Witam,
Witam, podbijam temat niekompletnych zazalen jako proby opoznienia uprawomocnienia wyroku...
Nabylam dom na licytacji komorniczej w maju, 25 lipca nastapilo przysadzenie wlasnosci.
W dniu 9 sierpnia sąd wysłał doręczenie do dłużniczki, mnie i komornika, natomiast dotarło ono do nas w dniach póżniejszych.
W dniu 9 sierpnia dłużniczka złożyła "apelację" do sądu Okręgowego zaskarżając wyrok sądu pierwszej instancji (Rejonowego), jednak nie ddostarczyła apelacji w 5 kopiach i nie uiscila oplaty sadowej.
Obawiam sie, ze dluzniczka slada zazalenie celem opoznienia uprawomocnienia przysadzenia zmuszajacego ja do opuszczenia domu.
Bylam na rozmowie u sedziego i zasugerowal mi dowiedziec sie od radcy prawnego/adwokata "co moge zrobic, by zostaly uzupelnione braki formalne" --> oczywiscie sam nie chcial powiedziec

Pytania do Was:
1. Czy "apelacja" dluzniczki, ("Zaskarżam wyrok Sądu pierwszej instancji w całości i proszę o ponowne rozpatrzenie mojej sprawy" ), gdzie brakuje numeru sprawy dotyczacej licytacji, nie ma wzmianki odn tego, ze zazalane dotyczy przysadzenia wlasnosci, poruszane sa sprawy sprzed uprawomocnienia przybicia powinna wstrzymac uprawomocnienie?
2. co moge zrobic, by zostaly uzupelnione braki formalne ?
- poprosilam w czytelni o wykonanie 5 kopii i zloze na biurze podawczym dolaczajac do sprawy
- zlozywlam wniosek w biurze podawczym o zwolnienie dluzniczki z oplaty sadowej
3. czy sama moge dokonac oplaty sadowej za dluzniczke? (pisaliscie gdzies powyzej, ze tak)
4. Czy moge sie powolac na:
Art. 394. § 1. Zażalenie do sądu drugiej instancji przysługuje na postanowienia sądu pierwszej instancji kończące postępowanie w sprawie, a ponadto na postanowienia sądu pierwszej instancji i zarządzenia przewodniczącego, których przedmiotem jest: 42) stwierdzenie prawomocności orzeczenia,
§ 2. Termin do wniesienia zażalenia jest tygodniowy i liczy się od doręczenia postanowienia, a gdy strona nie zażądała w terminie przepisanym doręczenia postanowienia zapadłego na rozprawie - od ogłoszenia postanowienia.
§ 3. Zażalenie powinno czynić zadość wymaganiom przepisanym dla pisma procesowego oraz zawierać wskazanie zaskarżonego postanowienia i wniosek o jego zmianę lub uchylenie, jak również zwięzłe uzasadnienie zażalenia ze wskazaniem w miarę potrzeby nowych faktów i dowodów.
Art. 998 § 2 podstawą zażalenia nie mogą być uchybienia sprzed uprawomocnienia się przybicia.
proszac o uprawomocnienie przysadzenia, gdyz dluzniczka nie zlozyla zazalenia na przysadzenie, a wniosla apelacje na sprawy sprzed uprawomocnienia przybicia (stronniczo nastawiony sedzia upokarzajacy dluzniczke podczas licytacji, zle oceniona wartosc nieruchomosci) ?
Z gory Wam bardzo serdecznie dziekuje za informacje i odpowiedzi & Pozdrawiam serdecznie