie chce wysłać mi . to znaczy, że bardzo możliwe że się czegoś obawiają..

Masz prawo domagac sie, zeby pracodawca dal ci ten Merkblatt i skrocona umowe o prace (zawierajace najwazniejsze szczegoly) w j.polskim, pracodawca ma obowiazek ci te dokumenty zapewnic (na twoje zyczenie), ale nie ma obowiazku cie dalej zatrudniac (wiec nie zdziw sie, jesli wraz z polskimi dokumentami dostaniesz wypowiedzenie umowy o prace)

Nie sadze, zeby pracodawca cos ukrywal, wydaje mi sie, ze raczej nie chce mu sie dawac tego do tlumaczenia i tyle.

Napisz jaki Tarifvertrag obowiazuje twoje agencje

ja pracowałam przez ta agencję tylko miesiąc to była praca przed świętami.
więc jakiekolwiek zwolnienie nie ma nic z tym wspólnego.
Mamy porpostu duże problemy z ta agencją a ze względu na nie komunikatywny niemiecki nie rozumiemy wszystkiego. i chcielibysmy ,z tego co podpisalismy ,dowiedziec się co zostało w tym uregulowane, a co nie. żeby miec podstawy do domagania sie pewnych spraw.podpisalismy umowę nie mając pojęcia co jest w niej zawarte-bo nikt na miejscu nie chciał nam wydać w języku polskim.napisałaś
"Nie sadze, zeby pracodawca cos ukrywal, wydaje mi sie, ze raczej nie chce mu sie dawac tego do tlumaczenia i tyle. "
zatrudniaja mnóstwo osób z polski chociaż 1 egzemplarz do ze skanowania muszą mieć! Koleś z którym gadamy strasznie kręci i temu sądze że ma coś do ukrycia.

co do "Tarifvertrag" prosiłabym o szersze wytłumaczenie co dokłładnie chcesz wiedzieć i gdzie to mogę wyczytać

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kazda branza zawodowa ma w Niemczech wlasny zbiorowy uklad pracy negocjowany przez zwiazki zawodowego i pracodawcow dla calej branzy, to jest tzw. taryfa a ten uklad zbiorowy to po niemiecku Tarifvertrag

oki rozumiem a gdzie to mogę wyczytać w umowie czy to co ja wiem z wlasnych informacji

Jeśli podasz, jaka to branża, tzn. co jest przedmiotem działalności przedsiębiorstwa (czym się zajmują, co robią, produkują?), w którym pracujesz, łatwo będzie podać Ci który "Tarifvertrag" (umowia zbiorowa) jest właściwa do Twojej umowy o pracę.

Z tego, co wczesniej napisala, wnioskuje, ze byla to Zeitarbeit (czyli wlasciwie 3 mozliwe TV)

wiec ja pracowalam w Amazon. produkcja , pakowanie przedmiotow i wysylka.

to co znalazlam z traifvertrag zalaczam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wynika z tego, że masz umowę o pracę z Trenkwalder Personaldienste GmbH (lub jakąś należącą do niej spółką; np. "Agentur"), nie zaś bezpośrdnio z Amazon Logistik GmbH w Bad Hersfeld. W Twojej umowie o pracę wymieniony jest ten "układ zbiorowy/Tarifvertrag", zawarty pomiędzy Federalnym Związkiem Pracodawców świadczących "usługi osobowe" (Bundesarbeitgeberverband der Peronaldienstleister), i DGB = Deutscher Gewerkschatfsbund ("Związek Związków Zawodowych"). Jeśli chodzi o Amazon Logistik GmbH, to nie są oni związani żadnym Tarifvertrag-iem; nie akceptują nawet Tarifvertrag-u dla "Versandhandel" (Sprzedaż wysyłkowa); toczy się obecnie walka o to. Myślę, że rozsądne byłoby skontaktowanie się z najbliższym biurem DGB (związki zawodowe), które wyjaśniają prawa pracowników i doradzają, a nawet bezpośrednio interweniują.

