umowa niemieckie osoby znajace j.niemiecki

• Autor wątku Autor wątku malenka011989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Piszac TV mam na mysli Tarifvertrag, nie telewizje

Kirchensteuer, Steuer jest naliczany wg tabeli i pracodawca nie moze sobie tego naliczyc ile chce, jaka mialas klase podotkowa?
Pytal sie ktos z was, co to znaczy, ze koordynator we wszystkim bedzie pomagal? No bo chyba nierealne jest, zeby jedna osoba byla 24h/dzien do waszej dyspozycji
No i nie rozumiem tez sprawy z autokarem, kupiliscie sobie bilety i zaplaciliscie za nie 2x?

a ja mówiłam o telewizji:) bo to parodia godna nakręcenia..

Klasa I - nie jestem mężatką nie mam dzieci itp. Wiesz co ja sobie nie wyssałam z palca że trenkwalder pociągnął mi ile chce ..ja mam kontakt z min 20 osobami co ze mną pracowali tam i pod względem braku dzieci, małżeństwa mają taką sytuację życiową jak ja. a ja z koleżanką mamy mniej kasy niż oni!

wiesz co ja na spakowanie i przemyślenia miałam 1.5 dnia a decyzje musiałam podjąć w ciągu 10 minut?! ja dzwoniąc zapytałam o tego koordynatora, bo mówie że ja nie znam niemieckiego komunikatywnie a on że mam się nie przejmowac że oni wiedza na jakim stopniu języka jestem i że będzie tam polak który będzie Wam we wszystkim pomagać- to co bys sobie pomyślała? my zrozumieliśmy że tam w Amazon pracuje ktoś od nich kto będzie nad nami czuwał. zbiorowe tępe myślenie?.. nie sądze..

jesli chodzi o autokar. pracujemy i nagle pewna osoba z kimś wyżej podjęła dyskusję na temat przyjazdu do niemiec i okazało się że Amazon -i teraz nie wiemy komu czy w pl czy w niemczech agencji co nas werbowali;probujemy dostac potwierdzenie przelewu--przesłał kasę za nasz przyjazd do niemiec.a nam w autokarze w trakcie jazdy zabrano 250 zl za przejazd.i pieniazki wsiaknely. teraz w druga strone przed powrotem do polski jak jeszcze robilismy w amazon, gosc co tam pracuje ze zwiazkow mowi ze mamy oplacony powrot i nie mamy nikomu dawac pieniedzy. wsiadajac do autokaru musielismyz zaplacic 70 euro bo kierowca nic o tym nie wiedzial. w trakcie dostal telefon od goscia ze faktycznie mamy powrot za darmo i kasa zostanie przelana razem z wyplata. kierowca jest ok bo dzwoniac teraz do niego przysle nam potwierdznie zaplaty. zdobylismy numer do goscia co dzwonil do kierowcy, o to ze mamy darmowy przejazd i gosc robil pierw z nas idiotow i na koniec mowi ze mamy czekac mamy czekac..z tego co wiem jego albo tego kierowcy kuznynka pieniadze dostala razem z wyplata. wiec czemu reszta nie?

oki tak dla pewności skoro trenkwalder zwerbował nas i wypłaca kasę to on jest moim pracodawcą a nie Amazon?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak, twoim pracodawca jest trenkwalder,
strasznie to wszystko pomieszane,
co do klasy podatkowej to nalezy ci sie jedynka, ale dopiero wtedy, kiedy dostaniesz swistek z Finanzamt (Lohnsteuerbescheinigung), jesli tego nie masz, to pracodawca rozlicza cie na szostce, ktora jest bardzo niekorzystna, ale po rozliczeniu podatku dostaniesz zwrot.

Nie wiem jak jeszcze ci moge pomoc, masz rozliczenia miesieczne? Zobacz co tam pisze przy Lohnsteuerklasse, napisz tez ile dostalas brutto, a ja ci oblicze ile powinno ci zostac wyplacone

no bardzo pomieszane. a to tylko nie wiele z tych wszystkich problemów..:) ale dam jakoś radę:)
dla mnie moze byc i to bardzo nie korzystne opodatkowanie ale jak zabierają jednym to niech biora i drugim to samo a nie tylko mi;/
wiesz co a ja chyba mam to o czym mowisz Finanzamt (Lohnsteuerbescheinigung),dam w załaczniku co mam

już bardzo mi tutaj pomogliście:)wdzięczna jestem!

według tego co mówil koleś z trenkwaldera godzina brutto 8.19e a odliczajac 26.66% wychodzi na rękę 6.01e. ja pracowałam 17 dni w czym 1 niedziela i jest płacona 50%. więc powinnam dostac 790 e za grudzień.

a mam jedno pytanko w tabeli rozpis godzin jest. to dlaczego jest tam np 7.57 itp a nie 7,50(bo tyle mamy miec czas pracy liczony).

