UP chcę bym oddawał dofinansowanie jednorazowe bezwrotne.

• Autor wątku Autor wątku arczas89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kosssz napisał:
No dobrze, a pismo przewodnie nie określa za jaki okres masz złożyć to oświadczenie? Za rok 2013 czy 2014? Jeśli za 2013 to wpisujesz 0 zł, jeśli za 2014, to wpisujesz dochody osiągnięte w roku 2014.
Jeśli masz wątpliwości, to najlepszym wyjściem będzie skontaktowanie się z nadawcą pisma.

"Przedstawić obecną sytuację majątkową". Nie pada, żaden rok w piśmie. Teoretycznie można by było złapać ich na to. Mam napisane, żeby wypełnić zgodnie z prawdą. Więc w grudniu 2014 mógłbym napisać dochód za 2013 rok i nic nie mogli by mi zrobić za to tylko zaakceptować bo to było by zgodne z prawdą.

Wiesz co było najlepsze ? Że nie miałem szansy wypełnić tego 30 grudnia bo ZAPOMNIELI DOSŁAĆ z pismem przewodnim załączników. Mimo iż napisane było, że są ZAŁĄCZONE. Urząd pracy ewidentnie LECI W KULKI. Dalej będziesz ich broniła?
Po prostu rzucają kłody pod nogi po to, żeby utrudnić mi wygranie tej całej sprawy. Ja błędów popełniać nie mogę bo non stop są za nie konsekwencje, oni mogą i mają wszystko w dupie. Nie wysyłają mi decyzji Wojewody najpierw, a teraz ten numer ze zgubionymi załącznikami.

Do dziś nie dostałem DECYZJI WOJEWODY NA MOJE ODWOŁANIE. TO JEST K**** SKANDAL.

Ostatnia edycja:
Ale pismo odebrałeś 29 grudnia 2014 r., tak? PUP na zwrotce, która do niego wróci będzie posiadać adnotację o odebraniu przez Ciebie korespondencji jeszcze w roku 2014?
Jeśli tak, to określasz stan faktyczny na dzień 29 stycznia 2014 roku, czyli w oświadczeniu podajesz dane za rok 2013... nie ma innej opcji.

Kosssz napisał:
Ale pismo odebrałeś 29 grudnia 2014 r., tak? PUP na zwrotce, która do niego wróci będzie posiadać adnotację o odebraniu przez Ciebie korespondencji jeszcze w roku 2014?
Jeśli tak, to określasz stan faktyczny na dzień 29 stycznia 2014 roku, czyli w oświadczeniu podajesz dane za rok 2013... nie ma innej opcji.

Tak podpisałem 29 grudnia odbiór. Formularze odebrałem w UP 5 stycznia od pani Inspektor która mnie prowadzi i która wysyłała mi to pismo i to ona NIBY ZAPOMNIAŁA. Nie było żadnego pokwitowania odbioru formularzy.

Dodam, że na samym dole formularza z oświadczeniem majątkowym jest miejsce do podpisu oraz miejsce na miejscowość i datę do wypełnienia. Termin na odesłanie formularzy to dwa tygodnie.

Ostatnia edycja:
arczas89 napisał:
Formularze odebrałem w UP 5 stycznia od pani Inspektor która mnie prowadzi
arczas89 napisał:
Dodam, że na samym dole formularza z oświadczeniem majątkowym jest miejsce do podpisu oraz miejsce na miejscowość i datę do wypełnienia.
Ale formularze odebrałeś w roku 2015... i wtedy też je wypełniłeś (daty wypełnienia dokumentu nie powinieneś antydatować), zatem informacje powinny dotyczyć roku 2014, a nie 2013.
arczas89 napisał:
Termin na odesłanie formularzy to dwa tygodnie.
Na odesłanie - tak, na wypełnienie - nie. Na dzień 5 stycznia 2015 Twoje oświadczenie majątkowe musi dotyczyć roku 2014.

Kosssz napisał:
Ale formularze odebrałeś w roku 2015... i wtedy też je wypełniłeś (daty wypełnienia dokumentu nie powinieneś antydatować), zatem informacje powinny dotyczyć roku 2014, a nie 2013.
Na odesłanie - tak, na wypełnienie - nie. Na dzień 5 stycznia 2015 Twoje oświadczenie majątkowe musi dotyczyć roku 2014.

Ale pismo odebrałem 29 grudnia... Napisałaś wcześniej, że w takim wypadku powinienem podać stan na 2013 rok.

