Umowa pożyczki

• Autor wątku Autor wątku Magdzia24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdzia24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam problem i nie wiem do kogo się z tym zwrócić. Pożyczyłam pewnej osobie pewną sumę pieniędzy, ok 2 tysięcy zabezpieczając się przy tym umową pożyczki. Umowa podpisana jest na każdej ze stron, zawiera dane z dowodów zarówno mojego jak i pożyczkobiorcy, więc myślałam, że będzie to jakieś zapewnienie, że pieniądze odzyskam. Termin spłaty upłynął w czerwcu, a osoba pożyczająca nie przyznaje się w ogóle do zaciągnięcia długu... Nie wiem, czy mogę się gdzieś z tym "dokumentem" zgłosić, czy mam w ogóle jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy i czy takie działanie w ogóle ma jakiś sens, czy lepiej o sprawie zapomnieć? Wolałabym tego uniknąć, bo pieniądze dla mnie są duże, ale jeżeli koszty ich odzyskania mają przerosnąć wartość umowy, to nie wiem, czy jest sens... Bardzo proszę o pomoc.

Proszę wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru
przedsądowe wezwanie do zapłaty,
określając dokładnie kwotę oraz realny termin spłaty.

man62 napisał:
Umowa podpisana jest na każdej ze stron, zawiera dane z dowodów zarówno mojego jak i pożyczkobiorcy,
Oczywiście, proszę po otrzymaniu zwrotki pozwać o zapłatę wraz z odsetkami

korf jak udało się Tobie wkleić tekst Magdzia24 jako mój? :-)

Ale tak się zastanawiam, czy koszty sądowe nie przewyższą wartości umowy. Takie wezwanie nie pomoże, to wiem na pewno, bo osoba nie mieszka w miejscu zameldowania...

5% wartości spory w zwykłym postępowaniu. (niewielka kwota?) Dłużnik zwróci wps oraz koszty zaliczki komorniczej.

Powrót