Kosssz
Praktyk
- Odpowiedzi
- 8 029
W tej konkretnej sytuacji "mogą" oznacza muszą.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Kosssz napisał:W tej konkretnej sytuacji "mogą" oznacza muszą.
Czyli czy bezrobotny mówi prawdę... a niby jak? Poddać go badaniu wariografem? PUP takim sprzętem nie dysponuje, a i nie ma uprawnień, aby go zastosować.zhuln napisał:Urzędnik np. powinien przed podpisaniem umowy sprawdzić, czy bezrobotny odpowiada warunkom przyznania dotacji
Miej jednak na uwadze, że w przypadku przegranej koszty się zwiększą o odsetki ustawowe oraz koszty sądowe. Przekonanie o własnej racji może być złudne, ale oczywiście próbuj.zhuln napisał:Po trzecie, to urząd PUP pójdzie do sądu, jak chce zwrotu dotacji, a nie bezrobotny. W jednym masz racje. Jak sąd przyzna racje PUP, to zapłacę. Wcześniej, nie.
Obawiam się, że nie zajmie jednoznacznego stanowiska tylko i wyłącznie na podstawie pisma jednej ze stron sporu. Ale daj znać co Ci odpisze, bo sama jestem ciekawa.zhuln napisał:Pierwsze co zrobię, to powiadomię na piśmie urząd UE o praktykach w PUP i nastawienie polskiego urzędnika do pomocy dla bezrobotnego. Prawnik, tez już czyta papiery (...) Aż sam, jestem ciekawy, co mi odpisze urząd UE, jak go powiadomię, jak w Polsce urząd PUP pomaga bezrobotnym. Myślę, ze sprawa ich zaciekawi, jak unijne pieniądze niszczą ludzi, z winy leniwych polskich urzędników PUP.
Kosssz napisał:Miej jednak na uwadze, że w przypadku przegranej koszty się zwiększą o odsetki ustawowe oraz koszty sądowe. Przekonanie o własnej racji może być złudne, ale oczywiście próbuj.Obawiam się, że nie zajmie jednoznacznego stanowiska tylko i wyłącznie na podstawie pisma jednej ze stron sporu. Ale daj znać co Ci odpisze, bo sama jestem ciekawa.
simalka24 napisał:Witam, mam poważny problem, po roku czekania udało mi się uzyskać dotację z PUP na rozpoczęcie działalności gospodarczej (20000 tys) rachunki i wszystkie dokumenty mam problem polega na tym, że nie rozliczyłam się w terminie. I teraz urząd pomimo przedstawienia dokumentów, podania o przywrócenie terminu, zaświadczenia lekarskiego, żąda zwrotu dotacji.
Miałam dwóch poręczycieli, nie chciałabym ich niepokoić chociaż i tak samo dostali pismo zapewne. Czy da się ten zwrot rozłożyć na raty? Aby im nie wchodził na emeryturę i pensję?
Proszę o szybką odpowiedź, może jakieś pismo odwołania albo rozłożenia na raty tego zwrotu. Przecież nie ukradłam tych pieniędzy, kupiłam wszystko w terminie jedynie czego to się nie rozliczyłam.
Żartujesz prawda? Czytałaś umowę? Termin udokumentowania wydatkowania udzielonych Ci środków musi być wskazany w umowie z PUP... a nie na "telefon"? Po przekroczeniu terminu rozliczenia PUP nie wysyłał Tobie (i do wiadomości poręczycieli) żadnego wezwania pisemnego?simalka24 napisał:na rozliczenie miał PUP zadzwonić, i powiadomić, ale tego nie zrobił (stwierdzili, że to ich uprzejmość)(...) Urząd cóż sam się nie pokwapił zadzwonić, bo po co.
Zwrot środków jest naturalnym następstwem naruszenia warunków umowy, co w tej sytuacji miało miejsce.simalka24 napisał:Nie piszę też nic o zwrocie dotacji za brak rozliczenia się w terminie. Piszę tylko: Urząd może przedłużyć termin gdy za jego przedłużeniem przemawiają względy społeczne, w szczególności wypadki losowe i sytuacje niezależne od wnioskodawcy.
Kosssz napisał:Zwrot środków jest naturalnym następstwem naruszenia warunków umowy,
No dobrze, a pismo przewodnie nie określa za jaki okres masz złożyć to oświadczenie? Za rok 2013 czy 2014? Jeśli za 2013 to wpisujesz 0 zł, jeśli za 2014, to wpisujesz dochody osiągnięte w roku 2014.arczas89 napisał:Mam formularz OŚWIADCZENIE MAJĄTKOWE. Dostałem go z pismem o wszczęciu postępowania o umorzenie 29 Grudnia 2014. W formularzu widnieje punkt: 4. Prowadzę działalność gospodarczą (należy podać formę prawną i podmiot działalności)............................... Z tego tytułu osiągnąłem w roku ubiegłym dochód w wysokości:......
(...) No ale ja działalność prowadzę od maja 2014.