uproszczony plan urządzania lasu

• Autor wątku Autor wątku siergejew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siergejew

Zbanowany
Odpowiedzi
23
Urząd gminy wyłożył do publicznego wglądu projekt uproszczonego planu urządzania lasu ... Każdy z mieszkańców ma możliwość się z nim zapoznać... i tym samy złożyć odwołanie...

Projekt zawiera opis i powierzchnie lasu które będą podstawą naliczenia podatku oraz realizacji zadań w zakresie gospodarki leśnej przewidzianej do realizacji w latach 2018 do 2027 roku ... Projekt został wykonany na zlecenie starosty ...

Na jakiej podstawie określana jest powierzchnia lasu bo nikt nie wykonywał pomiarów w mojej obecności . Również listownie nie otrzymałam żadnego powiadomienia ... więc skąd ja mam wiedzieć czy ktoś nie wziął tych danych z sufitu ?
Czy w projekcie jest określony wiek drzewostanu , ilość sztuk danego gatunku drzewa, ?
Czy mogę się domagać pomiaru powierzchni lasu w obecności geodety który wykonał tą usługę, lub żeby mi wskazał według niego gdzie się granica tego lasu zaczyna ?

Czym jest ten tajemniczy zakres realizacji zadań gospodarki leśnej ?

Ostatnia edycja:
Poniżej treść zawiadomienia ... Każdy z mieszkańców otrzymał takie pismo ...

ZAWIADOMIENIE​
o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu uproszczonego planu urządzenia lasu
Wójt Gminy XXX w trybie art. 21 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 28 września 1991 r.o lasach (Dz. U. z 2017 r., poz.788 ze zm.) zawiadamia, że w dniachod XX 2017 r. do xx 2017r. w Urzędzie Gminy xxx , zostaną wyłożone do publicznego wglądu projekty Uproszczonego planu urządzenia lasu na lata 2018-2027dla lasów stanowiących własność osób fizycznych i wspólnot gruntowych w obrębach geodezyjnych: XXXX.

Projekt uproszczonego planu urządzania lasu zawiera opis i powierzchnie lasu, które zgodnie z art. 21 ust. 4 cyt. ustawy o lasach, będą podstawą naliczenia podatku leśnego oraz realizacji zadań w zakresie gospodarki leśnej przewidzianej do realizacji w latach 2018—2027.

Właściciele lasów mogą składać zastrzeżenia i wnioski do projektu Uproszczonego planu urządzenia lasów sprawie planów - na piśmie w Urzędzie Gminy xxx w terminie 30 dni od daty wyłożenia projektu, tj. do dnia xxxx 2017r.
Ostateczna decyzję w sprawie uznania lub nieuznania zastrzeżeń lub wniosków podejmie Starosta xxxx w formie decyzji.

Projekt Uproszczonego planu urządzenia lasu opracowany został na zlecenie Starosty xxxx przez firmę xxxx.

Konsultacje z osoba odpowiedzialną za udzielanie wyjaśnień odbędą się w dniu xxx 2017r. w siedzibie Urzędu Gminy xxxx

Przypuszczam że chodzi tutaj o gospodarkę leśną art. 7.1 , ustawa o lasach...
Przymuszanie obywateli do nasadzeń , zakaz wycinki drzew itd ... Właściwie stanę się wirtualną właścicielką ...

Ostatnia edycja:
5. W terminie 30 dni od daty wyłożenia projektu uproszczonego planu urządzenia lasu zainteresowani właściciele lasów mogą składać zastrzeżenia i wnioski w sprawie planu. Starosta wydaje decyzje w sprawie uznania lub nieuznania zastrzeżeń lub wniosków.

Czyli jeśli złoży pan w terminie uwagi, to Starosta musi wydać decyzję, od której będzie miał pan prawo odwołać się.

Co powinien taki wniosek zawierać w znaczeniu formalnym ?
Rozumiem ,że mogę napisać ,że nie zgadzam się na włączenie moich działek leśnych w plan urządzania lasu i teoretycznie to powinno załatwić sprawę?

Co w sytuacji gdy decyzja zostanie wydana negatywnie ?
Obowiązuje ta sama procedura co wszędzie ( odwołanie wyższa instancja) , czy decyzja jest ostateczna?

siergejew napisał:
Rozumiem ,że mogę napisać ,że nie zgadzam się na włączenie moich działek leśnych w plan urządzania lasu i teoretycznie to powinno załatwić sprawę?

Warto, by w pismie przywolal pan podstawe prawna wskazana powyzej,

Zakres tego przepisu normuje, ze powinien pan wskazac zastrzezenia i wnioski. Jakie? Trudno mi za pana odpowiedziec :)

siergejew napisał:
Co w sytuacji gdy decyzja zostanie wydana negatywnie ?

co do zasady decyzja administracyjna ma tryb dwu instancji

https://forumprawne.org/postepowani...sie-od-decyzji-administracyjnej-poradnik.html

voyteg
Czy przydzielone właścicielom zadania np. ( pielęgnacja, wycinka ,,, ) w uproszczonym planie urządzania lasu są obowiązkowe do wykonania czy tylko stanowią wskazówkę ?

Ostatnia edycja:
Witam
Do jakiej instytucji powinienem złożyć zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie przez samorządowe kolegium odwoławcze ? Minęło już ponad 30 dni ,a ci nawet mi nie odpisali .
Samorządowe Kolegia Odwoławcze nie maja nad sobą organów wyższego stopnia?

Ostatnia edycja:
Witam
Złożyłem odwołanie do SKO - , otrzymałem odpowiedź , sprawa trafia do I instancji do ponownego rozpatrzenia.

Uzasadnienie w skrócie SKO - bo nie będę przynudzał
W odwołaniu stwierdzono że nie ma możliwości od odstąpienia od objęcia lasu uproszczonego planu urządzania lasu . Kolegium nie podziela mojego poglądu że "co nie jest zabronione prawem to dozwolone" . W odniesieniu administracji publicznej nie obowiązuje zasada , że mogą one podejmować każde działania , które nie są zabronione przepisami prawa . Takie działanie bowiem zostanie zakwalifikowane jako niezgodne z prawem zarówno wówczas gdy zostanie podjęte niezgodnie z prawem jak i wówczas gdy nie było podstawy prawnej do danego działania wyrok NSA z dnia 17 maja 1996 sygn.III SA 535/95 . Jeżeli więc grunty spełniają przesłanki uznania ich za las w rozumieniu ustawy z dnia 28 września 1991 o lasach to organ jest zobowiązany do podjęcia środków przewidzianych w art. 19 ustawy .

Pozostałe kwestie ,nieprawidłowości które poruszyłem uznali za uzasadnione bo pomiary nie odbyły się w obecności właściciela ,ale na nich mi nie bardzo zależy .
Nie ukrywam ,że zależało mi na wyłączeniu całkowicie działek leśnych z uproszczonego projektu urządzania lasu :) bo to w przyszłości będzie rodzić problemy ,ale wygląda ,że się nie da :)

Zawsze mogę im jeszcze napisać że Ustawa nie wskazuje, w jakim terminie ma być sporządzony uproszczony plan urządzania lasu.

Ostatnia edycja:
Powrót