Ostatnia edycja:
No tak ja może nie napisałam ale umowe miałam podpisana z trenkwalderem a nie z Amazon..sorki. Bardzo skomplikowanie brzmi to co napisałas. postaram się jakoś z tym ogarnąć. dzieki za naprowadzenie

Masz rację, trudno się to moje czyta. Pardon. Zupełnie niepotrzebnie dodałem ten wątek o sytuacji w Amazon, skoro jest jasne, że z nimi nie masz umowy o pracę. Natomiast Trenkwalder związany jest Tarifvertrag-iem. Niestety, nie sądzę, aby było polskie tłumaczenie tego Tarifvertrag-u. A może jest, a ja o tym nie wiem(???). W każdym razie poszukaj w internecie, czy gdzieś w pobliżu jest jakaś placówka DGB (związki zawodowe). Pójdźcie tam. Oni tam doradzają, a nawet interweniują.

nie no wiesz ktos taki jak ja, co nie ma pojęcia o czym mowa zawsze będzie to niezrozumiałe. Gosc mi napisał że to co 1 dałam w załączniku że to jest z arbeitsamtu i że to weszło od nie dawna i nie maja umowy jeszcze takiej sporządzonej. trochę mnie to dziwi bo przed samymi świętami zostało juz ok 1000 osób zwerbowanych do pracy z polski. powinni być na to przygotowani...potem sam z siebie gośc napisal mi jeszcze bezczelnie że skoro rozumiem tamten fragment to po co chce po polsku i ze jak czegos nie kumam mam mu napisac on będzie mi to tłumaczył..koles doskonale zdaje sobie sprawę na jakim poziomie języcznym zwerbował ludzi i wie że ja bym cała umowe musiała mu przepisać i wie że nie będzie mi sie chciało tyle pisać. poza tym jemu na słowo nie uwierze że naprawde tak tam pisze..

znam ten TV, napisz do czego masz watpliwosci, to ci powiem co o tym mowi twoja umowa.

wydaje mi sie że w tym co Wam posłałam nie ma wszytskiego bo ja mam parę kartek co tam podpisywałam. przede wszystkim nie moge dojść do tego kto organizował, odpowiadał za przewóz z pracy do domków, to chyba jedna najważniejsza rzecz bo wiąże się z kaśa ogólnie niedomówień jest dużo i wolałabym miec pod ręką te pisemka po polsku by móc do końca dowiedzieć się ile rzeczy zaniedbali: tu kwestia kasy, opieki nad nami-pomoc w problemach,itp itp.nie wiem do czego oni sie zoobowiązali wobec nas..
co do tych związków co pisalas to jeżeli znam gościa co byl w związkach w amazon to taki ktos może coś zdziałać czy mam w pl szukać

Nie sadze, zeby w umowie bylo cokolwiek napisane o organizowaniu dojazdow do i z pracy, nie wiem o jakich problemach piszesz, ale pracodawca nie jest zobowiazany do udzielania jakiejkolwiek pomocy.
Pracodawca jest zobowiazany do zapewnienia wam pracy i zaplacenia za nia, musi tez oplacic wam wszystkie skladki ubez. socjalnych i odprowadzic podatek.
Ten Merkblatt, ktory wklejalas, mowi o tym, ze obcokrajowiec moze ubiegac sie o to, zeby dostac ten swistek i najwazniejsze punkty umowy w swoim ojczystym jezyku, a to nie znaczy, ze ma prawo domagac sie wszystkiego w swoim jezyku.
Napisz prosze dokladniej o tym, co uwazasz za niesprawiedliwe, a ja napisze ci czy slusznie, czy nie

za nie sprawiedliwe: chocby wypłata dostałam wraz z kumpelą o 100 e mniej niz powinnyśmy, odliczono nam kirchensteuer dosyc sporo a innym nie,
jak dostalismy taką prezentację w mailu co to za praca -przed wyjazdem-bylo napisane że będzie tam polski koordynator który we wszystkim nam będzie pomagał, nie bylo.zwerbowlai nas bez języka niemieckego rzekomo nie było to wymagane a już 2 dnia z nocnej zmiany z abrak języka poleciało 50 osób!.ogolnie oszukali nas z wieloma rrzeczami i próbujemy tego dochodzić. zostal np autokar z pl do n i z n do pl opłacony a pobrano za to od nas kasę. zrobilismy wojne i 15 stycznia kasa miała byc na koncie i nie ma i się migają od zaplaty.ogólnie ostatnio probowałam wszzytsko koleżance opowiedziec i zajęło mi to 2 godz. nie jasnosci jest sporo. nadawało by sie wszystko do TV tak jak to powiedział gośc ze związków z Amazon.

Powrót