K
kalileusz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat właściwości i zastosowania umowy zawartej w formie ustnej. Wiadomym jest że poszczególne formy są przewidywane przez przepisy dotyczące danej regulacji. Co zaś jeżeli umowa zostanie zawarta w rzeczonej formie ustnej, czy zawsze istnieje konieczność potwierdzania istotnych warunków na piśmie, korzystania z pomocy świadków. Jeżeli nie, jaka jest gwarancja (i czy w ogóle taka istnieje) dochodzenia swoich roszczeń na podstawie tak zawartej umowy.
Bo skoro spisujemy to na papierze, to umowa ustna praktycznie nie istnieje. Jeżeli ja do czegoś się zobowiązuje (ustnie) a nie ma tego na papierze i nie ma świadków, to jak udowodnić że umowa w ogóle miała miejsce.
Chodzi mi o tę granicę, że dopóki czegoś nie ma na papierze, to to nie istnieje. (czyli umowy ustnej de facto nie ma).
Bo skoro spisujemy to na papierze, to umowa ustna praktycznie nie istnieje. Jeżeli ja do czegoś się zobowiązuje (ustnie) a nie ma tego na papierze i nie ma świadków, to jak udowodnić że umowa w ogóle miała miejsce.
Chodzi mi o tę granicę, że dopóki czegoś nie ma na papierze, to to nie istnieje. (czyli umowy ustnej de facto nie ma).