upadłe polisy

• Autor wątku Autor wątku kaczor8999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A napisz kiedy z nimi rozwiązałaś umowę i po jakim czasie otrzymałaś owo pismo od tego rozwiązania.

Pozdrawiam

poldek41 napisał:
A napisz kiedy z nimi rozwiązałaś umowę i po jakim czasie otrzymałaś owo pismo od tego rozwiązania.

Pozdrawiam

Post #141

po 5 latach... wezwanie od ING nie od E..

to oznacza, że roszczenie uległo przedawnieniu. Pozdrawiam

Ktoś dostał informację, iż jego dane zostały wprowadzone do KRD ?! Podobno firma windykacyjna rozsyła takie informację ?!

Witam,
Śledzę forum już dosyć długo.
Ponieważ zaniepokoiło mnie ostatnie z pismo jakie dostałem. Postanowiłem napisać. Mówi ono o tym, że został wpisany do KRD:!: :(

Mam zamiar to sprawdzić w przyszłym tygodniu czy to prawda.

Pozdrawiam

PS.
Za każdym razem kwota zadłużenia jest większa o odsetki ustawowe

Mój kolega jest przedsiębiorcą i twierdzi, że nie tak łatwo jest kogoś "wrzucić" do KRD. A więc jest to ściema.

Nie znam dokładnych warunków jakie trzeba spełnić by umieścić czyjeś dane w takiej bazie. Dla mnie logicznym było by posiadanie tytułu wykonawczego czy jakiegoś wyroku, ale z drugiej strony pewnie w Polsce jest tyle przekrętów i dłużników łapiących się wszystkiego że może jest to jakoś uproszczone.

Pytając wuja google w artykułach na ten temat jest wyraźnie napisane że należy posiadać prawomocny wyrok sądy, więc chyba rzeczywiście to kolejna ściema.

AHM napisał:
Nie znam dokładnych warunków jakie trzeba spełnić by umieścić czyjeś dane w takiej bazie. Dla mnie logicznym było by posiadanie tytułu wykonawczego czy jakiegoś wyroku, ale z drugiej strony pewnie w Polsce jest tyle przekrętów i dłużników łapiących się wszystkiego że może jest to jakoś uproszczone.

Pytając wuja google w artykułach na ten temat jest wyraźnie napisane że należy posiadać prawomocny wyrok sądy, więc chyba rzeczywiście to kolejna ściema.

Mój znajomy miał problemy z płatnością faktur za usługi jakie wykonał kontrahentowi. i okazało się, że nie tak prosto kogoś umieścić w takiej bazie. Więc śpijcie spokojnie.

Sprawdziłem się w KRD
no i nie jest to ściema mili Państwo - zostałem dopisany i mam 1 wierzyciela na kwotę poniżej 1000zł (zgodnie z tym co dostałem od ECS)

Nie zostałem poinformowany o tym fakcie wcześniej (ani 14 dni ani 60dni przed dopisaniem, a podobno takie okresy obowiązują)

Miałem darmowy kupon na sprawdzenie 7 firm w KRD - taki zbieg okoliczności.

Witam,
Moja sytuacja jest bardzo podobna do wielu tu prezentowanych i choć pierwsze przedsądowe wezwanie niektórzy otrzymali w ubiegłym roku to nie ma tutaj żadnej informacji o ewentualnych rozprawach,wyrokach zaocznych czy działań komorniczych...pozdrawiam;)

wygląda na to że można... co do takie informacji była ona napisana bodajże w pierwszym wezwaniu do zapłaty

Ostatnia edycja:
No proszę, znalazłem w skrzynce pocztowej powiadomienie o wpisaniu rzekomego zobowiązania do KRD, z klauzulą 10letniego "pobytu" w tej bazie. Chyba, że zostanie dokonana spłata należności. Wygląda na to, że KRD honoruje samo wezwanie do zapłaty bez nakazu sądowego.

Hmm... nie trzeba było sądu żeby uprzykrzyć nam życie. Tam chociaż mieliśmy szanse na obronę i sprawa mogło się różnie potoczyć bo jest wiele niejasności i nieścisłości, odniosłem wrażenie że większość na to czekała by móc wyłożyć swoje argumenty na wokandzie, odwołując się od wyroku, bo jak na razie nikt ich nie słucha, tylko żąda rzekomego zobowiązania.
A tak przez najbliższe 10 lat mamy z głowy kredyty, zakupy na raty, czy zakup telefonu w abonamencie... Nawet jeśli doczekamy przedawnienia i tak zobowiązanie będzie widoczne w rejestrze :( Słowem jak nie kijem to pałą go !

Ciekawe. Może ja wystawię fakturę na firmę ECS i oddam ich zobowiązanie do KRD. Skoro KRD nie weryfikuje zasadności roszczenia, więc i ja mogę takowe zarejestrować na KRD.

Czy wiecie może jakie są:

- koszty opłat sądowych związanych z wszczęciem procesu cywilnego
- koszty zastępstwa procesowego
- koszty poniesione przez ING w procesie windykacji
- koszty uzyskania tytułu wykonawczego

O to ma być zwiększone zadłużenie tak wynika z wezwania przedsądowego.

Witam,
Czy to oznacza, że wysyłają już wezwania przesądowe?
Ja już sama nie wiem... mamy się czego bać, czy to jednak zwykłe nabijanie ludzi w butelkę?
Jedni piszą tak, drudzy inaczej i już naprawdę można się w tym pogubić...

Tak, wysyłają wezwania przedsądowe. Ale zwykłym listem niepoleconym. Znam osoby które wezwanie przedsądowe otrzymały 1,5 roku temu i nic z tego nie wynikało. A obecnie już im minęło 3 lata od zakończenia pracy w Allianz. Więc roszczenie przedawnione.

Powrót