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Pomylilam pojecia, chodzilo mi o Ersatzbescheinigung für den Lohnsteuerabzug... (wczesniej zwane Lohnsteuerkarte)
Z twojego rozliczenia wynika, ze w listopadzie bylas rozliczona na jedynce, a w grudniu na szostce (podejrzewam, ze jednak nigdy nie mialas tego dokumentu).
Niestety musze ci powiedziec, ze rozliczenie jest prawidlowe i jedyne, co mozesz zrobic to rozliczyc sie z podatku i wtedy zostanie ci to zwrocone.
Godziny sa placone tak, jak pracowaliscie, przypuszczam, ze mieliscie karty do odbijania.
Wiesz nie wiem dlaczego innym policzyli inaczej, calkiem mozliwe, ze maja balagan w aktach lub po prostu mieli za duzo pracy i porobili bledy (porobili je na pewno)

a to mogą tak że raz w miesiącu licza 1 a raz tą 6 klasyfikacją?
"(podejrzewam, ze jednak nigdy nie mialas tego dokumentu)"-posłałam wszystko co mam..
wiesz oni maja bałagan. nie które osoby pracując juz 2 tygodnie w Amazon, w trenkwalderze nie były wogóle w systemie wprowadzone.. i mogli sobie czekać na wypłatę z listopada..
wiesz co mieli kupe pracy bo sami chyba klopotów sobie narobili.my jak juz przyjechalismy to robili małe tajemnicze redukcje ludzi.i mówiono głosno nie ma tyle pracy an tylu pracowników. była sytuacja że przyjechał na nasze domki autokar z ludźmi do pracy odeslali ich spowrotem-nawet nie wysiedli, bo dostali telefon że mają wracać, tak samo zawrócili 1 autokar z pl w polowie drogi.. baałagaannn
tak odbijalismy się kartą.tak własnie myslałam że to stąd.
myslisz że odzyskam to ze zwrotu z zagranicy jak złoże wniosek do firmy zajmującej się takimi sprawami? i wtedy będzie zgadzała mi się suma jaką powinnam była zarobic?mnie to denerwuje bo ludzie robili ze mna tak samo a maja po 800 900e a ja?!:(
pewnie tego gosc zrobil to specjalnie bo my z kumpela sie klocilysmy z nim o to co tam sie dzialo, o to co naobiecywali, a sie nie spelnilo;/tylko nie udowodnie mu tego..

niestety firmy, ktore wypozyczaja ludzi do Amazonu przewaznie maja taki balagan, Amazon mowi, ze potrzebuje np.800 osob i dzwoni po agencjach, agencje sciagaja tyle osob, ile sie tylko da, a pod koniec okazuje sie, ze w sumie przyjechalo 1000 osob, no i te 200 trzeba odeslac...
jesli dasz te dokumenty do firmy zajmujacej sie zwrotem podatkow, to dostaniesz te pieniadze z powrotem

dostałam odpowiedź od gościa:
"Jesli chodzi o godziny to wszytskie sie zgadzaja.
Problem w tym ze zostala Pani rozliczona z klasa podatkowa nr 6.(wysoki podatek)

Przekaze sprawej do ksiegowej"

na 4 pytania dostałam 1 odpowiedź..:) w dalszym ciągu nie wiem kto nam zapewniał autokary pytałam go o to 3 razy i nic..muszę zapytać tego gościa z Amazon..

no Amaozn jest zły na nich.podobno maja z nich rezygnować( z trenkwaldera) ale to były tylko pogłosy bo nie gadałamz żadnyms zefem to nie mówie napewno.
ja moge pewne skumac ale uwierz dużo sie nadenerwowałam bedąc tam i jak jeszcze w pl jestem i mam się o wsyztsko wykłócać z łaską to mnie już trafia..przeginają:(

ksiegowosc moglaby ci skorygowac ostatnia wyplate, maja na to miesiac, jesli wiec po 15.02.2013 nic sie nie ruszy, to nie ruszy sie wogole.
Co do autokaru, to niestety nie moge ci pomoc, sprobuj moze faktycznie porozmawiac z tym czlowiekiem z Amazon

aha to poczekam an to dziekuje bardzo za pomoc! mam nadzieje że juz nie będe musiała zawracać tu głowy..nikomu

po to jest to forum, a ja i tak nudze sie wpracy, wiec chociaz mam jakies zajecie :wow:

