Umowa o rozpowszechnianie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku aass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W sierpniu podpisałam umowę z pewną agencją reklamową o udzielenie wizerunku mojej córki. Zdjęcia miały być na ulotkach pewnej sieci marketów i dotyczyły kompani reklamowej artykułów szkolnych. W umowie jest napisane że zezwalam na jednorazowe udostępnienie zdjęć wyłącznie na użytek kompani reklamującej art. szkolne i że maksymalny okres wykorzystania wizerunku wynosi 3 miesiące. Dziś będąc w tym markecie o dziwo na ulotce zobaczyłam moją córkę, a minęły już 3 miesiące. Z tego co jest w umowie strony przewidują możliwość przedłużenia okresu udzielonego zezwolenia, ale powinni o to wystąpić do mnie na piśmie, a nikt się do mnie o to nie zwracał więc jakim prawem moja córka jest nadal na ulotkach.
Proszę o poradę co ja mogę z tym zrobić czy w ogóle dobrze domniemam że ktoś tu postąpił bezprawnie, a jeśli tak to do kogo mam się zwrócić w tej sprawie do agencji reklamowej czy do sieci sklepów.
Z góry dziękuję za pomoc.

Nie znam dokładnie zapisów umowy, ale z tego co Pani piszę, wynika, że zostały złamane warunki umowy, a co za tym idzie - rozpowszechnianie wizerunku bez zezwolenia. Proszę się skontatkować z agencją reklamową, może oni coś Pani powiedzą. Możliwe jest również, że martek na własną rękę rozpowszechnił to zdjęcie, wtedy agencja nie będzie stroną.

Bardzo dziękuję za pomoc, ale mam jeszcze pytanie znalazłam coś takiego
Art. 81 ust. 1
Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

nie rozumiem tego zapisu a konkretnie ostatniego zdania

Nie znam zapisów umowy ale.. "z braku wyraźnego zastrzeżenia". Tutaj jest okres na który została udzielona zgoda czyli 3 m/c, więc zastrzeżenie jest.

Powrót