Umowa z freelancerem

• Autor wątku Autor wątku mintyberry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mintyberry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Mam problem z umową z influencerem. Podczas współpracy została mu przedstawiony plan pracy, który zaakceptował. Zakończeniem tego planu pracy było dostarczenie raportu ze statystykami jego publikacji. Po zakończonej pracy miało nastąpić rozliczenie i dostarczenie raportu było warunkiem tego rozliczenia.

Pierwsza wiadomość od niego została dostarczona 6 dni temu - prośba o dane do faktury i informacja, że statystyki zostaną przesłane następnego dnia. Zgodnie z umową, współpraca miała zakończyć się dostarczeniem statystyk, więc z naszej strony były ponowne prośby o ich przesłanie. W odpowiedzi ciągle raportu brak, ale ponawiało się pytanie o dane do faktury.

Wczoraj wieczorem na skrzynkę mailową firmy przychodzi wiadomość, że sprawa została skierowana do prawnika tego pana, gdyż nie dopełniliśmy naszej części umowy, która była zawarta w formie mailowej i "nie chcemy zapłacić za zlecenie". Absolutnie nie jest to prawda, gdyż współpraca opiewa na śmieszną kwotę i jedynie czekaliśmy na statystyki.

Na tym etapie influencer nie chce już z nami rozmawiać, a prawnik twierdzi, że ma zamiar rozwiązać wszystko wyłącznie na drodze sądowej.

Stąd moje pytanie, bo na prawie znam się pobieżnie, czy ów freelancer ma jakąkolwiek podstawę, aby nas pozwać, skoro w przebiegu współpracy jasno zostało zakomunikowane, że koniec pracy ma miejsce po dostarczeniu przez niego raportu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To zależy od szczegółów Waszej umowy. Na pewno mamy tutaj do czynienia z umową o dzieło i być może owym dziełem jest utwór. Zatem może mieć tutaj zastosowanie Kodeks cywilny, w szczegółach Prawo autorskie.

Powrót