Hejka to znów ja powracam z załącznikami. Czy mogę znów uzyskać od Was pomoc? jedną rzecz juz dzięki tutejszej pomocy uzyskałam-dostałam cała wypłatę jaka mi się należała prócz 2 rzeczy. za dzień w który odjechał mi autokar i za powrót z niemiec. Tą druga załatwiam sama. Ale co do 1 sprawy czy może ktos mi zerknąć na tą umowę i napisać i zaznaczyć czy jest coś wspomniane o dowozie do pracy i z pracy.dzięki! napisałam do gościa by coś od niego wyciągnąć z tej firmy ale jak zwykle udawał że nic nie pisałam na ten temat;/ więc sporządziłam obszerna notatkę do niego z przykładami jakie podano mi w innym poście.. ale dla obrony potrzebuje wiedzieć że w umowie o tym cos jest wspomniane:P chyba ze znalazlo by sie o jakimiś innym dowozie(np z pl do n, albo z n do pl) to tez prosze o info:P DZIEKI

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Był znajomy u prawnika i temu mu powiedział takie coś::" że mielismy umowe z Trenkwalderem. i to on nam płaci. Amazon jest ich kontrachentem.Pracownika nieinteresuje czy pracodawca(Trenkwalder) ma problem z kontrachentem(Amazon) bo pracownik jest oddelegowany do amazonu i wie ile przepracowal a ze amazon mógł nie poinformować Was o problemie to nie nasz(pracowników) problem bo Trenkwalder powinien miec zbierane informacje, co chwile ile pracujemy itp w Amazonie byl menager z Trenkwaldera codziennie." ten gosciu bywal tam ale chyba tylko spal bo nic nie mozna bylo z nim zalatwic. na tej podstawie juz po czesci jestem prawie pewna ze musz ami zaplacic ale wolalabym wiedziec czy pisze cos w umowie

Niestety twoj skan jest tak niewyrazny, a ja tak slepa, ze nie dam rady przeczytac. Na cale szczescie znam ten Tarifvertrag (BZA) i wiem jak sa sporzadzane umowy o prace (zgodnie z tym TV) i jesten na 99,9% pewna, ze nie ma w tej umowie slowa na temat zapewniania procownikom dojazdow do pracy.

Ten prawnik to troche namotal.
Oczywiscie, ze to Trenkwalder jest waszym pracodawca i to on wam wyplaca, a Amazon to klient waszej agencji.
Z godzinami jednak czesto jest tak, ze trzeba samemu ich pilnowac (ja mowie swoim pracownikom, ze pomimo, ze sie odbijaja karta, to zawsze maja zapisywac swoje godziny - w razie problemow mozna szybciej je rozwiazac), podejrzewam, ze musieliscie sie odbijac za pomoca karty, a to dziala mniej wiecej tak:
-odbijacie wasze godziny
-system zapisuje na karcie miesiecznej
-Amazon drukuje (lub zapisuje na komp.) te karty i przesyla do Trenkwalder
-Trenkwalder na podstawie tych kart rozlicza wasze wyplaty

Jesli jednak gdzies posrodku wystapi blad, to caly ten system nawala...
Jednak nie rozumiem postepowania Trenkwalder, poniewaz jesli oni wyplacili za zbyt malo godzin, tzn., ze sami mniej zarobili (system Zeitarbeit dziala tak, ze nie jestem wstanie wystawic rachunku za np.100 godzin, a zaplacic tylko 90)

kurcee...nie mam jak zrobic wyraźniejszego bo ten był kiedyś robiony z komórki. może wyszukam jakieś fragmenty i powypisuje tu jesli będzie wydawało mi się że jest to związane z jazdą. Wiesz problem polega z tymi godzinami tez na tym że trenkwalder własnych zapisków nie uzna jedynie wydruk z Amazon. a wiele osób będąc tam nie pobraly takiego wydruku oni nazywali to Stundenzeit czy payroll. bo niewiedzieli że tak owe coś istnieje i że trzeba to mieć.Bo kto miał nas o tym poinformowac?!
wiesz ja nie wiem czy system Trenkwaldera ktokolwiek rozumiem..;/

napisz nazwy § z tej umowy, a ja ci napisze, w ktorych mogloby cos byc napisane o dojazdach do pracy,
Trenkwalder nie moze ich uznac ot tak sobie, ale moze -na ich podstawie- wyjasnic sprawe z Amazonem. Z tym odbijaniem to czesto sa problemy, czasem ktos zapomni, czasem odbije dwa razy itp. ale prawie zawsze mozna wszystko wyjasnic

