Urzad pracy - zapomnialem o terminie

• Autor wątku Autor wątku k0y0t
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam. Z powodów bardzo silnych bolow menstruacyjnych nie stawilam sie na wizycie w UP. Dostarczylam kartke od ginekologa, została mi ona przyjeta a dzisiaj znalazlam w skrzynce Zawiadomienie o zlozeniu przesylki poleconej w postępowaniu administracyjnym. Czy ktoś wie o co im może chodzic?...

Zawiadomienie o zlozeniu przesylki poleconej w postępowaniu administracyjnym
Wizyta na poczcie i odebranie korespondecji wszystko wyjaśni. Nie jesteśmy w stanie wywróżyć treści pisma PUP znajdującej się w zamkniętej kopercie:???:

No tak rozumiem ale chodzilo mi o to ze moze ktos mial podobna sytuacje i moze mniej wiecej odpowiedziec :)

Witam, miałam podobną sytuację i pobierałam zasiłek. Pani w urzędzie poprosiła mnie o napisanie wyjaśnienia dlaczego nie stawiłam się w wyznaczonym terminie i zostałam poinformowana ze przy następnym takim zdarzeniu będę skreślona z listy. Więcej strachu niż to warte. Pozdrawiam.;)

Dodam jeszcze ,że powodem było zapomnienie o terminie i tak napisałam.

Witam,
Mam pewien problem termin stawienia się w PUP aby złożyć podpis miałam na dzisiaj czyli 22.03 ale przypomniałam sobie dopiero w godzinach w których urząd jest już zamknięty. Mogę się więc dopiero zgłosić w poniedziałek czyli na 3 dzień po terminie.
Chciałabym nadmienić że jestem w 6 miesiącu ciąży wiec dosłownie muszę tylko złożyć podpis i na pewno nie będą mi przedstawiać żadnej oferty pracy, a w danym stanie muszę mieć ubezpieczenie i nie mogę stracić statusu osoby bezrobotnej.
Jakie są szanse że nie wyrejestrują mnie ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź

Jak sie nie stawiasz na termin a nie masz kartki od lekarza albo innego takiego mocnego dowodu czemu sie nie stawilas to wyrejestruja Cie na 100%. Masz 7 dni od daty stawienia sie na uspawiedliwienie.

właśnie o to chodzi że po prostu zapomniałam

nie pobieram zasiłku dla bezrobotnych dlatego dla mnie jest ważne tylko to aby nie utracić statusu bezrobotnego gdyż na tej podstawie dostaje pomoc z mopsu która jest jedynym moim źródłem dochodu i nie przeżyje 3 miesięcy bez żadnych pieniędzy .

To ich nie obchodzi ze zapomnialas, ja tez zapomnialam i musialam kombinowac lekarza.

Rejestracja w PUP jako osoba bezrobotna (która faktycznie pracy nie szuka) tylko po to, aby móc korzystać ze świadczeń mops-u coraz częściej jest traktowana jako wyłudzenie świadczeń. Świadczenia mops-u są wsparciem dla osób w trudnej sytuacji materialnej, które w dodatku nie mogą znaleźć zatrudnienia. Nie mogą, a nie zapominają.
Zapomnienie absolutnie nie będzie usprawiedliwieniem dla PUP.

AguchaG, sugestia dotycz. "kombinowania u lekarza" jest niezgodna z zasadami tego forum.

Ostatnia edycja:
Ehh to byla tylko taka przenosnia :P

To ze ktos zapomnial PUP nie obchodzi bo to obwiazek osoby bezrobotnej pilnowac terminu.

(...)to obwiazek osoby bezrobotnej pilnowac terminu
I tu masz 100% rację. Usprawiedliwieniem nieobecności może być albo choroba (potwierdzona przez lekarza) albo inne nieprzewidziane okoliczności uniemożliwiające stawienie się w PUP w wyznaczonym terminie. Zapomnienie na pewno nie jest nieprzewidzianą okolicznością, ponieważ pamiętanie o stawiennictwie w PUP jest podstawowym obowiązkiem bezrobotnego.

Ostatnia edycja:
Mam te kartke o prawach bezrobotnego co daja w PUP i jest tutaj napisane:

Bezrobotny traci status osoby bezrobotnej jezeli:
Nie stawil się w wyznaczonnym terminie i nie powiadomil w okresie do 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa - pozbawienie statusu następuje na okres 120,180,270 dni (w zaleznosci które to wyrejestrowanie).

Przez uzasadnioną przyczyne niestawiennictwa w wyznaczonym terminie w PUP może być uznana tylko taka,ktora stanowi nieprzewidzianą, iespowodowaa przez bezrobotnego, oiektywna przeszkodę uniemozliwiajaca zgloszenie się przez zainteresowanego w PUP. W rachubę moga więc wchodzić nagłe przeszkody, na ktore bezrobotny nie mial wplywu np nagla choroba, brak możliwosci dojazdu z powodu przerw w komunikacji lub inne nagle zdarzenie typu pozar, powodź itp. Przyczyna musi byc udokumentowana. Jesli przyczyna jest choroba lub opeka nad chorym, niezbędne jest przedstawienie zaswiadczenia lekarskiego na druku ZUS-ZLA (tak zwane L4)

Odp: Urzad pracy - zapomnialem o terminie

Witam,

Jezeli nie stawilem sie w wyznaczonym terminie i nie poinformowalem PUP, to czy za np. pół roku bede mógł sie starac znów o przyznanie statusu bezrobotnego?

pozbawienie statusu następuje na okres 120,180,270 dni (w zaleznosci które to wyrejestrowanie). Jak miną te dni możesz zarejestrować sie jeszcze raz.

Odp: Urzad pracy - zapomnialem o terminie

To jest pierwsze, wiec 3 miesiace?

czy to że jestem w zaawansowanej ciąży nie będzie czynnikiem łagodzącym , w tym momencie rozwiązanie było by w czasie tych 3 miesięcy w których nie mogłabym się zarejestrować , a do pracy bym z chęcią poszła tylko nikt ciężarnej nie zatrudni więc nie chodzi o wyłudzenie świadczeń tylko jedyną możliwość przeżycia...

Watpie aby wzieli to za czynnik łagodzący, musiala byś miec kartke od lekarza ze cos sie dzialo z ciążą a ze sie nic nie dzialo no to..

Witam też kiedyś pomyliłam datę w u p. I kilku moich znajomych też. Chodzi tutaj o 1,2 dni. Pani kierownik mojego urzędu jest w porządku i nie poniosłam żadnych konsekwencji.

Powrót