unijne prawo energetyczne - odległość linii przesyłowych od terenów zabudowanych

• Autor wątku Autor wątku zlotelany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zlotelany

W Niemczech od 1990 roku istnieje przepis mówiący, że linie przesyłowe energii muszą sie znajdować w odległości co najmneij 200m od terenów zabudowanych. Niedawno usłyszałem, ze ten przepis to przepis unijny a nie wewnątrzniemiecki. I w związku z tym pytanie - jak Polsce udaje sie ten przepis omijać i czy jeest szansa, ze to sie zmieni? Czy po wstąpieniu Polski do UE wynegocjowano dla nas jakieś okresy przejściowe czy może jesteśmy (niestety...) całkowicie zwolnieni z przestrzegania tej jakze słusznej zasady?
Czy ktoś wie coś na ten temat?

Hej!

Nie znam szczegółów sprawy i nie wiem czy jest to regulacja wspólnotowa. Wg mnie, trzebaby się zorientować czy jest to uregulowane w prawie UE i w jakim dokumencie. Jeśli jest to rozporządzenie to Polska nie może tych przepisów omijać :) Jeżeli tak jest to przy pewnych spełnionych warunkach nawet jednostka może złożyć stosowny wniosek w tej sprawie do kompetentnego organu (tutaj: Urząd Regulacji Energetyki jeśli się nie mylę) i cóż... czekać na odpowiedź.

Powrót