Teraz sugerujesz, że jak bym wypełnił ten formularz np 30 grudnia (gdyby NIE ZAPOMNIAŁA GO WYSŁAĆ) to wtedy podawał bym stan na 2013 rok?

arczas89 napisał:
Ale pismo odebrałem 29 grudnia... Napisałaś wcześniej, że w takim wypadku powinienem podać stan na 2013 rok. Teraz sugerujesz, że jak bym wypełnił ten formularz np 30 grudnia (gdyby NIE ZAPOMNIAŁA GO WYSŁAĆ) to wtedy podawał bym stan na 2013 rok?
Istotna jest tutaj data wypełnienia formularza, a nie odebrania pisma wzywającego do jego wypełnienia. Sam napisałeś, że formularz odebrałeś 5 stycznia 2015 r. (wypowiadając się wcześniej byłam przekonana, że formularz został nadesłany razem z pismem przewodnim, czyli jeszcze w roku 2014). Zatem w tych okolicznościach należy podać stan za roku 2014.
Mógłbyś przytoczyć jeszcze treść samego pisma z PUP? Bo nie mam pewności czy pismo przewodnie było tylko powiadomieniem o konieczności złożenia formularza (co oznacza, że nie musiał być tam załączony sam formularz), czy też powinien go faktycznie zawierać. Albo czy zobowiązanie dotyczy roku, w którym pismo odebrano czy dopuszcza możliwość wypełnienia go i odesłania w ciągu najbliższych kilku dni po jego odebraniu, czyli... już w roku 2015.
Biorąc pod uwagę konieczność zwrotu środków udzielonych przez PUP w roku 2014, wezwanie do złożenia formularza za rok 2013 mija się z celem. Moim zdaniem PUP wysłał powiadomienie odrobinę wcześniej, ale sam formularz celowo udostępnił dopiero po 1 stycznia 2015, aby zobowiązany do zwrotu nie miał możliwości udokumentowania zerowych dochodów. Mijałoby się to z celem.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Istotna jest tutaj data wypełnienia formularza, a nie odebrania pisma wzywającego do jego wypełnienia. Sam napisałeś, że formularz odebrałeś 5 stycznia 2015 r. (wypowiadając się wcześniej byłam przekonana, że formularz został nadesłany razem z pismem przewodnim, czyli jeszcze w roku 2014). Zatem w tych okolicznościach należy podać stan za roku 2014.
Mógłbyś przytoczyć jeszcze treść samego pisma z PUP? Bo nie mam pewności czy pismo przewodnie było tylko powiadomieniem o konieczności złożenia formularza (co oznacza, że nie musiał być tam załączony sam formularz), czy też powinien go faktycznie zawierać.
Biorąc pod uwagę konieczność zwrotu środków udzielonych przez PUP w roku 2014, wezwanie do złożenia formularza za rok 2013 mija się z celem. Moim zdaniem PUP wysłał powiadomienie odrobinę wcześniej, ale sam formularz celowo udostępnił dopiero po 1 stycznia 2015, aby zobowiązany do zwrotu nie miał możliwości udokumentowania zerowych dochodów. Mijałoby się to z celem.

"przesłania oświadczenia majątkowego (druk w załączniku)".
Ja i żyranci nie dostaliśmy załącznika. Sprawa jest moim zdaniem dziwna.

Na szczęście mój dochód był niski i mam masę udokumentowanych wydatków na które pożytkowałem dochód (jak studia zaoczne, kredyt na działalność i inne), a majątek żyrantów opiera się na najniższej pensji i zerowych oszczędnościach (dodatkowo jeden się leczy przewlekle) więc mam szansę na umorzenie. Dodam, że odsprzedaż sprzętu zakupionego z dotacji zamyka mi drogę na prowadzenie działalności bo jest NIEZBĘDNY. Mało tego, większość to oprogramowanie z licencją nie do odsprzedaży.

Mimo wszystko sam fakt takich "pomyłek i nieścisłości" ze strony urzędników mnie przeraża.

Ostatnia edycja:
arczas89 napisał:
"przesłania oświadczenia majątkowego (druk w załączniku)". Ja i żyranci nie dostaliśmy załącznika. Sprawa jest moim zdaniem dziwna.
To tylko część pisma... na tej podstawie nie stwierdzę jakie konsekwencje w tym stanie rzeczy pociąga za sobą brak załącznika. Przytocz pełną treść pisma.
arczas89 napisał:
Mimo wszystko sam fakt takich "pomyłek i nieścisłości" ze strony urzędników mnie przeraża.
Pewnie się zdziwisz, ale... mnie też ;).

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Zwrot środków jest naturalnym następstwem naruszenia warunków umowy, co w tej sytuacji miało miejsce.
Może spróbuj jeszcze spotkać się osobiście z osobą decyzyjną w PUP (dyrektor/kierownik jednostki) i przedstaw swoje argumenty. Nie wiem czy dyrektor/kierownik uzna Twoje tłumaczenie za wypadek losowy czy też sytuację od Ciebie niezależną, ale może warto spróbować, skoro treść umowy przewiduje możliwość przedłużenia terminu (choć w mojej ocenie o przedłużenie terminu powinnaś była zawnioskować przed jego upływem).
A na przyszłość pamiętaj, żeby czytać i pamiętać to co podpisujesz... unikniesz podobnych sytuacji. No cóż, próbuj.

