Umowa o staż

• Autor wątku Autor wątku direx007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

direx007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam taki problem:
Aktualnie studiuję zaocznie i pracuję na umowę o pracę na 1/2 etatu.
Pracuję już ponad pół roku.
Szukam innej pracy. Ostatnio miałem rozmowę kwalifikacyjną o staż w biurze rachunkowym. Usłyszałem od właściciela biura, iż nie mogę podjąć się stażu.
Niestety nie wytłumaczył mi dlaczego nie mogę.

Jest jakieś prawne wytłumaczenie tej sytuacji?

To trzeba pytać właściciela biura - my nie wiemy o co mu chodziło.

Ok już do tego doszedłem, a mianowicie właściciel biura pewnie myślał, że chce pracować na pół etatu równocześnie ze stażem u niego, co jest prawnie niemożliwe, prawda?

słyszałam,że jeśli ktoś pracuje dłużej niz pół roku nie może ubiegac się o staż,ale dlaczego? nie wiem.

Warunkiem skierowania na staż jest brak doświadczenia zawodowego, w przypadku pracy nie można mówić o takim deficycie.

A jeśli ja mam doświadczenie tylko w branży gastronomicznej - restauracja szybkiej obsługi to czy to też przekłada się na inne branże?

Doświadczenie zawodowe to jakakolwiek praca, baz znaczenia w jakiej branży.

Dz. U. z dnia 17 stycznia 2009
"9a) doświadczeniu zawodowym - oznacza to doświadczenie uzyskane w trakcie zatrudnienia, wykonywania innej pracy zarobkowej lub prowadzenia działalności gospodarczej przez okres co najmniej 6 miesięcy;

Ja mam również problem z kwestią doświadczenia zawodowego. Czy powyższe zdanie można zinterpretować w taki sposób, że doświadczeniem zawodowym nazywa się pracę, która trwała przez okres co najmniej 6 miesięcy w jednym miejscu pracy? Bo mnie zsumowano miejsca gdzie pracowałem, umowy zlecenie i umowy o pracę i z czterech miejsc wyszło sześć miesięcy i odmówiono w ten sposób stażu. Czy jeżeli umowy zlecenie nie wliczają się do lat pracy (i w ogóle do mało czego się zliczają) to czy w kwestii doświadczenia zawodowego należy je brać pod uwagę?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Niestety należy. Wszak bezrobotny był obecny na rynku pracy, miał szansę nabyć doświadczenie zawodowe.
Jadnak moim zdaniem jeżeli te umowy cywilnoprawne nie spełniały definicji "pracy odpowiedniej" to można próbować zakwestionować ich zaliczanie do stażu pracy, choć szanse są marne.
Tu jest wątek dotyczący pracy odpowiedniej.

Posiadanie doświadczenia zawodowego nie wyklucza skierowania do odbycia stażu.

Powrót