nie ma szans zebym cos tam wyczytała to co mogłoby mi się wydawać że to to , to nie jest to:P mozliwe jest żeby Trenkwalder był tylko pośrednikiem a tak naprawde dowóz , zakwaterownie. wyzywienie organizował sam Amazon? ja pamietam jak przyjechalismy ze znajomymi na 2 dzien po calej kacji to akurat przy wejsciu byla polka i ona gadala z niemce i starsznie na T narzekali, ze wynajeli ich po to by Amazon nie mial klopotu z pracownikami a nadal ma itp. to wszystko jest tak pokręcone. Znalazłam starą wiadomośc że zostałam zwerbowana do pracy(wygląda to tak że Amazon zlecił Trenkwalderowi szukać pracowników, a tenz kolei factory600 bo Ci pierwsi do nas dzwqonili w sprawie pracy)oto jej fragment
:"Szanowni Państwo,niniejszym potwierdzamy, że pracodawca niemiecki zdecydował się Państwa zatrudnić w magazynie Amazon w dniu 26 listopada (przyszły poniedziałek)."
"Oferta pracodawcy:
- zatrudnienie na umowę o pracę z niemieckim pracodawcą,
- wynagrodzenie 8,19 euro brutto/godzinę, wynagrodzenie będzie przesyłane pracownikowi na podane przez niego konto,
- pracodawca opłaca za pracownika ubezpieczenie,
- zakwaterowanie w pensjonacie w pokojach dwuosobowych zorganizowane i opłacone przez pracodawcę, warunki zakwaterowania są bardzo dobre, w pokojach jest łazienka, w pensjonacie jest Internet,
- wyżywienie jest opłacone przez pracodawcę,
- dojazdy z miejsca zakwaterowania do pracy i z powrotem będą zorganizowane i opłacone przez pracodawcę,
- okres zatrudnienia pracownika będzie zaliczony do okresów pracy w Polsce w zakresie uprawnień pracowniczych, w tym w zakresie świadczeń emerytalnych."
"W celu podjęcia zatrudnienia należy przybyć do Lipska do biura agencji pracy tymczasowej Trenkwalder, która skieruje następnie Państwa do pracy w Amazon. Trenkwalder jest jedną z największych agencji pracy w Niemczech. Strona internetowa tej firmy: Trenkwalder Jobbrse - Jobs in vielen Bereichen
Adres biura: Leipzig/Lipsk, ulica Karl Liebknecht Strasse numer 16. Telefon do firmy Trenkwalder w Lipsku, do pana Marcina Tomczaka, który mówi po polsku: (+49) 341-98-38-79-33
Prosimy o przyjazd do biura firmy Trenkwalder w Lipsku w dniu 26 listopada, na godzinę 09:30. W biurze Trenkwalder odbędzie się podpisanie umowy o pracę. Po podpisaniu umowy jadą Państwo z Lipska do Bad Hersfeld w środkowych Niemczech (land Hesja). W Bad Hersfeld nastąpi zakwaterowanie w pensjonacie.
Do Niemiec należy zabrać ze sobą dowód osobisty lub ważny paszport, a także numeru konta bankowego w formacie IBAN i kodem SWIFT banku.

Są dwie możliwości przybycia do Niemiec: własnym autem lub zorganizowanym przez naszą firmę busem. Koszt przejazdu busem wynosi 250 zł. W dniu dzisiejszym (piątek) będziemy telefonicznie potwierdzać sposób, w jaki chcą Państwo dojechać do pracodawcy i dla chętnych będziemy organizować busy."

z tego co podkreśliłam to wynika że to trenkwalder jest pracodawca i że on organizował dojazd do pracy.. Chyba żę factory 600 tak to dziwnie ujęło...

juz Ci napisze co mam tłustym drukiem napisane:
1.Tarifvertrag, allgemeine Betriebsordnung und personalfragebogen
2. tatigkeit. beginn und dauer des Arbeitsverhaltnisses
3..Arbeitszeit. arbeitszeitkonto und kurzarbeit
4.Vergutung und Auszahlung
5.geltendmachung. ausschluss,abtretung, pfandung von Anspruchen
6.beendigung des arbeitsverhaltnisses
7.arbeitsverhinderung, erkrankung. arbierssicherheit, unfall
8.urlaub und freistellung von der arbeit
9.weitere pflichten des Miarbeiters

Powrót