Witam, udało się wszystko jest na dobrej drodze, będę mieć tylko jeden problem z fakturą, ponieważ widnieje: "Faktura za licencję Programu...", a PUP wymaga żeby było w tytule: Faktura za program. Dzwoniłam do firmy, ale powiedzieli, że nie mogą wystawić mi tak zatytułowanej faktury, ponieważ taką mają regulację prawną i jeśli by tak wystawili wyszło by, że kupiłam program dożywotnio a ja kupiłam tylko sam dostęp w formie abonamentu. Nie wiem jak to ugryźć czy poprosić o wysłanie takiej informacji dla PUP? To bez znaczenia czy zrobiłabym to w terminie czy teraz problem pozostałby ten sam.

simalka24 napisał:
Nie wiem jak to ugryźć czy poprosić o wysłanie takiej informacji dla PUP?
Raczej poproś ich o wydanie Tobie takiej informacji/ekspertyzy/opinii... jak zwał tak zwał... i z tą opinią udaj się do PUP i złóż dodatkowe wyjaśnienia.

Kosssz napisał:
Raczej poproś ich o wydanie Tobie takiej informacji/ekspertyzy/opinii... jak zwał tak zwał... i z tą opinią udaj się do PUP i złóż dodatkowe wyjaśnienia.

Znalazłem taką sprawę w internecie:

II SA/Po 888/10 - Wyrok WSA w Poznaniu z 2011-02-18

Rada zatrudnienia pozytywnie zaopiniowała wniosek o umorzenie kwoty jednak starosta później odmówił umorzenia. Dlaczego tak się stało?

Prawdopodobnie dlatego, że Powiatowa Rada Zatrudnienia/Rynku Pracy (nazewnictwo zmieniono nowelizacją ustawy o promocji zatrudnienia..., która weszła w życie 27.05 ub. r.) jest organem opiniodawczo-doradczym starosty w sprawach polityki rynku pracy. Zatem starosta przy podejmowaniu decyzji w danej sprawie zasięga opinii członków rady, ale nie obliguje go to do wydawania zgodnych z tą opinią decyzji.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Prawdopodobnie dlatego, że Powiatowa Rada Zatrudnienia/Rynku Pracy (nazewnictwo zmieniono nowelizacją ustawy o promocji zatrudnienia..., która weszła w życie 27.05 br.) jest organem opiniodawczo-doradczym starosty w sprawach polityki rynku pracy. Zatem starosta przy podejmowaniu decyzji w danej sprawie zasięga opinii członków rady, ale nie obliguje go to do wydawania zgodnych z tą opinią decyzji.

Napisałem pismo o doręczenie tej decyzji co do mnie nie dotarła. Doręczyli mi więc i w piśmie nie wiem jak to nazwać, może piśmie przewodnim napisali że poprzednio nie dotarła bo był błąd pisarski przy nadawaniu:D lol Ale jak coś w sumie mogę teraz teoretycznie składać skargę i anulować te decyzję i w konsekwencji wezwanie do zapłaty i zrestartować cały proces od nowa?

Ostatnia edycja:
Ludki sprawa ciągnie się dalej i cały czas są jaja jak berety. Złożyłem wniosek o umorzenie, rada i starosta odmówili mimo iż ostaje mi kilkaset złoty na życie. Napiszę w skrócie jaki był przekaz uzasadnienia starosty Radomskiego (reprezentowanego przez dyrektora PUP): "NIE UMORZYMY BO... NIE"

Zero jakiegokolwiek uzasadnienia, w dodatku wzięto pod uwagę dochody żyrantów, a są wyroki SA i NSA, że dochody żyrantów są bez znaczenia w postępowaniu o umorzenie. Dodam, ze dochody żyrantów są jeszcze niższe niż moje. Wieje biedą.

Napisałem odwołanie do Wojewody, wojewoda uchylił decyzję i skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia. Uznał, że względy społeczne nie zostały dostatecznie uwzględnione w sprawie. Ogólnie zgodził się z większością tego co napisał mój radca prawny, a napisał sporo. Cała sprawa ciągnie się już rok. Dziś znów dostałem więc zeznanie dochodowe do wypełnienia i o dziwo znowu dostali je też żyranci mimo iż Wojewoda potwierdził, że enumeratywne przesłanki tego art 7. bodajże dotyczą tylko mnie... Całe szczęście, że niedługo w życie wejdzie nowelizacja sądownictwa administracyjnego dająca możliwość zmiany decyzji sądowi jak i udzielania kar urzędom i odszkodowań petentom i jeżeli rada jak i starosta znowu mi nie umorzą to już skończy się w sądzie i skończy się ten bezsensowny pingpong.

Przypomnę w skrócie sprawę.
Według stanowiska PUP
od 01.03.2014 - 03.03.2014 w wyniku waloryzacji moja renta zaczęła przekraczać dopuszczalny próg o 4,50zł. W dniu 03.03.2014 podpisywałem umowę więc w związku z tym muszę oddać 21 000 tysięcy... Sam kierownik urzędu powiedział, że padłem ofiarą systemu ale jednocześnie zasugerował żebym nie pisał odwołania bo no i tak nie przejdzie, ale napisałem no i przeszło. To są krętacze i robią wszystko jak jest okazja do wyłuskania każdej złotówki.

Ostatnia edycja:
Jak się skończyło?? To w interesie tego co dostał dofinansowanie jest wszystkiego dopilnować..

Powrót